havadurum

ZMO Şube Başkanı Savaş "Ek süreler termiklerin çevre için gerekli önlemleri almadığını gösteriyor"

742

 TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda görüşülen vergi yasa teklifine eklenen madde ile aralarında Çan 18 Mart Termik Santrali’nin de bulunduğu, ‘insan sağlığına ve çevreye zarar verdiği halde bugüne kadar zorunlu önlemleri almadığı, yatırımları yapmadığı’ için yılbaşında kapatılması gereken 13 kömür santraline 2.5 yıl daha ek süre verileceği haberlerde yer almıştı. Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş, konuyla ilgili açıklamada bulundu. Zorunlu önlem şartlarının sürekli ertelenmesinin termik santrallerin içerisinde bulunduğu kötü durumu ve çevreye ne kadar zarar verdiğini gösterdiğini belirten Savaş; “Çevre Bakanlığı’nın ya da Çevre İl Müdürlüğü’nün olsun, ‘biz bu konularda çok titiziz’ gibi bir söylemi var. O zaman bunu neden erteliyorlar. ‘Siz bir tarih veriyorsunuz, şu zamana kadar bunları yapın ve eksiklerinizi tamamlayın’ diyorsunuz ancak sonra zaman dolduğunda bunu erteliyorsunuz” dedi. Biga Yarımadası’nın kuzeyinde olan termik santraller ve yapılacak olanların hakim rüzgarlarla neredeyse Biga Yarımadası’nın tamamını etkileyebileceğini belirten Savaş; “Bu insanlar bu işi yapamıyorlarsa gerçekten kötü bir durumdayız. Geleciğimizi iyi görmüyoruz. Buna karşı da yaşam hakkımıza sahip çıkmamız gerekiyor” dedi. Haberlerde yer alan Enerji Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan’ın, ‘ek süre tanınmaması halinde santrallerin yılbaşında kapanacağını, bu sefer de ülkede elektrik sorunları yaşanacağı’ sözleriyle ilgili olarak sözlerin gerçeği yansıtmadığı, konuyla ilgili Elektrik Mühendisleri Odası (EMO)’dan aldıkları bilgiye dayanarak; “Şu anki kurulu güç özellikle Çanakkale için Çanakkale’nin birkaç katı. Buradaki kurulu güç bildiğim kadarıyla Türkiye’nin yüzde 25’i. Yani bizim mevcut kurulu güçle alakalı sorunumuz yok” dedi.

 
“Önlemlerin sürekli ertelenmesi termik santrallerinin kötü durumunu gösteriyor”
Alınması gereken önlemlerin sürekli ertelenmesinin termik santrallerinin gerçekten içerisinde bulunduğu kötü durumu gösterdiğini belirten Savaş; “Önlemlerini alamadıklarını ve çevreye ne kadar zarar verdiklerini gösteriyor. Çevre Bakanlığı’nın ya da Çevre İl Müdürlüğü’nün olsun, ‘biz bu konularda çok titiziz’ gibi bir söylemi var. O zaman bunu neden erteliyorlar. Siz bir tarih veriyorsunuz, ‘şu zamana kadar bunları yapın ve eksiklerinizi tamamlayın’ diyorsunuz ancak sonra zaman dolduğunda bunu erteliyorsunuz. Aslında normal koşullarda verilen süre, o süre içerisindeki çevreye en az zararı verecek sonucu veren bir süredir. Bunun böyle olması gerekiyor. Demek ki böyle bir durum söz konusu değil. Süreler rastgele veriliyor artı rast gele uzatılıyor. Demek ki verilen bu süreler içerisinde termik santraller bu koşulları yerine getiremiyorlarsa bunların ne durumda olduğunu siz düşünün. Çevre açısından ne kadar kötü olduğunu zaten bizler biliyoruz. Çevre mühendisleri odasının da bu konuyla ilgili olarak raporu da var. Özellikle Çan’da hava kalitesi değerlerinin ne kadar vahim olduğunu gösteriyorlar” dedi.
 
“Termiklerin hakim rüzgarlarla Biga Yarımadası’nın tamamını etkileyebileceğini biliyoruz” 
Özellikle Biga Yarımadası’nın termik santraller nedeniyle tehlike altında olduğunu ifade eden Savaş; “Biga Yarımadası’nın kuzeyinde olan termik santraller ve yapılacak olanların hakim rüzgarlarla neredeyse Biga Yarımadası’nın tamamını etkileyebileceğini biliyoruz. Bu insanlar bu işi yapamıyorlarsa gerçekten kötü bir durumdayız. Geleceğimizi iyi görmüyoruz. Buna karşı da yaşam hakkımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Bunu da yapacağız” dedi.
 
“Çanakkale’deki kurulu güç Türkiye’nin yüzde 25’i”
Enerji Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan’ın ‘ek süre tanınmaması halinde santrallerin yılbaşında kapanacağı, bu sefer de ülkede elektrik sorunları yaşanacağı’ sözlerini değerlendiren Savaş; “Bu konuyla ilgili Elektrik Mühendisleri Odası’ndan bilgi almak lazım. Bizim kendilerinden aldığımız bilgi, ‘şu anki kurulu güç özellikle Çanakkale için Çanakkale’nin birkaç katı. Buradaki kurulu güç bildiğim kadarıyla Türkiye’nin yüzde 25’i’. Yani bizim mevcut kurulu güçle alakalı sorunumuz yok. EMO ile en son konuştuklarımız bu şekildeydi. Kendileri bu konuyla alakalı daha detaylı bilgilere sahipler” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş