havadurum

Vatandaşlar, seçimi değerlendirdi; "Mevcut hükümet değişecek"

1074

 24 Haziran’da yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve 27’nci Dönem Genel seçimleri, vatandaşın odak noktası oldu. 24 Haziran seçimleri yaklaşırken, vatandaşlar kulaktan kulağa seçim ile ilgili görüşlerini aktarıyorlar. Vatandaşlar, seçimden sonra beklentilerini ve ülke açısından yapılması gerekenleri gazetemiz Çanakkale OLAY’a anlattılar. Vatandaş, Ali Baykal, Sabri Çalışkan Fatih Şirin, Süha Bayındır ve genç yurttaş Okan Tunay, 24 Haziran seçimlerinden sonra mevcut iktidarın değişeceğini söylediler. Vatandaş Baykal, yaptığı değerlendirmede mevcut iktidarın 16 yıllık sürecinde demokrasinin, laikliğin ve cumhuriyetçiliğin silinmeye çalışıldığını söyledi. 24 Haziran seçimlerinden sonra gelecek hükümetin eğitim ve üretimde büyük hamleler yapması gerektiğini söyleyen Baykal, seçimin ülkenin tek çıkış kapısı olduğunu belirtti.

 

 
“24 Haziran seçimleri, ülkenin son çıkış kapısı”
16 yıllık AKP iktidarında demokrasinin, laikliğin ve cumhuriyetçiliğin yavaş yavaş silinmeye çalışıldığını söyleyen Ali Baykal; “Bence, 24 Haziran seçimlerine yönelik olarak herkes aynı şeyi düşünüyor. Çünkü herkes, demokrasinin, laikliğin, cumhuriyetçiliğin küçük küçük silinmeye başladığını anladı. Ekonomik olarak da seçimlerden sonra hiçbir şey düzelmeyecek. Çünkü yeni bir hükümet gelecek ve ekonomi bundan olumsuz etkilenecek. Bir enkaz devralınacak, bu düzelecek ama kolay kolay olmayacak. Sonunda laik düzen, demokrasi tekrar yerine oturacak ve tekrar parlamenter sisteme dönülecek. Benim, önümüzdeki seçimden tek beklentim mevcut hükümetin değişmesi ve yerine gelecek olan hükümetin bu düzenlemeleri gerçekleştirmesidir. Birinci turda olmasa bile ikinci turda kesinlikle millet ittifakı galip gelecek ve cumhuriyet yönetimi yeniden şahlanacak.  Eğer mevcut hükümet değişmezse bir daha seçim yüzü göreceğimizi sanmıyorum ve artık adı konmamış bir padişahlık başlayacak. Dolayısıyla 24 Haziran’da yapılacak olan seçim, ülkenin girmiş olduğu tünelden son çıkış kapısı olacak. Halk büyük bir uyanış içerisinde aynı zamanda da büyük bir korku içerisine sokuldu. Sohbet ettiğimiz insanlar kesinlikle mevcut hükümetin değişmesi gerektiğini söylüyorlar ama büyük bir baskı oluştuğu için her yerde söylemeye çekiniyorlar” dedi. 
 
“Seçimlerden tek beklentimiz, eğitimde ve üretimde büyük bir reform olması”
24 Haziran seçimlerinde Millet İttifakının galip geleceğini söyleyen Sabri Çalışkan; “24 Haziran seçimleri hem ülkemiz için hem geleceğimiz için çok önemli. Bu seçimlerde sadece insanların değil, bütün canlıların yaşamı değişecek. Mevcut iktidar değiştiği takdirde yeni bir yaşam gelecek. Millet ittifakı parlamentoda büyük bir çoğunlukla yerini alacak. Seçimlerden sonraki beklentimiz ise, hem eğitim hem de üretim alanlarında büyük bir reform olması. Özellikle eğitimdeki sistemlerin baştan aşağıya yenilenmesi gerekiyor. Çünkü son zamanlarda eğitimde yapılan değişimler, bütün öğrencileri son derece mağdur etti. Ve artık bu ülke tüketim alışkanlığını bırakması lazım, artık üretime geçilmeli. 24 Haziran’da yapılacak olan seçimler, özellikle vatandaşın üstündeki baskıyı kıracak ve Millet ittifakı meclisteki çoğunluğu sağladığı takdirde ikinci turdaki seçim için bir güven ortamı oluşacak” dedi. 
 
