havadurum

YSK tartışması Çanakkale'de de sürüyor

1431

İstanbul seçimlerinin ardından YSK’nın 6 Mayıs’ta seçimlerin iptali ve yenilenmesine dair verdiği karar tartışılmaya devam ediyor. Millet İttifakı partileri CHP ve İyi Parti tarafından verilen karara yönelik, ‘demokrasiye darbe ve tarihe sürülen kara bir leke’ açıklamaları yapılırken, Cumhur İttifakı partileri AKP ve MHP’den ise kararın doğru bir karar olduğu açıklamaları devam ediyor. Çanakkaleli siyasilerde karara dönük açıklamalarını sürdürdüler. İyi Parti İl Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada; “Demokrasimize vurulan bu darbe karşısında sessiz kalmayacağız” açıklaması yapılırken, İyi Parti GİK üyesi Rıdvan Uz ise yaptığı açıklamada; “YSK’nın kararı ülkede adaletin öldürüldüğü gün olarak tarihe geçerken, YSK kendinin hukuki sürecini milletin nezdinde bitirmiştir” dedi. CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan kararla ilgili; “Maalesef YSK eliyle Türkiye’de sivil bir darbe gerçekleşmiştir” ifadelerini kullanırken, AKP İl Başkanı Gültekin Yıldız ise; “YSK yasalar çerçevesinde karar vermiştir” dedi.

“Milletin iradesi 6 Mayıs’ta çiğnenmiştir”

İyi Parti İl Başkanlığı tarafından 6 Mayıs tarihi için ‘millet iradesinin çiğnendiği gün’ ifadelerinin yer aldığı açıklamada; “6 Mayıs 2019 Pazartesi. Bu tarihi unutmayın. Bu tarih aziz milletimizin iradesinin çiğnendiği tarihtir. Bu tarih Türk Demokrasi geleneğinin ezildiği tarihtir. Bu tarih, ülkemizin dünyaya rezil edildiği tarihtir. Üniformalı darbe günlerini bile geride bırakan bu sivil darbenin hedefi ve mağduru hangi partiye oy verirse vermiş olsun, aziz milletimizin iradesidir. Demokrasimize vurulan bu darbe karşısında sessiz kalmayacağız” ifadeleri kullanılırken, İyi Parti GİK üyesi Rıdvan Uz ise; ‘ YSK’nın kararı ülkede adaletin öldürüldüğü gün olarak tarihe geçerken, YSK kendinin hukuki sürecini milletin nezdinde bitirmiştir. Allah rahmet eylesin” dedi.
 
“Türkiye’de sivil bir darbe gerçekleşmiştir”
6 Mayıs tarihinin Türk Demokrasi tarihine kara bir gün olarak geçtiğini belirten CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan ise; “Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Maalesef, YSK eliyle Türkiye’de sivil bir darbe gerçekleşmiştir. Bu darbenin arkasında kimler olduğunu herkes biliyor. 16 Milyon İstanbullu seçmen 31 Mart tarihinde kararını vermiştir. Bu kararını da, Milet İttifakı CHP Belediye Başkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nu Belediye Başkanlığına seçerek ve kendisine 5 yıllık görev vererek göstermiştir. Herkes halkın bu iradesine saygı göstermek zorundadır. Ancak YSK, 16 milyon insanın iradesini gasp ederek, hiçbir haklı gerekçesi olmamasına rağmen seçimleri iptal etmiştir. CHP olarak 23 Haziran’da yapılacak seçimlerde sadece biz değil, tüm Türkiye’de demokrasi isteyen, yapılanları kabul etmeyen herkesin oyları ile Ekrem İmamoğlu’nun Belediye Başkanlık koltuğuna oturacağına inanıyoruz. Buna inancımız sonsuzdur. Bu konuda CHP olarak üzerimize düşen her türlü çalışmaları yapıyoruz. Bizde Çanakkale olarak İstanbul’da Ekrem İmamoğlu’na her türlü desteği vereceğiz” dedi. 
 
“YSK yasalar çerçevesinde karar vermiştir”
YSK kararının hukuka uygun bir karar olduğunu savunan AKP İl Başkanı Gültekin Yıldız ise; “Sandık Kurullarına yapılan görevlendirmelerde ve seçmen listelerinde ciddi, seçimin sonucunu etkileyecek ölçüde usulsüzlüklerin olduğu, 20 bin sandık görevlisinin usule ve yasaya aykırı olarak sandıklarda görevlendirildiği milletin iradesinin sağlıklı bir şekilde sandığa yansımadığı ortaya çıkmıştır.  Bu şartlar altında partimiz tarafından olağanüstü itiraz hakkımız kullanılmış, 7 kabul 4 ret gibi yüksek bir oy oranıyla itirazımız haklı bulunmuş, YSK tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yenilenmesine karar verilmiştir.  Bu süreç hukuki bir süreçtir. YSK yasalar çerçevesinde karar vermiştir. Nerdeyse her seçimden sonra YSK`ya itiraz eden, hatta 16 Nisan Referandumunda YSK tarafından seçimin iptali talepleri reddedildikten sonra Anayasa Mahkemesine başvuran, onun da reddetmesi üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine kadar itirazını taşıyan CHP’nin, bugün AK Parti tarafından aynı yasal hakkın kullanılmasına verdiği tepkiyi anlamak mümkün değildir.  Hukukta bir kural vardır "Zehirli ağacın meyvesi de zehirli olur." Bu nedenle tespit edilen, belgelenen bu kadar usulsüzlükten sonra seçimin CHP lehine kesinleştirilmesi halkın vicdanını tatmin eden bir sonuç olmazdı.  YSK verdiği bu isabetli karar ile tekrar siyasi partileri ve adayları halkın hakemliğine yönlendirmiş, milletin iradesinin tecellisinin önünü açmıştır. Milletimiz feraset sahibidir, sonuç ne olursa olsun, aziz milletimiz bu şaibeyi sandıkta ortadan kaldıracaktır. Bize siyasiler olarak düşen yargının kararına saygı duymaktır. CHP`nin halkı kışkırtan, seçimi gerecek tutumlardan kaçınmasını, sağduyu ile hareket etmesini bekliyoruz. 23 Haziran`da son söz aziz milletimizindir” dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş