havadurum

Yaşasın Cumhuriyet!..

767

 Bugün cumhuriyetin 95’inci yılı. Bundan tam 95 yıl önce 29 Ekim 1923’te Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından cumhuriyet ilan edildi. Her yıl büyük bir coşkuyla kutlanan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın en önemli geleneklerinden biri de günün önemini belirten mesajlar oldu. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Çanakkaleli siyasilerin, siyasi partilerin ve bürokratların birbirinden anlamlı mesajları ile kutlanıyor. Yayınlanan mesajlarda günün anlam ve önemine ilişkin ifadeler yer aldı. AKP Çanakkale İl Başkanlığı, İyi Parti Çanakkale İl Başkanlığı, AKP Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AKP Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, CHP Çan İlçe Başkanı Ümran Aydın, Çanakkale Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan, Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanlığı ve Türk Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanlığı 29 Ekim’i kutladılar. 

 
“Birlik ve beraberliğe halel getirmeye hüsrana uğrayacaklardır”
AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan; “İstiklale sevdalı milletimiz, istikbal kavgalarının başında gelen Kurtuluş Savaşı’ndan sonra gecikmeksizin ilan ettiği Cumhuriyetle, egemenliğin kayıtsız şartsız kendisine ait olduğunu dünyaya deklare etmiş ve bunu en değişmez kaide olarak kabul etmiştir. Çanakkale Savaşı’nda, Kurtuluş Savaşı’nda ve en son 15 Temmuz ile birlikte tüm dünyaya bir kere daha millet egemenliği, yani demokrasi dersi veren milletimiz adını siyasi düşünceler tarihine altın harflerle yazdırmıştır. O gece millet sadece vatanını müdafaa etmekle kalmamış, aynı zamanda şanlı mazisinden aldığı cesaret ve şecaati atiye de taşıyacağının kararlı mesajını vermiştir. Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle milletimizin ortaya koyacağı birlik ve beraberlik tablosu, ülkemizi bölmeye, aramıza nifak tohumları ekmeye çalışan çevrelere karşı vereceğimiz en güzide mesaj olacaktır. Adeta elleriyle kazıyarak Cumhuriyetimizi bugünlere getiren milletimizin birlik ve beraberliğine halel getirmeye çalışanlar geçmişte olduğu gibi gelecekte de hüsrana uğrayacaklardır.  Selçuklu küllerinden yeniden doğan ve 6 asır cihana hükmeden Osmanlı İmparatorluğu’nun mirası üzerine şekillenen Cumhuriyetimizin bir taraftan 95. Yılını kutluyor olmanın coşkusunu yaşarken, diğer taraftan da bu asırlar süren devlet olma bilincinin omuzlarımıza yüklemiş olduğu tarihi misyonu yakından hissediyoruz. Tarih demek birikim demektir. Tarih felsefecileri, ‘insan ve devletlerin geçmişten ders almamalarının onların geleceğindeki en büyük gölge olduğundan’ bahseder.  Bu minvalde Cumhuriyetimizin 95 yıllık tarihi, attığımız her adımda kendimizi gözden geçirmemiz gereken derslerle doludur. Cumhuriyetimizin bu birikim ve tecrübesinin her daim yolumuza ışık tutacak olması biz ve sonraki nesillerin en büyük talihidir” dedi. 
 
