havadurum
Turgut Çamer

turgutcamer@hotmail.com

VALİ ÇINAR’A AÇIK MEKTUP – 2

1648
Sayın Valim, Merhaba!.. Nasılsınız?.. Umarım iyisinizdir…Size ilk mektubumu bu köşeden 14 Ağustos 2013 tarihinde yazmıştım. Eminim ki Basın ve Halkla İlişkiler biriminiz o mektuptan sizi haberdar etmişlerdir.. Mektupta “Kilitbahir Kalesi ve Namazgah Tabyası Restorasyonu ve Çevre Düzenlemesi” ile ilgili bir önerim ve size yönelttiğim 3 soru vardı!!!
***
           13 ay önce yazdığım mektubumda: … “Sayın Valim, ben restorasyon uzmanı değilim. Benim önerim şu; Kilitbahir Kalesinin restorasyonuna öncelik verip işin kalan 100 günlük süresi dolmadan ‘Kale’ ışıklandırılabilir. Nacizane önerim böyle… İlgi göstermeniz halinde sanıyorum ki bu restorasyon projesini hızlandırmak mümkün olabilir” demiştim.
            Sayın Valim, işin kalan 100 günlük süresi biteli 10 ay (300 gün) olmuş.. Ancak, ‘Kale’ hala neden ışıksız? Sormak istiyorum, acaba ‘Evliya’ eksiğimiz var da o yüzden mi işi bitiremiyoruz!?. Öyle ya! Çanakkale Merkez Ortaokulunun İmam Hatip’e dönüştürülmesini uygun görmüş, yapılan eylemleri duygusal olarak nitelemiş ve “İmam Hatiplerde Evliya yetiştiği doğru değildir, keşke evliya yetişse, ülkemizin buna da ihtiyacı var”diye buyurmuşsunuz! Bir ölçüde haklısınız… Çünkü, İmam Hatip çıkışlı olup ta ‘ayakkabı kutusunda para saklayan’ banka genel müdürü gördü bu ülke!..
             Biliyorsunuz evliyanın Türkçe sözlük anlamı: Eren, ermiş, veli, yatır demektir. 14.Yüzyılda üçler, yediler, kırklar gibi evliyalar bulunurmuş!.. Ancak şimdi 21. Yüzyıldayız ve Türkiye Cumhuriyeti tam anlamıyla olmasa da laik bir ülke! Sizce evliyalardan medet umma dönemi hala bitmemiş midir!?.
***
            Yılın yaklaşık 9 ayını doğduğum yer olan Kepez’de ailemle geçiririm. Çanakkale dışından gelen dost-akrabalar ziyarete geldiklerinde, onlara doğa güzellikleriyle tarihi zenginliklerin kucaklaştığı kentimizi gururla tanıtırım. 18 Mart tarihi hiç kuşkusuz tüm yurttaşlarımız için anlamlı bir tarihtir. Ancak biz Çanakkaleliler için çok daha anlamlıdır.
            Sayın Valim, savaş alanlarını sembolize eden müzeleri-sergileri gezmek başka.. O alanları bizzat yerinde görmek, gezmek başkadır. İzninizle şimdi sizi yürek sızlatan tarihi bir yere götürmek istiyorum!..Nereye mi?
Dardanos Bataryasına…Çanakkale Boğazının en iyi gözetlendiği yer burasıdır. Kepez’de sahilden 400 metre mesafede boğaza tam egemen tepede mevzilendirilmiştir. Bataryada 5 adet 1905 Model toplar ile kahraman subay ve erler akıl almaz bir cesaret ve ateş gücü ile vatan toprağını savunurken İngiliz zırhlılarının açtığı ateş ile şehit düşmüşlerdir. RUHLARI ŞAD OLSUN…
Dardanos Bataryası, İtilaf Devletlerinin 22 Harp gemisinden 4000 adetten fazla top mermisine karşılık 115 mermi atabilmiş; OCEON Zırhlısı geri püskürtülmüş, İRRSİSTİBLE Zırhlısı ise isabetli top atışları ile batırılmıştır.
            Sayın Valim, Hasan-Mevsuf Şehitliği 18 Haziran 2010 tarihinde Milli Savunma Bakanlığı tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilmiş. Şehitliğe nispeten gereken özen gösterilmiş, ama; Batarya Kahramanlarının şehit düştüğü siperlerin, çevresi duvar ve metal çitlerle çevrelenmiş o tarihi topların sergilendiği mekanı görseniz yüreğiniz sızlar… Konuklarıma orayı da gezdirdim, keşke gezdirmeseydim!.. Bilmiyordum, bakımsızlığı beni utandırdı ve öfkelendirdi.. Ve sonra size bu mektubu yazmaya karar verdim.Umarım bu sözlerimi ‘duygusal’ olarak nitelemezsiniz! Çanakkale’nin Mülki Amirleri, kente 6 km. uzaklıktaki bu perişanlığı nasıl göremezler diye söylendim durdum!..
            İşte benim isyanım bu kahramanların kullandıkları ve Çanakkale’nin tarihi kent kültürüne değer katan o tarihi topların bulunduğu mekanın perişanlığınadır.. 18 Mart 1915 Kahramanları olan Aziz Şehitlerimizin anısına saygısızlığın daniskasıdır o görüntüler..Hamasete gelince “Aziz Şehitlerimiz Vatan Size Minnettardır” deriz değil mi? İlgili ilgisizlerin tümüne YAZIKLAR OLSUN!!!
                                                                       ***
            Sayın Valim, sizden önceki Valimiz(şimdi Eskişehir Valisi) Güngör Azim TUNA var ya! Gezi eylemcisi Ali İsmail KORKMAZ’ı ‘arkadaşları dövmüşlerdir..’ diyebilen Vali!.. Onun Çanakkale Zaferinin 97. Yıldönümü etkinlikleri kapsamında bir icraatı vardı. Bilmem size bu konuda bilgi aktarıldı mı? Aktarılmadığını varsayarak iletiyorum; o törenler için Çanakkale Valiliğinin hazırladığı afişte şanlı bayrağımıza ve Atatürk’e yer verilmemiş ve Çanakkale ADD’nin de resmi korteje katılması engellenmişti.. Bilginize!
            Sayın Valim, haftaya bugün en büyük bayramımız 29 Ekim… Mektubumu sonlandırırken; “Cumhuriyetimizin laik ve demokratik niteliğini yok etmeye yönelik çabalar, bu güne değin sürmüş, ancak Cumhuriyete sahip çıkan yurttaşlarımızın azim ve kararlılığı o arzu ve sinsi hesapları boşa çıkarmıştır. Gelecekte de o hain planları düzenleyenler, asla amaçlarına ulaşamayacaklardır. Bu inanç ve bilinçle en büyük bayramımız olan CUMHURİYET bayramınızı kutlar, saygılar sunarım.T.Ç