havadurum
Turgut Çamer

turgutcamer@hotmail.com

ZAFER’in 97. YILI

2639
DEĞERLİ okurlarım, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 97. Yıldönümü etkinlikleri kapsamında; Ankara’da bulunan “Çanakkale Kültür ve Dayanışma Derneği”nin ODTÜ Mezunlar Derneği ile ortaklaşa düzenlediği Panel, 17 Mart’ta ODTÜ Vişnelik Tesislerinde yapıldı. Ertesi gün Anıtkabir’deydim. Diğer taraftan Çanakkale’deki törenleri TV ve Basından izledim. Gözlem ve düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
 
***
 
Panel’in Konusu: “Çanakkale Deniz, Kara, Hava Savaşlarının, Ülkemizde ve Dünya’daki Siyasi-Ekonomik Yansımaları”
Yöneten: M. Ali ATAY - Çanakkale Kültür ve Dayanışma Derneği Başkan Vekili
Konuşmacılar:
Doç. Dr. Hakan UZUN – Anakara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi, Öğretim Üyesi
Yrd. Doç. Dr. Reşat ÖZTÜRK- Atılım Üniversitesi, Tarih Bölümü, Öğretim Üyesi
Andrew CURREY- Avustralya Savaş Anıtı ve Araştırma Merkezi Temsilcisi
Nuray TOPRAKKARIŞTIRAN- Çanakkale Kültür ve Dayanışma DerneğiYön.K.Ü
* Paneli yöneten Dernek Başkan Vekili M. Ali Atay, Çanakkale Savaşlarının tarihçesinin slaytlı sunumunu yaptı, İstanbul ve Diyarbakır’da ki “erken Nevruz” kutlamalarına değinerek; -“18 Mart gününün provoke edilmesini içimize sindiremiyoruz, biz bu günü sadece yurdun her yerinde ki insanlarımızla birlikte değil, Avustralyalı, Yeni Zelandalılarla da birlikte kutlamak istiyoruz...” dedi.
 
“DUR YOLCU, BİLMEDEN GELİP BASTIĞIN,
BU TOPRAK, BİR DEVRİN BATTIĞI YERDİR”
Sözlerinin, Çanakkale Boğazı sırtlarında yer almasında ve yapımında emeği geçen Sayın, Seyran ÇEBİ’nin de kulaklarını çınlattık!
 
Hakan UZUN, sözlerine Çanakkale ve Afganistan’da ki şehitlerimizi anarak başladı. Çanakkale Savaşının dünyada ki gelişmelere ve Mustafa Kemal Paşa’nın yaşamına etkilerini sunumunda özetledi:
- “Churchil bedel ödedi, Savunma Bakanı istifa etti, Fransa’da bir Tabur’a komutan olarak gönderildi!..Çanakkale Savaşında Müttefikler Kimyasal silahlar da kullanmışlardır.. Mustafa Kemal Çanakkale’den önce Trablus’ta savaştı, M. Kemal Paşa Çanakkale’de kahraman olduğu için ‘ATATÜRK’ olmuştur.”
*
Reşat ÖZTÜRK: - “Ben de Çanakkale şehitleri ve Afganistan’da helikopter kazasında ki şehitlerimizi anarak sözlerime başlamak istiyorum.. Yok oldu, bitti denilen Çanakkale ülkenin şahlanışıdır. 19 Şubat’ta İngilizler 100 Zırhlı ile harekete geçerler, “5 çayını” İstanbul’da içmek isterler!..
- Başkasının dümen suyuna girerek bağımsızlığı kazanmış bir ulus yoktur.
- Çanakkale Savaşında başarılı olmasaydık
“ulusal bilince” kavuşamazdık.
- Yenilmiş olsaydık
‘ümmet gibi olur, Araplara benzerdik, Kars, Batum’u geri alamazdık.’
 - Başarılı olmasaydık, Yeryüzü “Kemalizm”le de tanışmazdı..
-  Bir toplumu ayakta tutan Tarih bilincidir…”
*
Andrew CURREY: - “Türkler ve Anzaklar 25 Nisanda tanıştılar! 25 Nisan 1915 tarihi, Çanakkale Savaşlarının en kanlı muharebelerinin başladığı gün olarak hafızalarımıza kazınmıştır…”
*
Nuray TOPRAKKARIŞTIRAN: - “Çanakkale Savaşlarında şehit olanların isimlerinin kentin önemli alanlarında sergilenerek yeni nesillere tanıtılması dernek olarak beklentimizdir.”
 
Panele ve Anıtkabir`deki törenlere eski milletvekillerimiz Mustafa Kemal Cengiz ve Ahmet Küçük de katıldılar.
 
***
 
Çanakkale Zaferinin tüm yurttaşlarımız için anlamı büyüktür. Biz Çanakkaleliler için sanki daha büyük anlamı vardır. Orada doğmuş olmanın başka bir ayrıcalığı vardır sanki!..
 
Derneğimizin çelengini Atamızın mozolesine bırakırken, Anıtkabir’e gelen diğer ziyaretçilerin biz Çanakkalelilerin fotoğraflarını çekme yarışına girdiklerine tanık olunca; gururlandım, farklı duygular yaşadım, ayrıcalıklıymışız gibi geldi bana!..
 
* Dernek Başkanımız Turgay MALERİ, Anıtkabir Defterine şunları yazdı:
“Biz Çanakkaleliler; Çanakkale Savaşlarının kahramanı ve Cumhuriyetin kurucusu olarak sizi ve silah arkadaşlarınızı her yıl 18 Mart günü anarken, Çanakkale Savaşlarına sahne olarak yazdırdığı destanla, kazanılan “Milli Mücadele” bilinci ile, Türkiye Cumhuriyeti’nin “ön sözü” olduğunun bilincindeyiz. Bizlere emanet edilen Cumhuriyetin ilelebet var olacağından kimsenin kuşku ve endişesi olmasın. Cumhuriyet gibi bir kazanımın ve onun var olan dünya yapısı içerisindeki değerinin, yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası olduğunu bilen Çanakkaleliler olarak; Çanakkale Savaşlarının 97. yılında Cumhuriyete ve tüm ilkelerine sahip çıkacağız.
Aziz Şehitlerimizin Ruhları Şad Olsun.”
 
***
 
Sevgili Çanakkale OLAY okurları, Anıtkabir ziyaretimizden sonra Maltepe Camiinde Aziz Şehitlerimiz için mevlut okutuldu, ruhları şad olsun.
 
Çanakkale Valiliğinin Çanakkale’deki törenler için hazırladığı afişte; şanlı bayrağımıza ve Atatürk’e yer verilmemesini ve Çanakkale ADD’nin resmi korteje katılmasının engellenmesini şiddetle kınıyorum. Bu nasıl bir densizlik, haddini bilmezliktir?! Yazıklar olsun…
 
SÖZÜN ÖZÜ: Sizler, Atatürk’e ve Çanakkale’ye layık yöneticiler değilsiniz!