havadurum

Vali Aktaş "Hassasiyetimiz en üst noktada"

390
Assos Antik Liman`ın üst tarafında bulunan kayaların ıslah edilmesiyle ilgili 26 Mart`ta ihale yapılmış, Nisan ayı sonunda bölgedeki turizm işletmeleri çalışmalar son bulana kadar kapatılmıştı. "Kaya düşmesini engellemek" amacıyla başlanan çalışmalar sırasında ortaya çıkan görüntüler, Assos Antik Kenti çevresinde "katliam" yapıldığı iddialarını gündeme getirdi. Bölgede büyük bir tahribat ve yıkım izlenimi uyandığını ifade eden Assos Dostları Grubu, başka bir iddiayı daha gündeme getirdi. Bölgedeki kazılarda bir tapınak bulunduğu duyumu aldıklarını ifade eden Assos Dostları, "Şifahen öğrenilen bilgilere göre, söz konusu kazılar sırasında alanda bir tapınağa rastlandığı ve kazı güzergahın bu nedenle değiştirildiği ancak tapınağın akıbetinin bilinmediği anlaşılmaktadır" dedi. 
 
"Bu alanlarda çalışmaya kesinlikle izin verilmez"
Assos Antik Kenti`nin 1. Derece Arkeolojik SİT alanı olduğu ifade edilen açıklamada, "1. Derece Arkeolojik Sit alanları, korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak sit alanlarıdır. Bu alanlarda, kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilemez, imar planlarında aynen korunacak sit alanı olarak belirlenir, bilimsel amaçlı kazıların dışında hiçbir kazı yapılamaz. Oysa fotoğraflar, videolar ve basına yansıyan haber ve görüntüler, 1. Derece arkeolojik sit alanı olan Assos`da iş makinaları ve kepçelerle kazı yapıldığı, toprak alındığı ve taşındığı, bu işlerin hiçbir denetim yapılmadan gerçekleştirildiğini göstermektedir" denildi. 
 
"Arazi modeli değişti"
İL Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Güneş Pehlivan ise, "Bölgede 12 bin m2`lik bir otopark alanı yapılacağı, süreçte gösterilen tepkilerden sonra bir nevi itiraf niteliğinde ağızlardan kaçırılmıştır. Arazi modelinin başkaca yapılaşmalara da (seyir terası, büfe, hediyelik eşya standları vb) uygun olarak değiştirilmiş olduğu açıktır. Bu durum ulusal ve uluslararası kamuoyunda endişeler yaratmaktadır.
Bölgenin turizmine sözde katkı olarak sunulan bu proje dahilinde yapılacak kaya kırım çalışmaları esnasında patlatmalar söz konusu olacak, patlatmanın yapıldığı yerin çeperinde de kaya sıçramaları oluşacaktır. Antik Liman bölgesinde eski Assos mimarisinin son örneklerinden olan yapılar da bulunmakta ve turizm tesisi olarak hizmet vermektedir. Patlatmalar esnasında oluşacak sarsıntılara dayanamama olasılığı olan bu yapılara, projenin ilanından sonra sigorta şirketleri sigorta yapmaktan kaçınmaktadırlar. Her ne kadar patlatmalar esnasında tek katlı wc, güvenlik kulübesi gibi yapıların haricinde hiçbir yapıya zarar gelmeyeceği proje dosyası kapsamında ifade edilmiş olsa da sigorta şirketlerinin yaptığı araştırmalarla bu bilgi çelişmektedir" dedi. 
Vali Aktaş; "Hassasiyetimiz en üst noktadadır"
Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, "Assos Antik Liman kaya düşmesi ıslahı projesi" çalışmalarını incelemek üzere Assos`a gitti. Aktaş`a bölgede, Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdullah Köklü, Ayvacık Kaymakamı İlker Eker, Assos Kazı Heyeti Başkanı Nurettin Arslan ve Assos Otelcileri Dernek Başkanı Erdal Çakır eşlik etti. İncelemenin ardından açıklama yapan ve Assos`un daha güvenli hale getirileceğini ifade eden Vali İlhami Aktaş, "Çanakkaleli vatandaşlarımızın ve Valiliğimizin Assos ve çevre konusundaki hassasiyeti en üst noktadadır. Assos gibi birçok tarihi, turistik, kültürel ve doğa harikası değerlerimize hep birlikte sahip çıkarak gözümüz gibi korumaya çalışıyoruz" dedi.
 
"Assos`u dünya turizmine kazandıracağız"
Aktaş, "Assos Antik Limanı`nın üzerinde tehlike oluşturan kaya parçalarının ve taşların ıslah çalışmaları, projesine aykırı herhangi bir çalışma yapılmadan tamamen projesine uygun olarak bitirilip Assos`u en kısa zamanda dünya turizmine kazandıracağız" dedi.
(Seçkin Sağlam) 
Paylaş