ETHERIUM 3335.1094 %-4.89
DOLAR 32.3365 %0.10
EURO 35.1692 %-0.03
G.ALTIN 2241.1002 %-0.11
BITCOIN 64127.0703 %-4.80
havadurum

Vural "Projesini tamamlayamayan birçok firma mevcut"

2020

 24 Haziran’da yapılan genel seçimlerin hemen ardından doların 7 TL’nin üstüne çıkması ile birlikte, başta inşaat sektörü olmak üzere birçok yan sektörde ve farklı sektörlerde artan maliyetler nedeniyle, üretimin durma noktasına geldiği açıklamaları yapılmıştı. İflas ve hayatımıza yeni giren konkordato açıklamaları birbiri ardına gelmişti. Sektör temsilcileri, yüksek dolar kuru nedeniyle hammadde temin edemedikleri, üretilen ürünlerin satış fiyatlarının maliyeti karşılamaması ve daha bunlara benzer pek çok nedenle üretimlerini durdurma kararı almıştı. Doların 5 TL’ye düşmesine rağmen, krizin etkileri derinleşerek sürmeye devam diyor. Türkiye genelinde birçok büyük firma konkordato ilan ederken, Çanakkale’de de başta inşaat sektörü olmak üzere, buna bağlı sektörlerde birçok firmanın üretimini tamamen durdurduğu belirtiliyor. Konuyla ilgili olarak Müteahhitler Birliği Başkanı Hakan Vural gazetemiz Çanakkale OLAY’a açıklamalarda bulundu. Ülkede yaşanan ekonomik krizden en çok etkilenen sektörün inşaat sektörü olduğunu belirten Vural, son dönemde finansal sıkıntılardan dolayı projesini tamamlayamayan birçok firma olduğunu belirtti. Aynı zamanda ekonomik dengelenme sürecinin başladığını da ekleyen Vural, bahar aylarının yaklaşması ile beraber konut sektörüne olan talebinde yeniden canlanacağını söyledi.

 
“Krizden en çok etkilenen kesim inşaat”
Ülkede yaşanmakta olan ekonomik türbülans ve krizin kendisini maalesef kentte de hissettirdiğini belirten Vural; “Sektörel olarak baktığımızda, bundan en çok etkilenen kesimin inşaat olduğu gözlemlenmektedir. Son dönemde finansal piyasadaki sıkıntılardan dolayı, projesini tamamlayamayan birtakım firmalar maalesef bizde de mevcuttur. Ancak ekonomik dengelenme sürecinin başladığını da olumlu olarak gözlemlemekteyiz. Bir süre önce tekrar 0.98 faiz oranı ile çıkartılan konut kredileri, piyasaya bir miktar talep getirmiştir.  Ancak, müşterinin tercihi tamamıyla bitmiş konutlardan yana olmaktadır. Daha önce de belirttiğim gibi kentimiz sektörel açıdan diğer kentlere göre bu krizden daha az etkilenmektedir. Ancak, bizde ki arkadaşların ölçeği daha küçük olduğu için bu krizler yine de maalesef yaşanmaktadır” dedi.
 
“Bahar ayları ile beraber konut talepleri yeniden artacak”
Bahar aylarının kendisini göstermesi ile konuta olan talebin yeniden artış göstereceğini ifade eden Vural; “Önümüzdeki süreçte kışın biraz geçmesi, güneşin biraz kendini göstermesi ve seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla birlikte konut sektöründeki talep de yükselecektir. Bu noktada fiyat artışları dizginleniyor. Bazı dairelerin zararına fiyatlarla gözden çıkarıldığını duyuyoruz. En kısa sürede konut fiyatları kaybettiği seviyeyi yakalayacak ve önümüzdeki süreçte konut sektörü yeniden belirleyici olmaya devam edecektir” dedi.  
(Eren Aşnaz)
Paylaş