“Yerli ve milli bir duruşla saldırılara karşı durmaya devam edeceğiz”
AKP Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu; “Tam bağımsız bir devlet olarak kurulan Türkiye Cumhuriyeti, her alanda büyük bir değişim ve atılım gerçekleştirmiştir. Ülkemiz, bütün olumsuz iç ve dış etkilere rağmen, eğitimde, sağlıkta, adalette, hukukta, ekonomide, dış politikada, sosyal politikalarda gerçekleştirilen devrim niteliğindeki hizmetlerle Atatürk’ün gösterdiği muasır medeniyetler hedefine doğru hızla ve kararlı adımlarla ilerlemektedir. Millet iradesini esas alan Cumhuriyetimize, bu güne kadar çok sayıda müdahale ve müdahale girişimlerinde bulunanlar, milletin gücüne, milletin kararına güvenmeyenler oldu. İçerisinde milletin desteği, iradesi ve katılımı olmayan bu yaklaşımlar ülkemize çok vakit kaybettirdi, zararlar verdi.  Tamamı cumhura yani millete ve millet iradesine yapılan saldırılardı. Milletimiz top yekûn olarak büyük bir bilinçle ve 95 yıl önceki ruhla tüm bu saldırılar karşısında Vatanına Bayrağına tüm kutsallarına sahip çıktı.  Gücünü milli iradeden ve milletin kendisinden alan AK Parti İktidarıyla birlikte cumhuriyete, milli iradeye ve hukukun üstünlüğüne karşı duran bütün karanlık oluşumların tahakkümü ve baskısının ortadan kaldırılması için çok büyük mücadeleler verdik. Milletimizin desteği ile yerli ve milli bir duruşla bu bu saldırılara karşı durmaya devam edeceğiz. Hem Çanakkale’mizde hem de ülke genelinde yapılan yatırım ve projelerde bütün engellemelere rağmen nereden nereye gelindiğini milletimiz asla unutmayacak. İnsanlarının her bakımdan mutlu olduğu, güçlü, zengin, müreffeh bir Türkiye hedefine ulaşmak için var gücümüzle çalışmayı sürdüreceğiz.
 
“Türkiye Cumhuriyeti, bugüne kadar gerici kalkışmaların üstesinden gelmeyi başarmıştır”
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan; “95 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları esaret altında yaşayan uluslara yol haritası olacak zaferlerini, 29 Ekim 1923’te Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Cumhuriyeti ilan ederek taçlandırmışlardır.  O günden günümüze, Türkiye Cumhuriyeti Devleti çeşitli gerici kalkışmalara sahne olmuş ve her defasında bunun üstesinden gelmeyi başarmıştır. Cumhuriyet rejiminden rahatsız olan ve Cumhuriyetimizin laik, demokratik anayasal hukuk devleti olma niteliğini; ılımlı İslam cumhuriyetine evirmeye dönük niyetlerini gizleme ihtiyacı duymadan faaliyet yürütenler bu çabalarını doruk noktasına ulaştırmışlardır. 15 Temmuz sonrası 20 Temmuz’da ilan edilen OHAL ile 15 Temmuz fırsata çevrilmiş ve her geçen gün demokrasiden biraz daha uzaklaşılmıştır. Son anayasa referandumu ile de kuvvetler ayrılığı ilkesi yerle yeksan edilmiştir.  Eğitim sistemi ile yapboz gibi oynayarak, neredeyse bütün okulları imam hatipleştiren iktidar, Saray’ın bir açıklaması ile TEOG sınavını, başka bir açıklaması ile üniversiteye giriş sınav sistemini değiştirmekte bir sakınca görmemektedir. Ülkemizin bölünmez bütünlüğü ve Anayasamızın değiştirilemez ilkeleri çerçevesinde bağımsız bir ülke olarak tek amacımız akıl ve bilimin önderliğinde çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak ve onu da aşmaktır. Devletimize, cumhuriyetimizin temel değerlerine ve milletimizin bütünlüğüne yönelik saldırılar bugün olduğu gibi, yarın da devam edecektir. 

“Cumhuriyet, hiçbir gücün aziz milletimize boyun eğdiremeyeceğinin ispatıdır”
AKP Çanakkale İl Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada; “Bin bir emek ve fedakarlıkla, aziz şehitlerimizin ve gazilerimizin kanıyla kurulan Cumhuriyetimiz 95 yaşında! Cumhuriyet emektir, alın teridir. Cumhuriyet azimdir, çalışmaktır, üretmektedir. Cumhuriyet, kadın erkek, genç yaşlı demeden bir olmak beraber olmak, geleceğe omuz omuza ve kardeşçe yürümektir. Aziz milletimizin özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinin neticesi olan Cumhuriyetimiz, hiçbir gücün aziz milletimize boyun eğdiremeyeceğinin en büyük ispatıdır. Bu millet nasıl ‘Çanakkale Geçilmez’ sözünü tarihe yazdırdıysa, nasıl 15 Temmuz`da hainlere karşı kendisini siper ettiyse, aynı duygu ve düşüncelerle Cumhuriyetimize sahip çıkmaya devam edecektir. Cumhuriyetimizi bize hediye eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle ve minnetle anıyoruz. Çanakkaleli hemşerilerimizin ve aziz milletimizin Cumhuriyet Bayramını kutluyor, saygı ve sevgilerimizi sunuyoruz” denildi.
 
