havadurum

Vekiller sonuçları değerlendirdi

264

 16 Nisan’da yapılan, öncesinde ve sonrasında ülke genelinde tartışmalara neden olan Anayasa referandumunun kesin sonuçları önceki gün açıklandı. YSK Başkanı Sadi Güven tarafından açıklanan kesin sonuçlara göre, 25 milyon 157 bin 463 oyla ‘evet’ yüzde 51.41, 3 milyon 779 bin 141 ile ‘hayır’ yüzde 48.59 oldu. YSK’nın mühürsüz oy pusulalarını geçerli olacağını açıklamasının ardından yapılan itirazların reddedilmesi sonrasında ve sonuçlar ile ilgili tartışmalar devam ederken, açıklanan kesin sonuçlar ile ilgili Çanakkale Milletvekilleri değerlendirmelerde bulundu. AKP’li Çanakkale Milletvekilleri Bülent Turan ile Gider ve CHP’li Muharrem Erkek ile Bülent Öz, kesin sonuçlar ile ilgili değerlendirmede bulundular. Kesin sonuçları değerlendiren AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan; “16 Nisan 2017, Türkiye’nin dönüşümü açısından tarihi bir gün niteliğindedir. Vatandaşlarımız, istikrarsızlığa, kaosa, krizlere neden olan yönetim sisteminin değişimine onay vererek aydınlık bir Türkiye’nin kapısını araladılar. Avrupa’da yüzde 60’lar seviyesini ancak yakalayabilen seçimlere katılım oranının Türkiye’de yüzde 90’lara dayanmış olması da ayrıca kayda değerdir. Bu durum, vatandaşlarımızın demokrasiye olan bağlılığını ortaya koymaktadır. Milletimiz her seferinde sandığa giderek iradesini göstermektedir. Bundan dolayı Türkiye’deki seçimleri şaibeli ve gayrı-meşru olarak göstermeye çalışan Batı medyasının öncelikle dönüp kendi ülkelerine bakması gerekir” dedi.


AKP’li Turan; “Uzlaşma ve diyalog ortamı sağlanmalıdır”
Siyasette uzlaşma ve diyalog ortamı sağlanması gerektiğini belirten Turan; “16 Nisan’da deyim yerindeyse, millet yönetime el koydu. Devlet, artık kapalı kapılar ardından yönetilmeyecek, hükümetler gizli pazarlıklarla yönetilmeyecek. Millet, kendisini yönetecek iktidarı sandık başında seçecek. Türkiye’nin bu tarihi dönüşüm başarısı sadece bir siyasi partiye mal edilemez. Meclis’te AK Parti ve MHP büyük bir başarı örneği göstererek bu teklifi kabul ettiler. Referandumda ise, her siyasi kesimden vatandaşımız oylarıyla bu değişikliğe destek verdiler. Bu bakımdan ortaya çıkan tarihsel dönüşümde milletimizin tamamının başarısı söz konusu. Bundan sonra ‘evet’ diyenlerin de, ‘hayır’ diyenlerin de söz sahibi olduğu bir gelecek inşa etmek hepimizin sorumluluğundadır. Siyaset, kısır tartışmaların alanı olmaktan çıkmalı, her alanda uzlaşma ve diyalog ortamı sağlanmalıdır” dedi.
 
AKP’li Gider; “YSK kendine düşen görevi yapmıştır”
Kesin sonuçlar ile ilgili değerlendirmede bulunan AKP Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, YSK’nın üstüne düşen görevi yaptığını belirtti. Gider; “YSK sadece milletin söylediğini ilan eden bir makamdır. Seçimlerin adil ve güvenilir bir biçimde yapılabilmesi için koordinasyonu sağlayan bir makamdır. Bu anlamda YSK kendine düşen görevi yapmıştır. Umuyoruz ki, CHP bu referandum sürecinde millete gitmeyi, köy kahve gezmeyi öğrendi, bundan sonra da seçimin sadece milletle yapılacağını öğrenir. Umuyoruz, 1946’dan beri her kaybettiği seçimde olduğu gibi mahkeme mahkeme dolaşma huyundan vazgeçer. Kendilerine aklıselim bir şekilde davranmayı tavsiye ediyoruz. Avrupa kapılarında millette bulamadıklarını aramamalarını tavsiye ediyoruz” dedi.  
 
CHP’li Erkek; “YSK seçimleri riske attı”
Referandumun kesin sonuçlarının açıklanması sonrasında değerlendirmede bulunan CHP Çanakkale Milletvekili Avukat Muharrem Erkek, YSK’nın kararı ile ilerideki seçimleri tehlikeye attığını ifade ederek; “ Bu seçimin adı mühürsüz seçimdir. YSK, açıkça kanuna aykırı verdiği kararı ile önümüzdeki tüm seçimleri de riske atmıştır. YSK kanuna, kendi genelgesine tamamen aykırı bir uygulamada bulunmuştur. Üstelik seçim günü, milli iradeye gölge düşürmüştür. CHP olarak oy kullanan herkesin, ‘evet’ diyenin de, ‘hayır’ diyenin de demokratik hakları için mücadele ediyoruz. OHAL sürecinde, demokratik ve eşit koşullarda bir seçimin gerçekleşmediğini bütün dünya biliyor. Bizim bütün uyarılarımıza rağmen OHAL sürecinde bir Anayasa değişikliği gerçekleştirdiler. Oysaki Başbakan ne demişti, ‘OHAL sürecinde referandum yaptırttılar dedirtmem’ demişti. Mecliste OHAL’in kaldırılacağına dair söz vermişti. Ama bunun arkasında durmadılar. ‘Evet’ diyenler de, ‘hayır’ diyenler de bu ülkenin saygın vatandaşlarıdır. Son yıllarda ülkemiz maalesef demokrasi ve hukuktan uzaklaştı, demokratik, hukuk devletini bitirdiler” dedi.
 
