havadurum

Yaralı sayısı 4 mü, 6 mı?

1358

 Çan’da, ODAŞ Elektrik Üretim A.Ş. tarafından geçtiğimiz aylarda işletmeye başlanan 330 Megavat kurulu güce sahip termik santralde, yaşanan yangın ve patlama korku yaratmıştı. Olayda ölü olmazken, yaralı sayısında ise çelişkili açıklamalar yapıldı. Çan Kaymakamlığı ve AFAD, olayda 6 yaralının olduğunu belirtirken, şirket tarafından yapılan yazılı açıklamada, yaralı sayısının 4 olduğu belirtildi.  Yaşanan olayın ardından, termik santrallerin oluşturduğu tehdit ve tehlikelere yönelik açıklamalar yapıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, yaşanan olayda ölüm olmamasının sevindirici olduğunu belirterek, incelemenin sonucunu beklediklerini ifade etti. Milletvekili Erkek; “Biga Yarımadası’nı Türkiye’nin kazan dairesine çevirmeye çalıştılar. Çanakkale’de artık bir tek termik santral dahi düşünülmemeli” dedi. Çan Çevre Derneği Başkanı Hamza Yıldız, santral bacalarından günlerdir siyah dumanların Çan’ı esir aldığını belirterek; “Bu bir çevre katliamıdır. Yetkililer, uyarılarımızı dikkate almadığı gibi bizi halkı yanıltmakla suçluyor” dedi. CHP Genel Meclis üyesi Hicri Nalbant, santralin kullanılmış ve hurda bir santral olduğu ifadelerini kullandı. Nalbant, santrale karşı açılan davanın Danıştay’da devam ettiğini ifade etti.


Yaralı sayısında çelişkili açıklamalar 
Geçtiğimiz gün Çan 2 Termik Santralinde çıkan yangın ve patlamada yaralı sayılarında çelişkili ifadelere yer verilmişti. Çan Kaymakamlığı tarafında yapılan açıklamada; “İlçemizde faaliyette bulunan ODAŞ 2.Termik Santralinde kömür depolama sahasında yangın çıkmıştır. Çıkan yangın sonucunda 6 tane işçi dumandan etkilenme ihtimaline karşı tedbiren Çan Devlet Hastanesine kaldırılmışlardır” denilmişti. Çanakkale AFAD Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, ise; "Çan ODAŞ Termik Santrali’nde, kömür depolanan yerde (Kömür Bunkeri) kömür kendi kendine tutuşarak bir yangın meydana getirmiştir. Gaz sıkışması dolayısı ile patlama meydana gelmiştir. Ancak patlamadan kaynaklı bir zarar yoktur. Olaya müdahaleye giden 6 işçi gazdan etkilenerek, kontrol amaçlı 112 ekiplerince hastaneye kaldırılmıştır” ifadelerine yer verilmişti. ODAŞ Elektrik Üretim A.Ş. ise; “Termik santralde bugün öğle saatlerinde meydana gelen patlama ve yangınla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, "Çanakkale`nin Çan ilçesinde 340 MW kurulu gücüne sahip Çan-2 Termik Santrali’nde bugün çıkan yangına derhal müdahale edilmiş ve yangın söndürülmüştür. Dumandan etkilenen dört kişiye gerekli müdahale yapılmıştır. Tüm önlemlerin alındığı ve durumun kontrol altında olduğu kamuoyuna saygıyla duyurulur" açıklamasında bulunmuştu.
 
“Artık bir tek termik santral dahi düşünülmemeli”
CHP Milletvekili Muharrem Erkek, yaşanan olayla ilgili olarak Biga Yarımadası’nın Türkiye’nin kazan dairesine çevrilmek istendiğini dile getirerek; “Dün, Çan ilçemizdeki Çan-2 Termik Santrali’nde gerçekleşen kazan patlamasında yaralanan hemşerilerime ve kentimize büyük geçmiş olsun. Patlamada can kaybı olmaması en sevindirici durumdur. Yaşanan olayda teknik incelemenin sonucunu bekliyoruz. Sürekli olarak bilgi alıyoruz. Can kaybı olmaması sevindirici. Çanakkale böyle termik santrallerle ve termik santral kaazları ile anılmamalı. Çanakkale’yi, Biga Yarımadası’nı bir dönem Türkiye’nin kazan dairesine çevirmeye çalıştılar. Çanakkale’de artık bir tek termik santral dahi düşünülmemeli, inşa edilmemeli ve mevcutlarla faaliyet gösteren termik santrallere gerekli her türlü denetim ciddi şekilde yapılmalı. Bizim için insan her şeyin üzerindedir. İnsan sağlığı, insan yaşamı çok önemlidir” dedi.
 
“Çevre katliamına yol açıyor”
Çan Çevre Derneği Başkanı Hamza Yıldız, santralin çevre katliamına yol açtığını ifade ederek; “ODAŞ`a ait Yaya köyde bulunan termik santral günlerden beri bacalarından simsiyah dumanlarını insanlarımızın, ürünlerimizin, ağaçlarımızın üzerine salıyor. Bu bir çevre katliamıdır. Çan ve çevresini cehenneme çeviriyor. İnsanlar kapı ve pencerelerini açamıyor. Sağlığımızı tehdit ediyor. Yetkililer uyarılarımızı dikkate almadığı gibi bizi halkı yanıltmakla suçluyor. Bu işletmenin Çan`da kimlerle kirli ilişkileri var ki bu kötülük özenle korunuyor ve kollanıyor. Artık bu kirli ilişkileri ve Çan`a yapılan bu ihaneti sorgulama zamanı” dedi.
 
“Kullanılmış bir santral ve enkaz”
CHP Genel Meclis üyesi Nalbant, santralin kullanılmış ve enkaz bir santral olduğunu belirterek; “Santralin olumlu ÇED almasına dava açtık. Çanakkale Toprak Koruma Kurulu’nda aleyhte karar çıktığını öğrendik. Karar olmamasına rağmen olumlu ÇED alındı. Kurul kararını ekli dilekçe ile sunduk. Ancak aleyhte oy verenler baskı sonucu lehte karar verdiler ve karar çıktı. Ayrıca ÇED’in iptali ile ilgili iki defa mahkemeye başvurduk ancak iptal edildi. Şimdi, Danıştay’da dava devam diyor. Santralin kendisi kullanılmış bir santral ve enkaz. Hiçbir tutarlı bir tarafı yok. Umarız daha büyük bir felaket olmaz” dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş