havadurum

Yusuf Eroğlu

2274
Bir hilal uğruna yarab!
 
27 Aralık, İstiklal Marşı Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un ölüm yıldönümüydü. Biz Veteriner Hekimler, Pirimiz Üstadımız; Baytar-Ali Mektebinin bir numaralı Mezunu Meslektaşımızı, rahmetle andık. Mekânı Cennet olsun. Akif`i anlatmak zor. Milli şair Mehmet Akif Ersoy kişiliğinden ve duruşundan asla taviz vermemiştir. Ömrünün sonuna kadar, inandıkları için gayret göstermiştir.”Hak bellediğin yola, yalnız da olsa gideceksin” diyerek kararlığını ortaya koymuştur. Yeni neslin, Mehmet Akif gibi değerlerden öğrenecek çok şeyleri vardır. Bunun için Akif gibi şahsiyetlerin gelecek kuşaklara en iyi biçimde anlatılması gerekmektedir. Şair, mütefekkir, gazeteci, eğitimci kimliğinin yanında; mütevazı duruşu, yüksek şahsiyeti, örnek hayatı ve edebiyat dünyasına kazandırdığı ölümsüz eserlerle önemli değerlerden birisidir. Milletin dimağına kazınan şiirleri, dilden dile dolaşmaktadır. İçinde yaşadığı toplumun mana ve ruh dünyasını çok iyi bilmiştir. Halkından kopuk bir aydın olmadığını; milletin duygularını, düşüncelerini, beklentilerini, özlemlerini, acılarını en güçlü şekilde ifade ederek müstesna eserlere imza atmıştır..İstiklal Marşı gibi muhteşem bir şiir de ancak :Türk Milletinin ruhunu, yaşadıklarını, milli ve manevi değerlerini en iyi bilen, Kurtuluş Savaşı`nın tüm safhalarını, zorluklarını yaşamış, böyle bir vatan şairinin kaleminden çıkabilirdi.
 
Milletimizin vatan ve bayrak sevgisi, inançları, mana dünyası, bağımsızlık aşkı, verilen mücadele, çekilen güçlükler ancak bu kadar güzel ifade edilebilirdi. Mehmet Akif Ersoy, yüreğindeki vatan-millet sevgisi ve bağımsızlık aşkıyla kaleme aldığı, İstiklal Marşı ile aziz milletimizin esarete karşı asla boyun eğmeyeceğini en güzel şekilde ifade etmiştir. Kurtuluş destanımızı, muhteşem mısralarıyla ebedileştirerek, dünya tarihine altın harflerle kazımıştır.
 
Akif’in milletimize armağan ettiği İstiklal Marşı, inanıyoruz ki, Ay-Yıldızlı hilalin gölgesinde ebediyen yankılanacak, nesiller boyunca büyük bir coşkuyla okunacaktır.
 
Şiirleri
Safahat adlı eserinde birbirinden güzel şiirleri yayınlanmıştır. Çanakkale Destanı, Türk’ün gücünü en ince ayrıntısına kadar anlatan, bağımsızlık Fermanıdır.
 
Şüheda gövdesi, bir baksana, dağlar, taşlar...
O, rükû olmasa, dünyada eğilmez başlar,
Yaralanmış tertemiz alnından, uzanmış yatıyor,
Bir hilâl uğruna, ya Rab, ne güneşler batıyor!
İşte çiğnetmedi namusunu, çiğnetmeyecek.
Şüheda gövdesi, bir baksana, dağlar, taşlar...
O, RÜKÛ olmasa, dünyada EĞİLMEZ BAŞLAR.
Vurulmuş tertemiz alnından, uzanmış yatıyor,
Bir hilâl uğruna, ya Rab, ne güneşler batıyor!
Ey, bu topraklar için toprağa düşmüş, asker!
Gökten ecdat inerek öpse o pak alnı değer.
Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor Tevhidi...
Bedr`in aslanları ancak, bu kadar şanlı idi.
Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın?
"Gömelim gel seni tarihe" desem, sığmazsın.
 
Zalim asla sevmezdi
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem
Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.
Biri ecdâdıma saldırdı mı, hattâ boğarım!..
— Boğamazsın ki!
— Hiç olmazsa yanımdan kovarım.
Hele hak namına haksızlığa ölsem tapamam.
 
Yine bir şiirinde Türk’ün yumuşak başlı olmasından dolayı köle olmayacağını şu sözlerle anlatmaktadır.
 
Yumuşak başlı isem, sanma ki uysal Koyunum
Kesilir amma, eğmeye gelmez boyunum.
 
Avrupa Birliğine girmek için, adet ve geleneklerimden verdiğimiz tavizlerin, sonunun olmadığını yıllar önce görmüştür. Aşağıdaki dörtlük günümüzü nasıl da tıpa tıp anlatmaktadır;
 
Kim demiş Avrupa insanı medeni?
Ne edep var ne hayâ çırılçıplak bedeni!
Eğer medeniyet açıp saçmaksa bedeni;
Desenize hayvanlar bizden daha medeni.
 
Sözlerimizi, Cennet Mekan Akif’in gençlere verdiği bir dersle bitirelim..
 
Gençler Veteriner Hekim olan Akif’le kafa bulmak isterler. Yanına yaklaşıp sorarlar,”Siz Baytar mısınız” Akif gençlerin, aşağılayıcı bir şekilde sordukları, hiciv niteliğinde olan bu soruya, bakınız nasıl cevap vermiş:
- ”Hayrola. İçinizde hasta olan mı var?”
 
Allah`ın (c.c) rahmeti üzerine olsun. Ruhu Şad olsun. Yeni yılınız kutlu olsun. Türk milletine hayırlar getirsin. Sağlıcakla kalınız.