“24 Haziranda bahar havası gelecek”
24 Haziran seçimlerinin ikinci tura kalacağını söyleyen Fatih Şirin, mevcut iktidarın değişeceğini dile getirerek; “24 Haziran seçimlerindeki birinci amaç Millet İttifakının meclisteki çoğunluğu sağlaması olacak. Cumhurbaşkanlığı seçiminin de ikinci tura kalacağına inanıyorum. 16 yıldır Türkiye Cumhuriyetini yöneten mevcut hükümetin değişeceği kesin. Yani 8 Temmuz’da mevcut hükümet değişecek. Halk, 1923 yılından beri sosyal hukuk devletine, demokrasiye ve laikliğe inanmış bir halktır. Halk, 16 yıldır kaybedilen, özellikle satılan milli değerlerin geri kazanılmasını istiyor. İnsanlar, şuanda büyük bir korku egemenliği altındalar. Aslında bu bir faşizmdir. İnsanlar, faşizmin egemen olduğu hiçbir yerde konuşamazlar. Bugün de cezaevleri, gazetecilerle, siyasetçilerle dolu. Ama bu halk, önümüzdeki seçimlerde en doğru kararı verecek. 24 Haziran’dan sonra beklediğimiz bir bahar havası gelecek ama mevut hükümetin yapmış olduğu çöküntünün temizlenmesi biraz zaman alacak. Seçimlerden sonra gelecek olan yeni hükümet, kesinlikle kemer sıkacak. Çünkü mevcut hükümetin bıraktığı borçlar kolay kolay temizlenmeyecek” dedi. 
 
“Türkiye, 16 yıllık zaman içerisinde kirlendi ve kirletildi”
Türkiye’nin daha gelişmiş ülkeler tarafından bitirilmeye ve yok edilmeye çalışıldığını söyleyen Süha Bayındır; “Bir toplum, bir nesilde kirletilebilir. Türkiye, 16 yıllık zaman içerisinde kirlendi ve kirletildi.  Bu kirlenmiş sistem, kısa zaman içerisinde temizlenemez. Devlet kurumları, korkunç derecede yok oldu, halk yozlaştı. İnsanlar, mevcut hükümetin getirdiği noktada son derece çıkarcı oldu. Zaten ülkenin geneli, gelinen noktada tüketen bir nesil oluşturdu. Önümüzdeki seçimler, Türkiye’nin geleceğini belirleyecek. 24 Haziran’da kim seçilirse seçilsin, gelen hükümet yeni bir üretim, eğitim ve yargı hamlesine girmediği takdirde, yeni bir demokratik sistem kurulmadığı halde bu ülke Irak’dan, Suriye’den, Afganistan’dan, Sudan’dan daha kötü olur” dedi.

“Ülkede ‘milli değer’ adı altında hiçbir şey kalmadı”
Mevcut hükümetin bu seçimlerde değişeceğini söyleyen Okan Tunay, 16 yıldır kaybedilen milli değerlerin geri kazanılması gerektiğini belirterek; “Ben, MHP kökenli birisiyim ve bu seçimlerde MHP’nin asıl tabanının İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i destekleyeceğine inanıyorum. Mevcut hükümetin bir an önce değişmesi gerekiyor. Eğer hükümet bu seçimde de değişmezse sonuç içler acısı olacak. Yani 16 yıldır sata sata hiçbir şey bırakmadılar. Ülkede ‘milli değer’ adı altında hiçbir şey kalmadı. Benim 24 Haziran seçimlerinden sonra gelecek olan yeni hükümetin kaybedilen milli değerlerin geri kazanılmasıdır. Özellikle yeni hükümetin eğitimde ve üretimde büyük bir reform yapması lazım. Çünkü ülke geneli tüketime alıştı, insanlar aşırı derecede tüketici oldu. Üretimin geri kazanılması lazım, köylünün geri kazanılması lazım.  Eğitimde yapılan 4+4+4 sisteminin kesinlikle değişmesi lazım. Çünkü kreşe gitmesi gereken çocuklar okula gönderiliyor” dedi.
(Baykal Sağlam)
Paylaş