havadurum

Yangına karşı birlikte mücadele

953

 Radar Tepesi olarak bilinen Hava Radar Mevzii Komutanlığı’nın bulunduğu alanın sırtlarında önceki gün meydana gelen yangın kısa süreli paniğe yol açarken, yangına yönelik sıra sürede ve etkili müdahale, yangın alanında bulunan TOKİ 960 Konutlarına sıçramadan söndürülmesini sağladı. Orman Bölge Müdürlüğü başta olmak üzere, çevre ilçe ve beldelerden gelen araçlar, kamu kurumlarının araçları ile karadan, yangın sündürme helikopterleri ile havadan gerçekleştirilen mücadele ile kısa sürede kontrol altına alarak söndürülen yangın, aynı zamanda yangınla mücadelede görevli tüm ekiplerin ne kadar hazır ve yetkin olduklarını da gösterdi. Yangınla mücadele sırasında Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ve Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan’ın da bizzat katıldıkları görüldü. AFAD tarafından açıklanan yangın sonrası raporda ise çok sayıda kamu kurumunun yangınla mücadeleye aktif katılım sağladıkları ifade edildi. 

 
“Çanakkale’mize geçmiş olsun”
Yangınla mücadeleye Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ile birlikte bizzat katılan Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, “Radar Tepesi sırtlarında başlayan, Beldemiz sınırlarını da tehdit eden yangın yoğun çalışmalar sonucunda kısa sürede kontrol altına alınmış, soğutma çalışmaları tamamlanmıştır. Yangın alanına gelen Çanakkale Valisi Sayın Orhan Tavlı ile yangın alanını inceledik. Yangının söndürülmesi için müdahale eden tüm kurumlarımıza, kurumlarımızın fedakar emekçilerine ve halkımıza teşekkür ediyorum. Çanakkale’mize geçmiş olsun...” dedi. 
 
6 dakikada müdahale!
Yangının ardından AFAD’tan yapılan açıklamada, “29 Ağustos 2019 Perşembe günü İlimiz Merkez Kepez Beldesi Hava Radar Mevzii Komutanlığı yolu üzerinde bulunan polis atış poligonu civarında saat 14:54 sularında orman yangını meydana gelmiştir. Yangına Orman Bölge Müdürlüğü yangın söndürme araçları ve ekipleri tarafından saat 15:00 itibariyle müdahale edilmeye başlanmıştır. Müdahaleyle birlikte yangın bölgesiyle koordinasyon sağlayarak ihtiyaç olan iş makinalarını yangın mahalline yönlendirmek üzere Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi faaliyete geçirilmiştir. Yangına müdahalede ihtiyaç duyulan yangın söndürme araçları Kamu Kurum ve Kuruluşları, Kaymakamlıklar, Belediyeler ve Özel Sektör Kuruluşlarından temin edilerek yangın bölgesine yönlendirilmiştir. Orman yangınına Orman Bölge Müdürlüğünden 13 arazöz, 6 su ikmal aracı, 2 dozer, 2 ilk müdahale aracı, 1 greyder, 3 helikopter, Boğaz ve Garnizon Komutanlığından 1 greyder, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünden 1 ekip eşliğinde tam donanımlı arama kurtarma aracı, DSİ Şube Müdürlüğünden 1 dozer, Hava Radar Mevzi Komutanlığından 1 loder, 1 su arazözü, Çan TKİ Linyit İşletme Müdürlüğünden 1 dozer, Lapseki Tümad Madencilikten 1 dozer, Çanakkale 18 Mart Köprü İnşaatı Limak Şantiyesinden 1 dozer, Kepez Belde Belediyesinden 4 Kepçe, 1 greyder, 1 itfaiye aracı, 2 su ikmal aracı, Lapseki, Çan, Ayvacık, Ezine, Bayramiç ve Yenice Belediyelerinden 1’er su ikmal aracı, Çanakkale Belediyesinden 1 dozer, 7  su arazözü, 116 Jandarma Er Eğitim Alay Komutanlığından 2 su ikmal aracı olmak üzere toplam 59 yangın söndürme ve iş makinesi ile beraberinde  180 personelle müdahale  edilmiştir. Yangın kontrol altına alınmış olup, soğutma çalışmalarına devam edilmektedir” denildi. 
(Seçkin Sağlam) 
Paylaş