“Seçim ve liyakat tamamen kaldırılmıştır”
İyi Parti Çanakkale İl Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, son dönemde yaşanan sorunlar karşısında devlet gücünün tek bir kişide veya grupta toplanması, tarihteki örnekleri gibi, zaman içinde o kişilerde güç zehirlenmesine yol açmakta olduğu belirtilerek; “Cumhuriyetin 95. Yılını kutlamanın onur ve gururu içinde bütün vatandaşlarımızın Cumhuriyet Bayramını kutluyoruz. Yönetim sistemleri içinde en mükemmeli olan Cumhuriyet, Türkiye Cumhuriyetinin mihenk taşıdır. İnanıyoruz ki, sağlıklı işleyen bir demokrasi, ancak ve ancak özgür bireylerle ve ideal hukuk sistemi ile kurulabilir. Bunun sonucunda da insanlar yaratıcılık ve üreticilik yanlarını öne çıkararak, ileri ve uygar bir toplum oluşturabilirler. Devlet gücünün tek bir kişide veya grupta toplanması, tarihteki örnekleri gibi, zaman içinde o kişilerde güç zehirlenmesine yol açmakta, yanlış kararlar almalarına neden olmakta ve acı sonuçlar doğurmaktadır. Bunun acı sonuçlarını Türkiye iki defa yaşamış hala sorun devam etmektedir. Demokrasi; yönetenlerin yetkilerini sınırlayan, vatandaşları keyfi yönetimlerin eline düşmekten ve muhalefette olanların da haklarını koruyan sistemdir.  İktidar sahipleri demokrasinin erdemi olarak kabul edilen eleştiriye ve muhalefete tahammül edememektedirler. Son yapılan seçimlerle birlikte, cumhuriyetin güçler ayrılığı ilkesi ortadan kaldırılmış, Cumhuriyetin en önemli unsurlarından olan Türkiye Büyük Millet Meclisi devre dışı bırakılmıştır. Milletvekilleri milletin sorunlarını meclis kürsüsünde dile getirirken muhatapları bulunmamaktadır.  Valiler başta olmak üzere rektörler, müdürler ve tüm kamu üst idarecileri tek bir kişi tarafından atanmaktadır. Seçim ve liyakat tamamen kaldırılmıştır” denildi.
 
“Umudun tohumudur ve can suyu kan ile verilmiştir”
CHP Çan İlçe Başkanı Ümran Aydın; “Özgür ve bağımsız varlığımız ile milli birlik ve beraberliğimizin kaynağı olan Cumhuriyetimizin 95’ıncı yıldönümünü hep birlikte büyük bir coşku ve gururla kutluyoruz. Cumhuriyet, 95 yıl önce bu topraklarda var olma mücadelesini hürriyet ile taçlandırmış her bir vatan evladının yüreğine ekilmiş bir tohumdur. Umudun tohumudur ve can suyu kan ile verilmiştir. Cumhuriyet, özgürlük için, adalet için, barış ve kardeşlik için, birey olarak ben de varım diyebilmek için; tuttuğu yol gittiği istikamet her ne olursa olsun yüreğinde bu tohumu yeşertmiş her ferdin çıkacağı meydandır. Demet demet, öbek öbek, göğsümüzde yeşerttiğimiz çiçeklerle, göklere uzattığımız dallarla taze bir bahardır Cumhuriyet. Kimimiz rengi, kiminiz kokusu, kimimiz gölgesi olmak için yemin ettik. Her tonuyla bu baharın bir parçası olmak böylece yaşamak, yaşatmak için yemin ettik. Bugün biz Cumhuriyet çatısı altında birlikte buradayız. Ellerimizde tohumlarla, yeni fidanlar için yeni çınarlar için hazırız.
 
