havadurum

Yüreğimiz ağzımıza geldi

960

 Sıcakların artmasıyla ormanlık alanlarda yaşanan yangınlar tedirginlik yaratıyor. Cevatpaşa Mahallesi’nde bulunan Eski Askeri Hastane çevresinde yer alan kuru otluk alanda yangın çıktı. 19 Ağustos günü saat 17:00 sıralarında başlayan yangın, hızla yayıldı. Durumu fark eden vatandaşlar ‘ot yangını’ olarak itfaiye ekiplerine haber verdikler. Çanakkale Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü de ‘ot yangını’na müdahale eden araçlarını olay yerine yönlendirdi. Yangın, şiddetli fırtınanın etkisiyle otluk alanda bulunan çam ağaçlarına sıçradı. İtfaiye ekipleri, otluk alana müdahale ederken çam ağaçlarına sıçrayan yangın, kozalakları tutuşturarak çevredeki binaların çatılarına yayıldı. İtfaiye araçlarının hızla büyüyen yangına yetişememesi korkuya neden oldu. Daha sonra merdivenli itfaiye araçları ve Yangın Helikopteri olaya müdahale ederek yangının daha da büyümesine engel oldu. Vatandaşlar da kendi çabalarıyla yangını kontrol altına almaya çalıştılar. Kova kova su taşıyan vatandaşlar, yanan alanları söndürmeye çalıştılar. Yaklaşık 4 saatlik çalışmanın ardından yangın, kontrol altına alındı. Daha sonra yangının tekrar alevlenebileceği alanlar sulanarak soğutuldu. Soğutma çalışmaları da gece boyu devam etti. Yangın bölgesine gelen Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan ve İtfaiye Müdürü Olcay Runa, vatandaşların sakinleştirerek, yangın hakkında bilgi aldılar.

 
“Can kaybının olmaması bir nebze rahatlattı”
Olay yerine gelen Belediye başkanı Ülgür Gökhan, yangının kontrol altına alındığını ve can kaybının yaşanmadığını söyleyerek; “Tarihi eski askeri hastanenin bulunduğu alanda yangın çıktı. Yangın, ilk olarak hastanenin ana caddeye bakan tarafında başladı ve rüzgarın etkisiyle yayıldı. Yangın, daha sonra çam ağaçlarını sarıyor. Yangın, şiddetli rüzgarın olduğu zamanlarda çok çabuk yayılıyor. İtfaiye ekiplerimiz, yangının çıktığı yerden müdahale ediyorlar ama şiddetli fırtına yangını hızlı bir şekilde aşağıya taşıyor. Çam ağaçlarında çıkan yangının en korkulan tarafı kozalakların çabuk tutuşup patlamasıdır. Burada kozalaklar çok çabuk tutuşuyor ve şiddetli rüzgarın etkisiyle evlerin çatılarına sıçrıyor. Daha sonra itfaiye ekipleri, merdivenli araçlarla çatılarda devam eden yangına müdahale etmeye çalışıyorlar. Yangın dolayısıyla oluşan dumandan bazı vatandaşlar ve bir itfaiye eri etkileniyor. Kendisi hastaneye kaldırıldı ve durumunun iyi olduğunu öğrendik. Bu alan daha önce askeriyenin himayesindeydi daha sonra Kültür Bakanlığı bu alanı restorasyon çalışmaları için üstlendi. Yangının daha da büyüyüp çevreye zarar vermemesi ve vatandaşların yangından olumsuz etkilenmemeleri sevindirici bir durum. Herkese geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” dedi. 
 
“Yangın ilerleyince takviye araçlarımızı yönlendirdik”
Çanakkale Belediyesi İtfaiye Müdürü Olcay Runa; “Çıkan yangında bir itfaiye erimiz yaralandı. İtfaiye eri çatıda çalışıyordu ve ters rüzgarın etkisiyle dumana maruz kaldı. Kendisinin durumu şuanda iyi. Vatandaşlar, itfaiye aracında suyun bittiğini söylüyorlar ama durum göründüğü gibi değil. Yangında araçları değiştirirken en fazla 3 dakikalık bir duraklama oluyor. Sonuçta su, şebekeden alınmıyor. Bizim araçlarımızın görevleri belidir. Her yangın çeşidine göre aracımız var. Bu olay, bize ‘ot yangını’ şeklinde geldiği için o duruma göre araç çıkardık. Daha sonra yangın ilerleyince takviye araçlarımızı da gönderdik. Burada eksik bir müdahale yok” dedi.
(Baykal Sağlam)
Paylaş