havadurum

Ziraat Odası Başkanı Kaya; "Üreticiyi memnun edecek fiyatlar verilmeli"

1135

 Döviz kurundaki artış toplumun tüm kesiminde tedirginlik yaratırken, artışın tarım üreticisi üzerindeki etkilerini Ziraat Odası Şube Başkanı İsmail Kaya gazetemiz Çanakkale OLAY’ a anlattı. Tarım üreticisinin kullandığı birçok ürünün ithal ürün olduğuna dikkat çeken Kaya, bugün üretim için yapılacak kalemde yükseliş olacağını söyledi.  Tedirginlik algısının yok edilip, üreticilerin üretime devam etmesi gerektiğini belirten Kaya, borçlanmanın önüne geçilmesi,  sabit faizlerle borçlanılması gerektiği ve üreticiyi memnun edecek fiyatların verilmesi gerektiğini söyledi.  Son günlerde dolar fiyatlarının yükselmesi ile birlikte üreticilerinde dolar fiyatlarını yakından takip eder hale geldiğini belirten Kaya;  “Bizim üretimde kullandığımız girdi fiyatlarımızın birçoğu, ilaç, bitki besleme, hastalıklarla mücadele… vs gibi kullandığımız ürünlerin birçoğu dolara, euroya ve altına endeksli.  Bu durumda döviz kurunun yükselmesi demek bizim girdi maliyetlerimizin de belli kalemlerin yükselmesi anlamına geliyor. Bugüne kadar yapmış olduğumuz üretimler geçen seneki maliyetlerle, geçen seneki girdi fiyatlarının rakamları ile oluşmuş rakamlar. Ama yarın yapacağımız üretim bugünün girdi maliyetleri yapılarak kullanılan girdi maliyetleri olduğu için eğer ki belli ürünlerde fiyatlar noktasında üreticiyi memnun edecek fiyatlar ortaya çıkmazsa bugün kazanan üreticimiz yarın zarar edebilir.  Bu fiyatlar, serbest piyasa ekonomisinde kendi arz talep dengesine göre oluştuğu için bu arz talep dengesinde de arz fazlası olması durumunda üretici bu girdi fiyatlarında üretim yapar ve arz fazlasına da yakalanırsa para kazanamayacak ve zarar eder duruma gelecektir” dedi.

“Şu ana kadar memnun edici fiyatlar çıktı”

Bugüne kadar yapılan üretimlerde üreticiyi memnun edecek fiyatların çıktığını belirten Kaya; “Şu güne kadar bu yılki üretimlerimizde dünün girdi fiyatlarında yaptığımız işlerde, bugüne kadar ürettiğimiz işlerde biz buğdayda güzel fiyatlar çıkarttık. Ancak bir verim kaybı vardı. Dolayısı ile buğday üreticimiz memnun olamadı. Buğdayda verim kaybı yaşandığı için memnuniyet olmadı.  Daha sonra baktığımızda domates, kavun, karpuz, kapya biber gibi ürünlerde arz talep dengesinin birbirine yakın olmasından kaynaklanan üretici ve tüketiciyi de memnun eden fiyatlar çıktı. Olması gereken oldu. Üretici de, tüketici de oluşan fiyatlardan memnun şekilde sezona devam etti” dedi. 
 
“Üreticinin hazırlıklı olması gerekiyor”
Şu ana kadar kurun yükselmesinden oluşan bir sıkıntının oluşmadığını ancak tedirginlik olduğunu belirten Kaya; “Bu tedirginlik eğer rahatlamazsa üretici önümüzdeki yıllarda gerçekleştireceği üretimlerde sıkıntı yaşayabilir. Buna hazırlıklı olması gerekiyor. Özellikle dolarla borçlanmanın önüne geçilmesi gerekiyor. Biraz daha önünü görebilmesi için önce kazanmalı sonra harcamalı. Tarımı üstü açık bir sanayi olarak görüyoruz. Ne kadar kazanacağını, hastalıklarla mücadele konusunda ne kadar başarılı olacağını, yine hastalıklar noktasında yeni hastalıkların bölgemize gireceği noktasında düşünülerek yapılması gerektiğini söylüyoruz. Bugünde bunları söylediğimiz gibi önce kazanıp sonra harcama yapılması taraftarıyız. Tabii ki geçmiş yıllarında biriktirmiş olduğu Ziraat Bankası özel bankaların gibi borçların bu dönemlerde piyasa şartlarına göre sabit faizlerle borçlanmaları gerektiğini düşünüyoruz. Şu anda ekonomik bir savaş ilan edilmiş bir durum var. Yurt dışı güçlerin dün başka şekilde yapamadıklarını bugün de bu halkın cebine girerek ekonomik şekilde sıkıntıya sokarak burada bir kaos yaratma isteklerinin olduğunu açıklamaları ile takip ettiğimiz kadarıyla görüyoruz. Üreticilerimizin de üretimlerine belli hesap kitap yaparak devam etmeleri gerektiğini düşünüyorum. Umarım en kısa zamanda bu sıkıntı aşılır ve üreticimizde rahat bir nefes alır” dedi.  
(Eren Aşnaz)
Paylaş