havadurum

Yüzen seramiklerin yolculuğu

1168
Bu yıl 5`incisi düzenlenen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğrenci Seramik ve Cam Topluluğu`nun organize ettiği Yüzen Seramikler Sergisi, büyük beğeni topladı. Topluluk akademik danışmanı Doç. Dr. Ergün Arda önderliğinde organize edilen serginin bu yıl ki temasında sanatçının yaşadığı ilin değerlerini ele alması ve seçtiği bir değeri seramik yapıt üzerinde yorumlaması olarak belirlendi. Doç. Dr. Arda sergide sanatçı ayrımı gözetmediklerini dile getirerek, "Eserleri seçmiyoruz, herhangi bir jüri yok. Çanak çömlek işi yapan ustalarında katılımına da açık, akademisyenlerin de katılımına açık. Sergiye katılımda ayrımcılık yapmayan "Yüzen Seramikler Sergisi"nde ilk defa 3 çocuk sanatçı, profesyonel seramik sanatçıları ve ustaları arasında seramik yapıtlarını sergilediler" ifadelerine yer verdi. Arda, önümüzdeki yıl düzenlenecek olan yüzen seramikler temasının Cumhuriyet`in 100`üncü yılı olacağını vurguladı. 
"Sergiye çocuk sanatçılar da katıldı"
Arda, serginin düzenli olarak yapılmasının sebebinin katılımcı talepleri olduğunu dile getirerek, "Sanatçıları davet ederken ayrım yapmıyoruz. Sanatçı, akademisyen, bağımsız çalışan sanatçı ayrımı gözetmiyoruz. Çanak çömlek işi yapan ustalarında katılımına da açık, akademisyenlerin de katılımına açık. Eserleri seçmiyoruz, herhangi bir jüri yok. Herkes yapmış olduğu işin arkasında duracak şekilde işlerini getiriyor, bizde sergiliyoruz. Bursa, Gebze, Edremit, Tekirdağ, Kıbrıs ve Çanakkale`den 31 sanatçının eserleri sergilendi. Bu sene sergi katılımcılarına küçük yaşta seramik yapmaya başlamış çocuk sanatçılar da katıldı. Sergiye katılımda ayrımcılık yapmayan "yüzen seramikler sergisi" ilk defa 3 çocuk sanatçıyı profesyonel seramik sanatçıları ve ustaları arasında seramik yapıtlarını sergilediler" dedi.
"Önümüzdeki sene temamız, Cumhuriyet`in 100`üncü yılı olacak"
Sanatçı Arda her sene bir tema belirlediklerini ifade ederek, "Çanakkale isminden yola çıkarak ilk sene sanatçılar `Çanakkale`nin çanağını` tasarladılar. İkinci sene Troya Yılı olduğu için `Troya`nın çanağı` ikinci sene temamız oldu. Sergi, Bozcaada`da yapıldığı için üçüncü yıl temamız `Bozcaada`nın çanağını` yaptık. Pandemi nedeniyle yapamadık. Ama ardından, dördüncü sergimizi covid-19 sürecinde sanatçıların yaşamış olduğu, endişe, korku ve kaygıyı yansıttı. Dördüncü temamız `ölüm-kalım meselesi` oldu. Bu sene belirlediğimiz beşinci temamızda, sanatçıların yaşadıkları illerin değerlerini ön plana çıkarabileceği çanak tasarımlarını yapmalarını istedik. Önümüzdeki sene de Cumhuriyet`in kuruluşlunun 100`üncü yılı vesilesiyle 100`üncü yıl sergisi düzenleyeceğiz. 2023 yılı bu açıdan çok önemli bir yıldır. Altıncısının gerçekleştirileceği yüzen seramikler sergisinin teması; sanatçının değer verdiği bir değerleri ve yaşadığı ilin değerlerini ele alarak 100`üncü yıla atfedeceği seramik yüzebilen yapıtlar oluşturmasını isteyeceğiz. Sergi yine Bozcaada`da Armagrandi Otel`in Sergi Salonu`nda gerçekleşecek" sözlerine yer verdi.
"Seramik camiasında çok büyük ilgi gördü"
Arda, "Yapmak istediğim bir proje vardı. O projeyi gerçekleştiremeyince, yüzen seramikler projesi ortaya çıktı. Öğrencilerle beraber hayata geçirdik. Muğla`dan teklif geldi. Adapazarı`ndan teklif geldi. İşbirliği içinde yapalım diye. Seramik camiasında çok büyük ilgi gördü. Farklı bir fikir. Bizim düşüncemiz, sanat artık her yerde. Yaşadığımız alanlarda da sanat yapabiliriz. İçine girdiğimiz suda, içine yaşadığımız kentte, ormanda, farklı alan ve mekan düşüncesiyle yola çıktık. Açık denizde seramikler yüzdürülerek hiç sergilenmemişti. Bu anlamda fikir orijinal. İlk defa da Çanakkale`de yapıldı" diye ifade etti. Bu sene gerçekleşen sergide katılımcıların isimleri ise şu şekilde; Figen Özden, Arzu Barlık, Hilal Barlık, Canberk Duman, Şirvan Pınarcı, Ece Durmaz, Öğr. Gör. Ziya Yekta Özden, Semiha Yıldız Keleş, Ali Kıbrıslı, Öğr. Gör. Arzu Doğan, Ayça Yazıcı, Sibel Alp, Bilge Yazıcıoğlu, Prof. Dr. Ayşe Güler, Ali Bora Tufan, Murat Biçer, Betül Özakkaş, Hatice Nur Karaduman, Elif Nur Doğan, Bahar Kor, Dilek İçke, Yeşim Yavaş, Doç. Dr. Ergün Arda, İsminaz Arslan, Esra Yıldırım, Nurgin Çetin, Öğr. Gör. Necmi Tekin, Öğr. Gör. Necati Işık, Şerife Biçici, Neşe Gül Kılınçoğlu, Gizem Belen, Doç.Dr. Halide Okumuş.
Paylaş