havadurum

Yaşasın Cumhuriyet...!

1171

 Cumhuriyet’in kuruluşunun 96’ncı yıldönümü kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlendi. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Efendiler! Yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz!’ sözüyle başlayan Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, ülke genelinde olduğu gibi Çanakkale’de de kutlanmaya başlandı. Önceki gün başlayan törenler, bugün Valilik makamında yapılan Cumhuriyet Bayramı tebriki ile devam etti. Vali Orhan Tavlı kent yöneticilerinin Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı. Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, Truva Oteli önünde düzenlenen tören ve tören geçişi ile devam etti. Törene Vali Orhan Tavlı, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Levent Kerim Uça, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, siyasi parti temsilcileri, askeri erkan, kent yöneticileri ve vatandaşlar katıldı. Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının ardından düzenlenen tören, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başladı. Törenin öncesinde Vali Tavlı, Boğaz ve Garnizon Komutanı Uça ve Başkan Gökhan, askeri erkanı ve vatandaşları selamladı. Tören günün anlam ve önemini belirten şiir ve konuşmaların yapılmasıyla devam etti. Tören alanında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında, çeşitli halk oyunları gösterileri yapıldı. Törene katılan vatandaşlar, halk oyunları ekiplerini ayakta alkışladı. Kordon boyunda kurulan resmigeçit ve tören alanında toplanan vatandaşlar, şiir okumalarının ardından halk oyunları gösterilerini ilgiyle takip etti. Gösterilerin ardından Çanakkale`de bulunan ilkokul ve lise öğrencilerinin yanı sıra askerlerin resmigeçit töreni ilgiyle izlendi. Törenin ardından tören geçişi başladı.

 
“Ülkemiz, 2023 hedeflerine doğru kutlu yürüyüşünü emin adımlarla sürdürmektedir”
Vali Orhan Tavlı, günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaparak; “Bugün Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ün önderliğinde yazılan Kurtuluş Destanının gururu Cumhuriyet Bayramını, hep birlikte büyük bir coşkuyla kutlamanın heyecanını yaşıyor, yarının umudumuz, çocuklarımızın, gençlerimizin ve sizlerin Cumhuriyet Bayramını en içten dileklerimle kutluyorum. Bu anlamlı günde binlerce yıllık şanlı tarihimiz boyunca, şanlı yürüyüşlere imza atmış olan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşları olmak üzere şanlı ecdadımızı, kanlarıyla bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi şükranla yad ediyorum. Vatanımızın bölünmez bütünlüğü, milletimizin birlik ve beraberliği, özgürlüğümüzün nişanesi olan al bayrağımızın dalgalanması ve devletimizin bekası uğruna mücadele eden şanlı ecdadımız, kahramanlık destanına bir yenisini daha ekleyerek kurtuluş savaşını kazanmış ve 96 yıl önce bugün bu büyük zaferi Cumhuriyetimizle taçlandırmıştır. Cumhuriyet, vatan topraklarını savunarak, bağımsızlığını canı pahasına korumak için işgalcilere karşı onur savaşı veren bir milletin, küllerinden yeniden doğuşudur. Muhteşem bir bağımsızlık mücadelesinin sonucu, kazanılan büyük bir zaferdir Cumhuriyet. Halkın iradesi ile seçilmiş, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilerek, bu aziz millete bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez bir değerdir Cumhuriyet. Cumhuriyetimiz bugün, 96 yaşına girerken, ülkemiz, eğitim, sağlık, ekonomi, bilim, sanat, kültür, ulaştırma başta olmak üzere tüm alanlarda önemli mesafeler kat etmiştir. Cumhuriyeti demokrasi ile taçlandırma başarısı gösteren ülkemiz, köklü tarihi geçmişi, zengin kültürü ve jeopolitik konumuyla bölgemizde ve dünyada önemli bir yere sahip olmuştur. Bugün dünyanın sayılı büyük ekonomileri arasında yer almayı başaran ülkemiz, gücünü milletimizin ortak iradesinden alarak, 2023 hedeflerine doğru kutlu yürüyüşünü emin adımlarla sürdürmektedir” dedi. 
 
“Türkiye Cumhuriyet Devleti, şanlı Türk Bayrağını dalgalandırmaya devam etmektedir” 
Vali Tavlı; “Çağın gerektirdiği yenilikleri, büyük kalkınma hamlelerini kısa sürede gerçekleştiren ve halkıyla bütünleşerek muasır medeniyet yolunda kararlı adımlarla ilerleyen Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bağımsızlık ve toprak bütünlüğünden taviz vermeyen inancıyla şanlı Türk Bayrağını dalgalandırmaya devam etmektedir, sonsuza kadar devam edecektir. Tarihi şanlı zaferlerle dolu Aziz Türk Milleti, bir asır önce Çanakkale`de, Çanakkale Ruhu ile ayağa kalkarak eşsiz bir destan yazarak, esareti asla kabul etmeyeceğini tüm dünyaya duyurmuştur. Tarihte olduğu gibi bugünde istiklalimiz ve istikbalimiz söz konusu olduğunda, kahraman ordumuz, kahraman Mehmetçiğimiz yine destanlar yazmaktadır. Barış Pınarı harekatında da hudutlarımızın güvenliğini sağlamak, sınırlarımızda terör koridoru oluşturulmasını engellemek, milli güvenliğimizi tehdit oluşturan terör örgütleri ve teröristleri etkisiz hale getirmek için görevde olan şanlı ordumuzun, Kahraman Mehmetçiğimizin Allah yar ve yardımcısı olsun, Çanakkale`den selam olsun. Bu duygu ve düşüncelerimle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ü, ve silah arkadaşlarını, şanlı tarihimizin ölümsüz sembolleri olan şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı ve minnetle anıyorum” dedi. (Baykal Sağlam)
Paylaş