“Suiistimalci bir Anayasa değişikliğidir”
Anayasa değişikliğinin suiistimalci bir Anayasa yasa yarattığını ifade eden Erkek; “Biz, ülkemizde yeniden demokrasiyi ve hukuku tesis etmek için halk ile STK’lar ile birlikte kararlılıkla mücadelemizi sürdüreceğiz. Ama bu Anayasa değişikliği suiistimalci bir Anayasa değişikliğidir. 2010 referandumunda olduğu gibi suiistimalci bir Anayasa değişikliğidir. Bu süreç ve değişiklik meşru değildir. Nasıl 1982 Anayasasının meşruiyeti bugün bile tartışılıyorsa, bu Anayasa değişikliğinin meşruiyeti de her zaman tartışılacaktır. Bunun sorumlusu da, Sayın Cumhurbaşkanı ve ona biat eden iktidardır” dedi. 
 
“Otoriter bir Cumhuriyet yaratmak amacındalar”
İktidarın Anayasa paketi ile otoriter bir Cumhuriyet yaratmayı amaçladığını vurgulayan Erkek; “Şu anda Türkiye’de çatışmaya dayalı otoriter bir Cumhuriyet yaratmak isteyen bir iktidar var. Yani Cumhurbaşkanı ve AKP iktidarı, çatışmaya dayalı bir Cumhuriyet yaratıyorlar. Bizim derdimiz ise uzlaşmaya dayalı bir demokratik Cumhuriyet. Sürekli iç ve dış düşmanlar yaratarak, siyasi, toplumsal ve ekonomik krizlerin üstünü örtmeye çalışıyorlar, ama örtemezler. Gerçeklerin üstünü örtmek mümkün değildir. Biz uzlaşmaya dayalı bir Cumhuriyeti tesis etmek için, Cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandırmak için mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu paket Türkiye’yi daha da otoriterleştirecek bir pakettir. Biz bu süreçte de bunu anlatmaya çalıştık. Ben Türkiye’de ‘hayır’ların da birkaç adım önde çıktığına inanıyorum. Doğu’da ve Güney Doğu’da yapılan operasyonlar ile ve özellikle de YSK kararı ile referanduma gölge düşürüldü. Bizim milli iradeye kesinlikle saygımız var, ama milli iradeyi ve oyları YSK çalmıştır” dedi. 
 
CHP’li Öz; “YSK seçimi meşru olmaktan çıkardı”
Kesinleşen referandum sonuçlarını değerlendiren CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz ise, YSK’nın iktidar baskısı altında karar verdiğini ve suç işlemeye devam ettiğini belirterek; “Tam Kanunsuzluk oluşmadı diyen YSK, kendini kanunlardan üstün görmeye devam etmektedir. Tam kanunsuzluk oluşmadı diyerek tam kanunsuzluk yapmaktadır.  İktidar baskısı ile gerekçe hazırlayan YSK suç işlemeye devam etmektedir. Ve Türk Milleti ile dalga geçmektedir.  Mührü ile güven sağlaması gereken YSK, halkımızın gözünde güvensiz bir kurum haline dönüşmüştür. YSK 16 Nisan 2017`de yapılan seçimi meşru olmaktan çıkarmıştır” dedi. 
 
“Kazandığını zannedenler daha bugünden kaybetmişlerdir”
Evet oyu verenlerin de YSK’nın kanunsuz bir karar aldığının farkında olduğunu belirten Öz; “Hayır oyu verenlerin duyduğu güvensizlik kadar evet oyu verenler de bu seçim için, YSK ’nın kanunsuz karar aldığının farkında. Devletin tüm imkanlarını kullanarak tarihin en baskıcı seçim kampanyasıyla evet oyu isteyen AK Parti karşısında seçmenimizin yarısı değiştirilmek istenilen maddelere hayır demiştir. Fakat görüyoruz ki YSK ’nın aldığı kararlar sonrası evet veren vatandaşlarımızda Hayır’ın haklı olduğu söylüyor. Bu gerçek üzerimizdeki sorumluluğu arttırmaktadır. Hukukun üstünlüğünde birleşen halkımızın bizlere olan güveni ile hukukun üstünlüğü er ya da geç tesis edilecektir. Hayır Daha Bitmedi çünkü bugün kazandığını zannedenler daha bugünden kaybetmişlerdir. 
(Burhan Mert Balcı)
Paylaş