havadurum
Turgut Çamer

turgutcamer@hotmail.com

VALİ ÇINAR’A SON MEKTUP!

1750
Sayın Valim, size bu son mektubu kaleme almama Çanakkale’nin Tatil Gazetesi Aynalı Pazar’ın 5 Nisan’da ki manşeti neden oldu!
Manşet neydi?
100 KARASI
           “100.Yılda Türkiye’nin en gözde mekanı olan Çanakkale’den Kilitbahir Kalesi’nin 4 yıldır ışıkları yanmıyor. Karanlığa gömülen Kalenin görünümü halkın tepkisine yol açıyor.
            Fatih Sultan Mehmet’in 4 ayda yaptırdığı Kilitbahir Kalesi’nin 2011 yılında başlanılan restorasyon çalışması 4 yılda tamamlanamadı. 100.Yıla yetiştirileceği açıklanan Çanakkale’nin en önemli simgelerinden birisi olan Kilitbahir Kalesi tam 4 yıldır karanlıklara gömüldü. Çanakkale halkı tarafından yeterli düzeyde bulunmayan 100.Yıl etkinliklerine eleştiriler yoğunlaşırken en büyük tepki ise Kilitbahir Kalesi’nin karalara bürünmesine geliyor.”
            Aynalı Pazar’da ki manşeti görünce; size 14 Ağustos 2013 tarihinde yazdığım ilk mektubumu anımsadım.
            İzninizle o mektubumdan bir bölümü size de anımsatmak istiyorum;
            “Sayın Valim, Çanakkale Boğazı’nın en dar yeri (1453 metre) Kilitbahir Kalesi ile Çimenlik Kalesi arasıdır. Yılda Boğazımızdan 50-60 bin gemi geçer. Kilitbahir Kalesi 21 Ekim 2011 tarihine kadar ışıklandırılıyordu. Bu simge kale 22 aydır ışıksız.. Yerli-yabancı turistlerin ziyaret ettiği kentimizin bu görselliği sanırım unutulmaz anıları beraberinde getiriyordu.
            Kilitbahir Kalesi ve Namazgah Tabyası Restorasyonu 22 ay önce başlatılmış. İşin süresi 770 gün olarak, Kültür Bakanlığının kalenin önüne diktiği tabelada duyurulmuş.
            Sayın Valim, ben restorasyon uzmanı değilim. Benim önerim şu; Kilitbahir Kalesi’nin restorasyonunaöncelik verip işin kalan yaklaşık 100 günlük süresi dolmadan ‘Kale’ ışıklandırılabilir. Tabya restorasyonu ve Çevre Düzenlemesi sona bırakılabilir. Nacizane önerim böyle… İlgi göstermeniz halinde sanıyorum ki bu restorasyon projesini hızlandırmak mümkün olabilir.”
*Evet… Size yukarıdaki satırları yazalı 20 aydan fazla olmuş. Ne bitmez 100 günmüş!.. Ekim 2011’de başlayan işin Ekim 2013’te bitmesi gerekirken; aradan 540 gün geçmiş ‘Kale’ hala ışıksız…
Kusura bakmayın ama, bu sonuç bize ihmalkarlığın-vurdumduymazlığın zirve yaptığı utanç verici bir tabloyu gösteriyor!
100. Yıl etkinlikleri için Çanakkale’mize gelen yaklaşık 20 bin Anzak torunu ve Savarona’da ağırlanan yabancı devlet adamları Kale’yi ışıl ışıl görebilselerdi fena mı olurdu?
Siz Dünyayı yenenlerin yenildiği yerde Valilik görevinize başlayalı 2 yıl oldu. Kale’yi ışıklandırmak bu kadar zor muydu?
Size yazdığım bu son mektubumdan, umarım Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın haberi olmaz! Olursa gereğini yapar.. Benden söylemesi!
*Son mektubuma son verirken bu tür eleştirilerden alınganlık yerine yararlanmanızı diliyorum. Emin olunuz ki bir daha bu konuda toplumsal görevimi yapmayacağım… SÖZ!
 Saygılarımla.