havadurum

Yükselen Dolar tüm kesimleri tedirgin ediyor

585

 Doların 3,96’yı aşması esnafı tedirgin etti. Yaşanan yükselişten sadece esnaf değil vatandaşta tedirgin. Konu ile ilgilin açıklamalarda bulunan esnaf Uğurlutan çifti, doların artması karşısında esnafı,  vatandaşı etkileyebilecek sorunlara ve sıkıntılara değindiler. Dolar karşısında endişeli olduklarını belirten Uğurlutan çifti; “Satışlarımız düştü. Allaha şükür biraz kazancımız vardı, daha kötü olmasından korkuyoruz. 3,96 demek sadece dolara değil günlük yaşantımızı etkiyen alış-veriş malzemelerine de zam gelmesi demek. Tedbir alamadık. Nasıl alacağız ki? Birikmiş bir miktar para olması lazım ki tedbir alalım. Hangi parayı, nasıl biriktireceğiz? Zaten her şeye durmadan zam geliyor” dedi.

 

 
“Dolar arttıkça enflasyon artıyor, enflasyon arttıkça zam geliyor”
Doların yükselmesini her şeye zam gelmesi olarak değerlendiren Uğurlutan çifti; “Neye, ne zaman zam geleceğini bilemiyoruz. Ülke olarak hammadde konusunda kabul etsek de, etmesek de dışa bağımlıyız. Doların atması, ülke açısından her şeye zam getirmesi demek. Dolar arttıkça enflasyon artıyor, enflasyon arttıkça zam geliyor, zam geldikçe ekonomik kriz otaya çıkıyor. Sonuç olarak bu durumda dükkânlar, iş yerleri kapanma noktasına geliyor. Ben daha dükkân giderini karşılaya-mıyorum, evime nasıl katkı sağlayabilirim ki? 2018 yılı pek hayırlı geleceğe benzemiyor” dedi.
 
“Dolar arttıkça, ürün satışlarını vuruyor”
İkinci el telefon alım-satım sektöründe görev yapan esnaf Halil İbrahim Eğilmez de gazetemize piyasa hakkındaki düşüncelerini belirtti. Sektörün nasıl etkilendiği konusunda bilgilerini aktaran Eğilmez; “Doların yükselmesi özellikle bizim sektörü derinden etkiliyor. Sonuçta ürünlerimiz ithal. Dış ticaret ülkemiz genelinde önemli bir etken. Alış-verişte ürünlerin çoğunluğu dışarıdan getirildiği için bizim gibi birçok sektör de önemli derecede etkileniyor. Dolar arttıkça, ürün satışlarını vuruyor. Doların artması, ürünlere yeni bir zam getirmesine yol açıyor. Müşteriler geliyor, sadece bakmakla yetiniyor. Bizde bu durumdan memnun değiliz. Ürünlerin tahsilâtını karşılamaya çalışıyoruz. Herhangi bir artısı olmuyor, enflasyona gelen her zamdan sonra eksiye doğru gidiyoruz” dedi. 
(Şenol Güven)
Paylaş