DOLAR 32.3343 %0.09
EURO 35.1704 %-0.03
G.ALTIN 2240.5007 %-0.14
BITCOIN 65403.3802 %-2.90
ETHERIUM 3388.4936 %-3.37
havadurum

Yıkım kararı İmam Hatip için mi alındı?

2354

 Çanakkale’de 2017-2018 yılı eğitim-öğretim dönemi için bugün okullarda ilk ders zili çaldı. 3 aylık yaz tatili ardından hazırlıklarını tamamlayan veliler, çocuklarını eğitim yuvalarına teslim etti. Fakat okulların açılmasından üç gün önce depreme dayanıksız raporu alan Ömer Mart Ortaokulu, Nedime Hanım Meslek Lisesi ve Ticaret Borsası İlkokulu öğrencilerinin başka okullara tahliyesi gündemde. Karar sonrasında, Ömer Mart Ortaokulu’nun Cumhuriyet Meydanı yanındaki eski Fen Lisesi binasına taşınması düşünülüyor.  Nedime Hanım Meslek Lisesi’nin,  Kepez’de yeni yapılan okula taşınacağı belirtilirken,  Ticaret Borsası İlkokulu’nda bu durumun henüz netleşmediği belirtildi. Fatma Şemsettin Çamoğlu’na yönlendirilmesi düşünülen Ticaret Borsası İlkokulu öğrencileri için, yeni okulun inşaat faaliyetlerinin tamamlanması bekleniyor. Eğer Fatma Şemsettin Çamoğlu okul inşaat çalışmaları tamamlanmazsa, Ticaret Borsası İlkokulu öğrencileri bu yıl eğitim alacağı bir kurum bulamayacak.

 
Veliler iki kat masraf yapacak! 
Depreme dayanıksız bulunan okulların tahliyesi ile okul masraflarının arttığını belirten veliler; “ Okullar açılmadan üç gün önce, velilere önce Ömer Mart Ortaokulu dayanıksız denildi. Sonra Ticaret Borsası ile yan yana bu okullar, buraya da dayanıksız raporu çıktı. Aynı şekilde diğer okula da dayanıksız raporu çıktı. Birden yıkım kararı verildiği bizlere söylendi ve öğrencilere başka okul bulun denildi. Tüm veliler şokta. Yani üç aylık bir yaz dönemi vardı bu neden bize söylenmedi. Ve Çanakkale’de dört sene önce 21 okula depreme dayanıksız raporu verilmişti, o zaman bu okullar neden yıkılmadı da şimdi yıkılıyor. Biz veliler olarak bu öğrencilere masraf yaptık. Bu masrafları kim karşılayacak. Ve şimdi yeniden masraf yapacağız. Yaklaşık iki bin TL masraf yapacağız. Ve okulların tahliyesi sonrasında önerilen okullar için servis şoförleri ile görüşüyoruz. Mağdur olduğumuzu biliyorlar, yer olmadığını biliyorlar ve bize en az 300 TL’lik aylık bir masraf çıkarıyorlar. Bizim masrafımızı kim karşılayacak. Ve çoğu aile çocuklarının okuluna yakın olsun diye kiraların en az bin TL olduğu evlerde kiraya çıktı. Şimdi yine çocuklarından uzak olacaklar. Üç gün kala kimseye böyle bir şey söylenmez. Bu çok yanlış bir uygulama. Okul yönetiminin bile haberi yok, sosyal medyadan yıkım haberini alıyoruz” diyerek tepki gösterdiler. 
 
“Öğrencilerin psikolojisi bozuluyor”
Çanakkale’de alınan okulların yıkım kararı ardından öğrencilerin psikolojisinin de bozulduğunu ifade eden veliler; “Bu çocuklar arkadaşlarından ayrılacak, öğretmenlerinden ayrılacak. Gidilen okullar inşaat halinde, ya da çok fazla öğrenci olacak. Aniden verilen bir kararla çocuklarımız sabahçı ve öğlenci bir sistemle okumaya mahkum kalacak. Gittikleri okulda bu yüzden en geç akşam 7 gibi dersten çıkacaklar. Ve taşındıkları okullar çok uzakta. Aileler güvenlik açısından endişeli. Öğrencilerin taşınma stresi yüzünden psikolojileri bozuldu. Madem bir yıkım kararı vardı. Neden geçen hafta uyum okulları ders başı yaparken bize bunlar söylenmedi. Ticaret Borsası İlkokulu’nda en az 500 öğrenci var. Ve bu okul borsanın üyeleri ile yapılmış bir okul. Ticaret Borsası’ndan bu konu hakkında bir bilgilendirme bekliyoruz” açıklamasında bulundular.
 
Veliler imza kampanyası başlattı
Okulların taşınma kararı sonrasında üç okulda bulunan veliler, ayrıca konuyla ilgili bir imza kampanyası başlattı. Toplanan imzaları Milli Eğitim Müdürlüğü ve Çanakkale Valiliği’ne iletecek olan veliler, en azından 2017-2018 döneminde okullarının yıkılmamasını talep ediyor. Öğrencilerin dönem sonuna kadar okullarında kalmasını isteyen bazı veliler ise, yarıyıl tatiline kadar da bu sürecin uzatılabilmesinin uygun olacağını belirtiyor. 
 
İkinci bir Merkez Ortaokulu vakası mı? 
Öte yandan yıkım kararı alınan Ömer Mart Ortaokulu hakkında dikkat çekici bir iddiada bulunuldu. Buna göre,  Ömer Mart Ortaokulu yıkıldıktan sonra yerine İmam Hatip Okulu inşa edilecek. Okulun yıkım kararı için yakın zamanda tanınan bir firmaya hızlı bir şekilde ihaleye verildiği diğer iddialar arasında. Çanakkale’de 2014 yılında dönüştürüldükten sonra Merkez Ortaokulu’na imam hatip tabelası asılınca veliler de aynı gün (3 Eylül) Merkez Ortaokulu tabelasını tekrar asıp, okul önünden Kordon’a kadar yürüyüş gerçekleştirmiş ve uzun süre “Merkez Ortaokulu’mu geri istiyorum” eylemleri düzenlemişti. 
(Şebnem Özer)
Paylaş