havadurum

Yabancı sayısı masada...

537

 Futbolda yabancı oyuncu sınırlamasında ‘6+2+2’ modeline geçileceği iddiası tartışmalara neden oldu. 2015-2016 sezonu itibariyle hayata geçirilen kurala göre kulüpler, 28 kişilik kadrolarında 14 yabancı oyuncu bulundurma hakkına sahipken, maç kadrolarında 12 yabancı futbolcu bulundurabiliyor. ‘6+2+2’ önermesi ise, kulüplerin sahaya 6 yabancı oyuncu sürerken, 2 yabancı oyuncuyu yedek kulübesinde, 2 yabancı oyuncuyu ise tribünde oturtması anlamına geliyor.

‘Sınırsız yabancı oyuncu hakkı’ olarak bilinen kural, geçtiğimiz 4 sezondur Spor Toto Süper Lig’de uygulanırken, bazı futbol otoriteleri tarafından 2018-2019 sezonunda ‘İstiklal Marşı’ tartışmalarına konu olmuş, A Milli Futbol Takımı’nın başarısızlığının gerekçelerinden biri olarak gösterilmişti. Bunun üzerine yeni bir düzenleme yapması beklenen Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) konuya ilişkin henüz bir açıklama yapmazken, kulüpler nezdinde nabız yoklayan Federasyon tarafından 6+2+2 düzenlemesi gündeme getirilecek.
‘Sınırsız yabancı oyuncu hakkı’ kuralının geldiği günlerde dönemin TFF Başkanı Yıldırım Demirören, "Bu değişikliğin asıl amacı, yabancı oyuncu konusunda sınırı kaldırmak, yerli oyuncu konusunda da teşvik yapmaktır. Bu nedenle yeni uygulamaya, `yabancı kuralı` değil, `yerli kuralı` diyoruz" ifadelerini kullanmıştı.
Son günlerde ise kuralın geldiği zamanın aksine ‘İstiklal Marşı’ üzerinden bir tartışma başladı. Futbol yorumcuları ve bazı siyasiler, futbolcuların ‘İstiklal Marşı’ okuyamadığını, A Milli Futbol Takımı’nın da yabancı kuralından dolayı başarısız olduğunu söylediler.
Kulüplerin mali anlamda toparlanması ve Türk futboluna yeni genç oyuncular kazandırması için oluşturulan projenin işlemediği, yabancı oyuncu sınırı getirerek Türk futbolcuların daha fazla süre almasının sağlanması gerektiği birçok programda ve köşe yazılarında dile getirildi.
Haber Merkezi
Paylaş