havadurum

Vurun!

Futbol oyunundaki amaç nedir? Topa, çok fazla sahip olmak mıdır? Çok pas yapmak mıdır? İyi çalım atmak mıdır? Sizce nedir?

819

Yusuf Eroğlu

Uzman Veteriner Hekim
E.T.F.F. Temsilcisi
 
Çoğunuzun,”Kazanmak” dediğini duyar gibiyiz. Doğrudur. Elbette oynamaktan maksat üt’mektir. Orta oyunu oynanmıyor ki? Pişekâr da yok Kavuklu da. Hatta Bebe Ruhi bilem ! Yok. Peki, ne var? İki as bir papaz dememizi de, beklemeyin. Sahada mücadele eden, 22 futbolcunun tek amacı,7.32 metre uzunluğunda, 2.44 metre yüksekliğindeki, Kale dediğimiz dikdörtgenin içine, meşin yuvarlağı sokmak. Amaç budur. Bu konuda anlaştığımızı umuyoruz. Hedef belli. Topu kaleye sokmak. Mücadele bunun için yapılmaktadır.Futbolun meyvesi gol olup,seyircileri tribüne dolduran etken de budur.Yani goldür.Golsüz berabere biten maçlar, tatsız, tuzsuz geçer.Seyirciyi tatmin etmez.O halde ne yapmalıyız?Ya da ne yapıyoruz?Önce ne yaptığımızı irdeleyelim.Topu kapan futbolcu, yan pas,al ileri-ver geri,kaleciye pas derken,gol atmayı,kaleye gitmeyi unutuyor. Hep sahilde geziyor.Denize girmeye niyeti yok.Çoğu müsabakaların istatistikleri, bunun, yani topa çok fazla süre sahip olmanın, faydalı bir şey olmadığını gösteriyor.% 65 e, % 35 topa sahip olma oranında, üstün olan takım, müsabakayı 2-0 kaybedebiliyor..Bazen berabere kalabiliyor.Yani topa sahip olmak ,fazla prim yapmıyor.
Yıllardır futbolculara sesleniyoruz.”Allah aşkına, şu topa vurun”diyoruz. Vuran da, kazanıyor üstelik. Ama çoğu oyuncu, şut atma sorumluluğunu üstlenmiyor. Arkadaşına vermeyi tercih ediyor. Neyime lazım. Sabri Reyiz gibi ıslıklanırım, korkusuna kapılıyor. Bakınız, yapılan istatistikler; bir müsabakada, yavaş, hızla, sert yumuşak her ne şekilde olursa olsun, kaleye 40 şut atan takımın, müsabaka sonunda galip geldiğini gösteriyor. Yazımızın başlığına bakıp da, başka şeylere vurmayın. Topa Vurun!
Fenerbahçe Antalyaspor müsabakasında, Fenerbahçeli Şener’in yaklaşık 35-40 metreden attığı gol, dillere destan oldu. Keza, aynı müsabakada Nani’nin golü de öyle. Türkiye’deki kaleciler, futbolcuların şut atma alışkanlığının olmadığını biliyorlar. Ve buna göre vaziyet alıyorlar. Kalecinin en zayıf anları, beklenmedik anda çekilen şutlardır. Kımıldayamazlar bile. Öylece kalakalırlar. Futbolcu kardeşlerimizden, tekrar rica ediyoruz. Her fırsatta şut atmayı deneyiniz. Bakınız, başarılı olduğunuzu göreceksiniz. Başta da dedik ya. Amaç, üç direk arasına topu sokmak olduğuna göre, nafile işlerle niye uğraşırsınız? Vurun ve kazanın. Yeni yılınız kutlu olsun. Rakip fileler, gollerle dolsun. Sağlıcakla kalınız.