“Cumhuriyetimizin daha nice yıllara erişmesi için çalışmayı sürdüreceğiz”
Çanakkale Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan; “Çanakkale’de gerçekleşen kahramanlık, Samsun’da başlayan direniş ve Kurtuluş Savaşıyla elde edilen bağımsızlık sonrasında, Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının bize kazandırdığı Cumhuriyetimizin, 95. Yıl dönümünü Avukatlar olarak gurur ve onurla kutluyoruz. Cumhuriyetin temeli olan demokrasi, laiklik ve sosyal hukuk devletine her zaman sahip çıkan Çanakkale Barosu, Cumhuriyet kazanımlarının öneminin farkında olarak elde edilmiş değerleri korumak ve kollamak konusunda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmektedir. Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür bir mesleğin mensupları olan bizler, Cumhuriyetimizin daha nice yıllara erişmesi için Cumhuriyetin varlık sebebi modern hukuk devletinin gerekleri için mesleğimizin verdiği güçle çalışmayı sürdüreceğiz.  Bu duygularla Cumhuriyetin önsözünün yazıldığı Çanakkale’nin Avukatları olarak Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bağımsız bir vatan toprağında nefes almamızı borçlu olduğumuz Kurtuluş Savaşı kahramanlarını ve tüm aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi saygıyla, rahmetle ve minnetle anıyor, Cumhuriyetimizin yıldönümünü kutluyorum.
 
“Bugüne kadar kazanılan tüm haklarımız birer birer yok edilmeye çalışılmaktadır”
Eğitim Sen Çanakkale şube Yönetim Kurulu; “Türkiye’de yaşayan farklı kimlik, kültür ve inançlara sahip halkların emperyalist işgale karşı omuz omuza verdikleri mücadele sonucunda Cumhuriyetin ilan edilişinin üzerinden 95 yıl geçti. Cumhuriyet’in kuruluş sürecinde halkların emperyalizme karşı yürüttükleri ortak mücadeleyle yaratılan bütün değerler, iktidarın dayatmacı, baskıcı, kutuplaştırıcı ve ayrımcı uygulamalarıyla yok sayılmaktadır. Bugüne kadar kazanılan tüm ilerici birikimler ve haklarımız birer birer yok edilmeye çalışılmaktadır. Siyasal iktidarın laik-bilimsel eğitim anlayışına, özellikle çocuk ve kadın haklarına yönelik saldırıları hiç olmadığı kadar artmıştır. Başta çocuk hakları olmak üzere, en temel insan haklarının açık tehdit altında olduğu, kadınların yok sayıldığı, emekçilerin en temel haklarının ellerinden alındığı, toplumsal yaşamın ve eğitimin büyük ölçüde dini kurallara göre gerici bir içerikte biçimlendirildiği bir süreçten geçiyoruz”
 
“Çok yetim kaldık, çok aç ve açıkta kaldık ama yılmadık”
Türk Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Resul Demirbaş; “Cumhuriyetimizin 95. yıldönümüne erişme mutluluğu içerisindeyiz.  Asgarisi 4 bin yıllık Türk tarihinin son asrı, tükenişten dirilişe ve dirilişten yüceliğe uzanan kutlu yürüyüşün mihenk taşı Cumhuriyet Bayramımız hepimize kutlu olsun. En zorlu zamanda, en beter şartlarla ve binbir zahmetle kurduk biz bu Cumhuriyeti.  Her aşamasında kanımız da var, canımız da, heyecanımız da.. Silahla da savaştık, karasabanla da.. Düşmanla da savaştık, ihanetle de... Açlıkla da boğuştuk, hastalıkla da... Çok yetim kaldık, çok aç ve açıkta kaldık; ama yılmadık. Yıl yıl Cumhuriyet mucizesini gerçekleştirdik. Türk Eğitim-Sen olarak kuruluş ve varoluş vazifemiz budur. Başta Atatürk olmak üzere tüm silah arkadaşlarına, 95 yıllık zaman zarfında yitirdiğimiz tüm şehitlerimize, gazilerimize rahmet ve minnetlerimizi sunar, milletçe nice 100’üncü ve 1000’inci yıldönümlerine erişmek dileğiyle mutluluklar dilerim. Cumhuriyetimizin varlığı daim, gücü kaim ve sevinci hep içimizde olsun!
(Eren Aşnaz)
Paylaş