havadurum

ZMO Yönetim Kurulu "Tasarı ile mera alanlarında rantın önü açılacak"

1404

 Geçtiğimi günlerde Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunca,  ‘Bazı Vergi Kanunları İle Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’ kabul edildi. ZMO Çanakkale Şubesi Yönetim Kurulu, kabul edilen tasarı ile ilgili açıklamada bulunarak, tasarının 54’üncü ve 5’inci maddeleri ile 4737, 4691, 4562 ve 3218 sayılı kanunlar kapsamında, ‘Endüstri Bölgesi, Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Organize Sanayi Bölgesi ve Serbest Bölgeler’ kurulabilmesi için çayır, mera, yaylak ve kışlakların geri dönüşümsüz ve bedelsiz olarak tahrip edilmesinin önü açılmaya çalışıldığını ifade etti. Mera kanununa getirilmesi planlanan değişikliklerin tarımda dönüşü olmayan büyük sorunları da beraberinde getireceği ifade edilen açıklamada; “Bir süre önce Sırbistan’la 5 bin tonluk et ithalatı anlaşmasının imzalanmış olması kamuoyunca bilinen bir gerçektir. Hayvansal üretimin olmazsa olmazlarından olan çayır mera alanlarının geri dönüşümsüz olarak kaybedilmesi ülke tarımına fayda getirmez. Ülke tarımının üretim sorunları konuyla ilgili herkes tarafından bilinmektedir. Oysa bu tasarıyla mera kanununa getirilmesi planlanan değişiklikler tanım yerindeyse kendi ayağımıza kurşun sıkmaktır” denildi.

“Çayır mera alanlarımızın amaç dışı kullanımına yeşil ışık yakılmış olacaktır”

Yapılmak istenen değişikliğin, Anayasa’nın 45’inci Maddesine aykırı olduğu belirtilen açıklamada;  “Zira Anayasamızın 45’inci Maddesi ‘Devlet, tarım arazileri ile çayır ve meraların amaç dışı kullanılmasını ve tahribini önlemek, tarımsal üretim planlaması ilkelerine uygun olarak bitkisel ve hayvansal üretimi artırmak maksadıyla, tarım ve hayvancılıkla uğraşanların işletme araç ve gereçlerinin ve diğer girdilerinin sağlanmasını kolaylaştırır. Devlet, bitkisel ve hayvansal ürünlerin değerlendirilmesi ve gerçek değerlerinin üreticinin eline geçmesi için gereken tedbirleri alır’ hükmünü içermektedir. Oysa hedeflenen değişiklikle eften püften gerekçelerle çayır mera alanlarımızın amaç dışı kullanımına yeşil ışık yakılmış olacaktır. Burada yapılmak istenen yerleşim alanları yakınlarında ve içerisinde kalan eski sanayi sitelerinin konut ve rant alanı haline getirilmesi, bilinen müteahhitlere yeni kar kapılarının açılması anlamına gelecektir” denildi.
 
 “Tasarı bölge insanlarını olumsuz etkileyecek” 
Açıklamada, değişiklikle mera alanlarının tarım alanlarından çıkacağı ver bölge insanını olumsuz etkileyeceği belirtilerek; “Mera Kanununda çayır mera alanları ‘otlatmak veya otundan yararlanmak, bir veya birden fazla yerleşim birimine tahsisi yapılmış devletin hüküm ve tasarrufu altındaki’ yerlerdir. Oysa yapılacak değişikle çayır mera alanları büyük ölçüde elden çıkacak ve o yörelerdeki insanların yaşamları olumsuz yönde etkilenecektir. Çayır mera alanları sadece hayvansal üretimde ucuz yem kaynağı olması yönünden değil aynı zamanda erozyon kontrolü, biyolojik çeşitlilik kaynağı oluşu, toprak ıslahı ve su kaynaklarının korunması gibi sebeplerle de önem taşımaktadır. Çayır meralar şehirlerde yaşayan pek çok kişinin özlemini çektiği pastoral yaşamın ete kemiğe büründüğü yerlerdir” ifadelerine yer verildi.  
 
“Tarımsal üretim arzımız yetersizdir”
Son olarak, Türkiye’de tarımsal üretim arzının yetersiz olduğu açıklanarak; “Bizler. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi olarak ülkemiz için endüstriyel ve teknolojik ilerlemenin sanayinin gelişmesinin önemini bilmekteyiz. Ancak edindiğimiz deneyimler bu tip oldubitti değişikliklerde amaçlanan gizli fikirlerle söylenenlerin örtüşmediğine işaret etmektedir. Ülkemize olan sorumluluk bilincimizle haykırıyoruz ki, bu tasarı iyi niyetle yapılan bir çalışma değildir. Tanım olarak mühendis hendese bilen anlamına gelir. Hendese ise matematik demektir. Tarımsal üretim arzımız yetersizdir. Pek çok bitkisel ve hayvansal tarım ürünü ithalatla karşılanmaktadır. Hal böyle iken potansiyel üretim alanlarının geri dönüşümsüz olarak elden çıkarılmasına yol açacak uygulamalara geçit verilmemesi gerekmektedir” denildi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş