havadurum

Yıldız "İnşaat sektörü zor durumda"

1928

 Döviz Kurundaki anormal yükseliş ve istikrarsız durum tüm kesimleri tedirgin etmeye devam ediyor. Hükümetten ABD’nin Türkiye’ye ekonomik savaş açtığı belirtilerek birlik olma çağrıları yapılırken, birçok sektör temsilcisinden de açıklamalar yapıyor.  Kurun Türkiye’de en çok etkilediği sektör olan inşaat sektörü üzerindeki etkilerini Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri Salih Yıldız Gazetemiz Çanakkale OLAY’a anlattı. Birçok sektörün dolara endeksli iş yaptığını belirten Yıldız, ekonomide lokomotif güç olan inşaat sektörünün ciddi sıkıntı içerisinde olduğunu söyledi. Özellikle kredi kullanan ve dolar üzerinden borçlanan birçok müteahhidin yakın zamanda ciddi sıkıntılar yaşayacağını belirten Yıldız, üretim yapmaya devam etmek zorunda olduklarını söyledi.  İnşaat sektörüne bağlı, beton, plastik, demir üretimi gibi firmaların hiç birinden fiyat alınamadığının altını çizen Yıldız; “Ama her şeye rağmen yeniden bir dik duruş sergilemek zorundayız diye düşünüyorum” dedi.

 
“Ekonomide lokomotif güç olan inşaat sektörü ciddi bir sıkıntıda”
Ekonomik durumun özellikle sektörel bazda iç açıcı olmadığını belirten Yıldız;  “Biliyorsunuz güneş çarığı, çarık ayağı sıkar hikayesi var. Bu durumda üreticiden, ziraate, ziraat den çalışan işçiye emekçiye kadar herkesi ilgilendiriyor. Dolar, üretimi olan, gelişmekte olan sanayisi gelişmiş ve gelişmekte olan her yerde geçerli olan bir para birimi. Bu para birimi ile de ithalat ihracat olduğu sürece, ki bizim tarım, inşaat sektörü, plastik sektörü, demir çelik, çimento sektörü bunların hepsi dolara endeksli. Yapılan bütün işler ve ihalelerde dolara endeksli olunca. Otomatikman bizi de bağlıyor. Ekonomide lokomotif güç olan inşaat sektörü ciddi bir sıkıntıda. Doları olanlar dolarlarını bozduklarında dün 200 TL olan dolarları, ister istemez 300 lira oldu. Aslında inşaat daire alımında avantajlı pozisyona geçebilirler. Ancak biz sattığımız daireleri yeniden yapmaya kalkarsak aynı maliyetlerle çıkma şansımız yok” dedi.
 
“İnşaat sektörü hırpalandı”
Kurun bu kadar yükselmesinin ister istemez inşaat sektörünü ciddi bir şekilde hırpaladığının altını çizen Yıldız; “Yakında göreceğiz zaten.  Birçok arkadaşımız, ister istemez kredi kullanan veya döviz ile borçlanan arkadaşlarımız ciddi zorluklar ve sakıntılar yaşayacaktır. Her şeye rağmen bunlarda geçecektir diye düşünüyoruz. Bunun içinde devletin ciddi tedbirler alması gerekir. Belli açıklamaları yapıyorlar. Ülke birlik, beraberlik içerisinde herkesin tek yumruk olmadığı takdirde Osmanlı’nın eski döneminde olduğu gibi ekonomik sıkıntılar ve bağımlılıklar getirecektir. İpler bizde olmadığı, başkasının elinde olduğu zaman bütün sektörlerimiz sallantıya girecektir. Buna rağmen biz, gene ülkemizde üretim yapmaya, dik durmaya devam etmeliyiz. Muhakkak ki aksaklıklar var. Emperyalizmin kaçınılmaz sonucu karşısındaki yenmek, yemek ve bitirmektir. Biz ülke olarak ulus olarak güçlü durmak zorundayız. STK’lar bu konuda birlik ve beraberlik çağrısı yapmalı. Bu konuda yönetenler, üreticiler bunda en büyük sorumluluğu taşıyorlar. Tüketiciler her geçen gün fakirleşen bir yapıyla karşı karşıya. Bunu sadece inşaat sektörü olarak düşünmemek lazım. Bizim sektörümüz bin bir kaleme hitap ediyor. Perdecisinden, masacısı sandalyecisine, alıcısından havlucusuna kadar herkesi ilgilendiren bir sektör. Birbirimizi tetikliyor, domino taşı gibi. Bu yüzden birimiz devrilirse hepimiz ne yazık ki peş peşe devriliriz” dedi.
  
“Dik duruş sergilemek zorundayız”
Son olarak kurda bir düşüş noktası yakalanmaya başlandığını belirten Yıldız; “Dolar 7’leri bulmuştu şu anda ise 6.500’lerde. Bu arada spekülatörlerde çok. Doları zamanında alıp da bunu fırsat bilip, bozdurup ciddi para kazanan bir kesim var. Temennimiz bir an önce yetkililer gereken tavrı, gereken israfı, gereken kemer sıkmayı öyle sanıyorum ele alırlar ve bu işi çözeriz. Bu işi bir bütün olarak çözmek zorundayız. Tek başına hiç kimsenin bir şey yapabileceği bir durum yok. Sektörümüz çok zor durumda. Faizler çok arttı. Konut faizleri olsun, mevduat kredileri ile alınan faizler olsun. Bunların hepsi bize negatif olarak yansıyor. Şu anda demir fiyatı alamıyoruz. Beton, plastik fiyatı alamıyoruz. Havuz yapacağız fiyat alamıyoruz. Her şey ne yazık ki dolara endeksli olduğu için böyle bir sıkıntı içerisindeyiz. Ama her şeye rağmen yeniden bir dik duruş sergilemek zorundayız diye düşünüyorum” dedi.          (Eren Aşnaz)
Paylaş