havadurum

Yıldız "Normal maaşla Çanakkale'de ev almak artık hayal!..."

1070
Artan döviz kuru ve ekonomik kriz zamlarla devam ediyor. Alım gücünün her geçen gün düştüğü ve yaşamın zorlaştığı ülkede vatandaşlar, temel tüketim mallarına dahi ulaşamaz duruma geldi. Yine kira fiyatları geçen yıla oranla neredeyse yüzde yüze yakın artış gösterirken, kiradan kurutulup ev sahibi olmaksa hayal oldu. Artan döviz kuru inşaat malzemelerine yüksek oranda zamlar getirirken, Çanakkale Türkiye`de ev fiyatları en çok artan 5`inci il oldu. Verilere göre, Türkiye genelinde satılık konutta metrekare fiyatı en pahalı olan 10 ilin birincisi 10 bin 167 TL ile Muğla oldu. Muğla`yı, 7 bin 824 TL ile İstanbul, 5 bin 947 TL ile Antalya, 5 bin 482 TL ile İzmir, 4 bin 236 TL ile Çanakkale, 4 bin 232 TL ile Balıkesir, 4 bin 062 TL ile Yalova, 3 bin 991 TL ile Gaziantep, 3 bin 852 TL ile Denizli ve 3 bin 718 TL ile Edirne takip etti. Çanakkale Müteahhitler Birliği Başkanı Salih Yıldız, artan maliyetler ve Çanakkale`de yükselen ev fiyatları ile ilgili gazetemiz Çanakkale OLAY`a açıklamada bulundu. Yıldız, müteahhitlerin yükselen dolara endeksli olarak artan maliyetlerle birlikte bitirdikleri binanın yerine yenisini yapmalarının mümkün olmadığını belirtti. Çanakkale`de ev fiyatlarındaki artışın sebeplerini, `köprüden dolayı önemli bir lokasyona sahip olması, coğrafi konumu ve en rahat yaşanabilir kentler arasında olması ile arz ve talepte yaşanan artış, sınırlı imar alanı dolayısı ile arazi fiyatlarının çok yüksek olması...` şeklinde sıralayan Yıldız, normal ücretle çalışan bir vatandaşın Çanakkale`de ev sahibi olmasının ise imkansız olduğunu belirtti. İnsanların alım gücünün her geçen gün düştüğünü belirten Yıldız; "İnsanın ya yurt dışında dövizi olacak, ya da üst düzey bir insan olacak. Bunun dışında bir insanın gelip Çanakkale`de ev alabilmesi bu şartlarda çok zor" dedi. 
 
"Bugün sattığımız dairenin fiyatı ile yarın yenisini yapma şansımız yok"
Yıldız gazetemize yaptığı açıklamada; "Dünyadaki ekonomik buhran ve doların dünya çerçevesinde belirli yerlerde yükselmesi, bizlere 4-5 kat artış olarak yansıyor. Hem döviz kurunun yükselmesi, paramızın değerinin düşmesi ile ister istemez bütün girdilerimizi dolar bazında değerlendirdiğimizde maliyetlerin ne kadar arttığını görüyoruz. Çanakkale`de daireler çok pahalı gibi gözükse de aslında maliyet hesapları yaptığımızda bugün sattığımız dairenin fiyatı ile yarın yenisini yapma şansımızın olmadığını görüyoruz. Demir, beton, kereste diğer bütün malzemeler, parkesinden tutun seramiğine tüm kalemlerin yükselmesi, yine doğalgaz ve enerjiye gelen amlar ister istemez bizleri ekonomik boğuşmalara sokuyor. 2-3 aylık bir maliyet hesabı dahi yapamıyoruz. Ancak ve ancak günlük maliyetleri yapmaya çalışıyoruz. Böyle olunca da yarına yetişme şansımız her geçen gün azalıyor" dedi. 
 
"İmar alanları kısıtlı"
Yıldız, diğer illere göre ev satış fiyatlarının Çanakkale`de daha yüksek olmasına dair; "Çanakkale`de fiyatlar, öncelikle köprünün burada bir lokasyon yaratması, Çanakkale`nin huzur açısından en yaşanabilir iki kentten biri olması, doğası, konumu, Kuzey Ege`deki duruşu ile ister istemez arz talep doğrultusunda artışlar gösteriyor. Aynı zamanda arsa olayının az olması, imar alanlarının kısıtlı olması arsa maliyetlerinin çok yüksek olmasına yol açıyor. Bu yüksek arsa fiyatları doğal olarak daire fiyatlarına yansıyor. Müteahhitler çok para kazanıyor mantığı doğru değil. Bu çerçevede gerçekten işimiz zor. Bu işi yapacak inşalar ayakta kalmalı. Çanakkale deprem bölgesi olan bir yer, bu işi bilimle, teknikle, sermayesiyle şehre uygun nitelikli konutları yapabilecek insanlar ayakta kalmalı. Her insanın müteahhitlik yapma şansını ortadan kaldırmak lazım. Ticari sicil alan her insan bina yapabiliyor. Bunun ortadan kalkması lazım" dedi. 
 
"İnsanların alım gücü her geçen gün düşüyor"
Normal gelirli bir vatandaşın Çanakkale`de ev sahibi olmasının neredeyse imkansız olduğu vurgusunu yapan Yıldız, "Yine insanların alım gücü her geçen gün düşüyor. Yükselen kurlara, yeni gelen vergilere bakınca bugün 3-5 Bin TL maaş alan bir insanın daire alması mümkün değil. Bu durumda insanın ya yurt dışında dövizi olacak, ya da üst düzey bir insan olacak. Bunun dışında Çanakkale`de bir insanın gelip ev alabilmesi bu şartlarda çok zor" dedi. 
Paylaş