havadurum

Vatandaşlar; "Tüm Çanakkaleli vekilleri buraya bekliyoruz"

1193

 Ayvacık Gülpınar’da, Pınarkale Enerji Üretim San. ve Tic. A.Ş. tarafından zeytinlik alanda yapılmak istenen sondaj çalışmasına karşı Gülpınarlılar’ın başlattığı zeytin mücadelesi TBMM’ye taşındı. CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, 26 Temmuz günü yaptığı TBMM konuşmasında, 20 gündür zeytinleri için nöbet tutan Gülpınarlıların sesine kulak verilmesi gerektiğini belirterek“Çanakkale Valiliğinin ve Tarım İl Müdürlüğünün kararlarını gözden geçirmesi çok çok önemli çünkü insanların gece gündüz orada nöbet tuttuğunu öğrendik. Hepimizin bildiği gibi Anayasa`mızın 56`ncı maddesine göre çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak, çevre kirlenmesini önlemek devletin yükümlülüğü ve vatandaşların ise ödevidir. Ayrıca, 1992 Birleşmiş Milletler Deklarasyonu`na göre çevre konuları en iyi şekilde ancak ilgili bütün vatandaşların katılımıyla yönetilir. Ben hem Tarım İl Müdürlüğünü, hem Çanakkale Valiliğini, hem iktidar Milletvekillerini göreve davet ediyorum.” dedi. Konunun TBMM’ye taşınmasından memnuniyet duyduklarını belirten Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği aktivisti Önem Usta ise; Gülpınar’ın meclise taşınması bizim için çok güzel. Biz aslında diğer partilerinde bizleri sahiplenmesini istiyoruz. Bu sonuçta siyasi bir parti meselesi değil. Umarım diğer Milletvekillerimizde sesimizi duyarlar. Muharrem Erkek’te zaten iktidar Milletvekilleri ne’de seslenmiş. İktidar, muhalefet kim olursa olsun bu bütün Çanakkale Milletvekillerini ilgilendiren bir mesele. İktidar muhalefet kim olursa olsun buraya uğramasını istiyoruz” dedi.  

 
“Çok sayıda zeytin ağacı kesildi”
Ayvacık Gülpınar’da yaşananları TBMM’ye aktaran Erkek; “Ayvacık Gülpınar’da yapılması planlanan 7 adet sondaj arama faaliyetine ilişkin, proje tanıtım dosyası incelendikten sonra 26 Mayıs 2017 tarihinde "Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir" kararı alınmış ve bunun üzerine çok sayıda organik zeytin ağacı kesilmişti. Yaşan olayların ardından bölge halkı tarafından yoğun protesto eylemleri gerçekleştirilmektedir” dedi. 

“Vali ve vekilleri göreve çağırıyorum”
İnsanların günlerdir zeytinleri için nöbette olduğunu ve bir an önce yetkililer tarafından durumun düzeltilmesi gerektiğini vurgulayan Erkek;“Çanakkale ilimiz Ayvacık ilçemiz Gülpınar köyünde bir şirketin jeotermal amaçlı sondaj çalışmaları bölgede ciddi infial yaratmış durumda çünkü sondaj çalışmaları için zeytin ağaçlarının kesildiği fotoğraflarla sabit. Çanakkale Valiliğinin ve Tarım İl Müdürlüğünün kararlarını gözden geçirmesi çok çok önemli çünkü insanların gece gündüz orada nöbet tuttuğunu öğrendik. Hepimizin bildiği gibi Anayasa`mızın 56`ncı maddesine göre çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak, çevre kirlenmesini önlemek devletin yükümlülüğü ve vatandaşların ise ödevidir. Ayrıca, 1992 Birleşmiş Milletler Deklarasyonu`na göre çevre konuları en iyi şekilde ancak ilgili bütün vatandaşların katılımıyla yönetilir. Ben hem Tarım İl Müdürlüğünü, hem Çanakkale Valiliğini, hem iktidar Milletvekillerini göreve davet ediyorum. Oradaki insanlarla mutlaka konuşulması lazım, birlikte bu işin yönetilmesi lazım, zeytin ağaçlarının korunması lazım çünkü bölge çok önemli bir zeytinlik ve tarım bölgesi” dedi. 
 
“Diğer partilerinde bizleri sahiplenmesini istiyoruz”
Amaçlarının zaten seslerini duyurmak olduğunu ve konunun TBMM’ye taşınmasından memnuniyet duyduklarını dile getiren Usta tüm Milletvekillerinin Gülpınar’a sahip çıkmaları gerektiğini ifade ederek;  Zeytin nöbetimiz devam ediyor. Şu anda fırtına çıktı ancak bitince nöbet yerimize tekrar gideceğiz. Bizim istediğimiz şey zaten sesimizi duyurmaya çalışmak. Bu sebepten Gülpınar’ın meclise taşınması bizim için çok güzel. Biz aslında diğer partilerinde bizleri sahiplenmesini istiyoruz. Bu sonuçta siyasi bir parti meselesi değil. Umarım diğer Milletvekillerimizde sesimizi duyarlar. Muharrem Erkek’te zaten iktidar Milletvekilleri ne’de seslenmiş. İktidar muhalefet kim olursa olsun bütün Çanakkale Milletvekillerini ilgilendiren bir mesele. İktidar muhalefet kim olursa olsun buraya uğramasını istiyoruz” dedi.        
(Eren Aşnaz)
Paylaş