havadurum

Ziraat Odası Başkanı Kaya "Üretime devam etmekteyiz"

910

 Coronavirüs salgını ile birlikte üreticide zor zamanlar yaşıyor.  Çanakkale Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kaya, tarım üreticileri ile ilgili açıklamada bulundu. Devletin ve vatandaşların koymuş olduğu kurallara uyulması gerektiğini belirten Kaya önlemleri en üst şekilde alarak üretime devam edildiğini belirtti. Kıtlık söylemlerinin yanlış bir söylem olduğunu ifade eden Kaya;  “Kıtlık demek, kaos demek, bu da çok yanlış bir söylem. Şu anda öyle bir durum söz konusu değil. Bu ülkede işini seven, alın teri döken üreticiler ve diğer meslek dallarında görev yapan aklı başında bireyler varken, bizler her türlü zorluğu yeneriz” dedi. Kaya açıklamasında; "Bakın arkadaşlar yormayın, evham yaptırmayın, insanları korkutmayın. Üretici üretimine devam ediyor, tüketici de talep ettiği ürünlere gayet rahat bir şekilde ulaşabiliyor. İlerleyen zamanlarda sürecin bu şekilde devam etmesi sağlamak için, devletin koymuş olduğu kurallara ve kendi kendimize koyduğumuz kurallarla, önlemlerimizi en üst şekilde alarak, üretime devam etmekteyiz. Ama bazı kesimler sırf açıklama olsun diye açıklamalar yapıyor. Yapılan bu açıklamalar üreticiyi de tüketiciyi de olumsuz etkiliyor. Kıtlık olur demek nedir arkadaşlar. Bakın kıtlık demek, kaos demek, bu da çok yanlış bir söylem. Şu anda öyle bir durum söz konusu değil. Bu ülkede işini seven, alın teri döken üreticiler ve diğer meslek dallarında görev yapan aklı başında bireyler varken, bizler her türlü zorluğu yeneriz. Kimsenin şüphesi olmasın. Biz kendi kendimize yetebilen, kendi ihtiyaçlarını kendi karşılayabilen bir ülkeyiz. Bu süreci hep birlikte atlatacağız. Hepimizin bu süreci atlatırken çok dikkatli olmalıyız. Bunu yaşantımızda, yaptığımız konuşmalarımızda ve açıklamalarımızda belirterek, ülkenin birleştirici gücü olmalıyız. Bu ülke ne kaybettiyse içimizdeki ayrıştıranlar yüzünden kaybetmiştir” dedi. 

Kaya açıklamasında; “Devletten bir şeyler talep edenlerin çok iyi araştırılması gerektiğini, gerçekten devletin dokunuşuna ihtiyacı olan kişileri bulup, onlara dokunmanın çok kıymetli olduğunu düşünmekteyim. İşte bundan dolayı daha iyi düşünüp daha iyi analiz edeceğiz. Sektördeki gerçek sıkıntıları masaya yatıracağız. Bize şu bedava olsun, bu bedava olsun, şunu biz ödemeyelim, bunu bizden almayın anlayışı doğru bir anlayış değildir. Vatandaşı buna sevk etmek ve yönlendirmek hiç doğru bir yaklaşım değildir. Bakın hepimiz aynı gemideyiz ve gideceğimiz yere ulaşabilmek için, bu geminin deposuna yakıt koymamız gerekmekte. Bunu da hep beraber koymamız gerektiğini biliyoruz. Bu bilinç ile yolumuza devam ediyoruz. Sahada yaşanan her sıkıntıyı takip ediyoruz ve bu sıkıntıları konunun muhataplarına aktarıyoruz. Benzer şekilde olması muhtemel sorunları da araştırıp, yine konunun muhatapları ile paylaşıyoruz. Bizler yolumuza devam edebilmek için çalışmaya ihtiyacımız var, biz de çalışıyoruz. Üzerimize düşen görevi en güzel şekilde en faydalı olacak şekilde yerine getirmeye çalışıyoruz” dedi.  
Üretici ile tüketiciyi bütün halinde düşünmek gerektiğini belirten Kaya, “Şu anda kendimizi en çok korumamız gereken, söylemlerden biri de en önemli meslek dalı benim yapmış olduğum meslek dalı, ben olmaz isem şöyle olur, yine ben olmaz isem böyle olur. Bu çok yanlış bir düşünce yapısı. Asıl tüketici olmaz ise halimiz ne olur, talep eden olmaz ise halimiz ne olur arkadaşlar. Üretici ile tüketiciyi bir bütün olarak düşünmek zorundayız. Bütün meslekleri bir bütün olarak düşünmek zorundayız. Onun için bütün meslek dalları çok kıymetlidir ve önemlidir. Hepsi zincirin birer halkasıdır. Gerçek olanda Bütün mesleklerin ayakta kalabilmesine vesile olan kocaman bir tüketim toplumudur. Herkesin yapmış olduğu iş çok kıymetlidir ve önemlidir. Arkadaşlar bu anlayışla bu düşüncelerle yolumuza devam etmemiz bir o kadar daha önemli ve kıymetlidir" dedi. 
(Seçkin Sağlam)
Paylaş