havadurum

Altın fiyatları düşüşte! Revaçta olan ise altın bozdurmak!

Ekonomik alanda bir yatırım aracı olarak kabul edilen altının son haftalardaki değişimleri, vatandaşları ikiye böldü. Kimi vatandaş, altın düştüğü zaman altın almaya yönelirken kimi vatandaş ise ekonomik zorluklardan dolayı altını bozdurmak zorunda kalıyor.

5073

Vatandaşların ‘güvenli liman’ olarak tabir ettiği altın, bir kez daha yatırımcıların gözde limanı oldu. Altında yaşanan düşüş, yatırım için tercih edilirken aynı zamanda ekonomik ihtiyaçtan dolayı da bozdurulmaya devam ediliyor. Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle dar gelirli vatandaşlar, almak istediği ev veya arabayı almak için geçmişte ‘yastık altında’ sakladığı altınları bozdurmayı tercih ediyor. Çanakkale Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Kurucu Üyesi Timur Ay, altının düşmesiyle birlikte hareketlilik kazanan altın piyasası hakkında Gazetemiz Çanakkale OLAY’a özel açıklamalarda bulundu.

Altın tekrardan yatırım aracı oldu

Geçtiğimiz haftalarda altın fiyatları düşüşe geçti. Doların, 32 TL’ye düşmesi altın fiyatlarındaki etkisini gösterirken altın tekrardan yatırım aracı olarak tercih edilmeye başlandı. Bu düşüşün sebebi hakkında önemli bilgiler veren, Çanakkale esnaflarından kuyumcu Timur Ay “Geçen haftaya göre altın düşüş seyrinde. Uluslararası bazda ons altın Ramazan Bayramından sonra aşağıya doğru düşüşe geçti. 2 bin 400 doları yoklamıştı. Onun yansımaları ve Türkiye’de dolar 32 TL bandına indi. Şu anki fiyatlar 2 bin 500, 2 bin 600 seyrine göre yüzde 8-10 gibi düşme seyretti” sözlerine yer verdi.

Ekonomik şartlar vatandaşlara altın bozduruyor!

Altın fiyatları geçtiğimiz senelerde düşüş gösterdiğinde vatandaşlar almaya yöneliyor, yükselince bozduruyordu. Ancak günümüz ekonomik şartlarına bakıldığında, bu durum tersine dönmüş halde. Yaşanan ekonomik şartlardan dolayı ev veya araba almak isteyen vatandaşlar birikimleri olan altını bozdurmaya daha meyilli hareket ediyor. Altın fiyatının düşüşü ve bunun vatandaş üzerinde etkisinden bahseden Timur Ay “Bizim sektörde bu ters oluyor. İnsanlar altın yükselirken satın alıyor. Düşerken de bozdurmaya çalışıyor. Genelde herkes bozdurmaya meyilli. O anki fiyatı kaçırmamak adına değerlendiriyor olabilir veya önüne cazip gelen gayrimenkul veya araba alma ihtiyacına istinaden elindeki mevcut yatırımlarını kullanmak maksadıyla değerlendirme yapıyorlar. Bakıldığında alanı da yok değil, ama bozduran daha fazla” ifadelerini kullandı.

Yastık altı kültürü devam ediyor

Geçmişten günümüze geçen geleneklerden bir tanesi olan ‘yastık altı’ kültürü hala devam ediyor. Hayat pahalılığının artmasıyla ihtiyaçlara harcanan para miktarının da günümüz şartlarında fazlalaşması, bu kültürün devam etmesine neden oluyor. Geçmişte ‘Bir gün lazım olur’ diyerek yastık altında yatırımlarını saklayan vatandaşlar, bu geleneği devam ettirse de gelecek için bir yatırım olarak altınlar yastık altında saklanıyor. Hala yastık altı kültürünün devam ettiğini söyleyen Ay “Yastık hala Türkiye’de geçerli olan bir argüman. Bu insanların elinde, geçmişten gelen anneannelerimize istinaden gelen bir anlayış var. O da doğal olarak altını yastık altı mantığıyla, özellikle bir takım gelişmeler, jeopolitik, ekonomik gelişmelere karşı kendisini test etti ve her defasında da güvenli bir liman belirlendi. O yüzden vatandaşlar yatırımlarını altın üzerinden yapıyorlar. O açıdan yastık altı altın kültürü devam ediyor” cümlelerine yer verdi.

“Altın her daim güvenli bir liman olarak devam etmiştir”

Geçtiğimiz haftalarda altın fiyatının düşmesi, gelecek haftalarda nasıl olacağını sorusunu da beraberinde getiriyor. Son zamanlarda yaşanan düşüş hakkında konuşan Başkan Ay “Enflasyonist ortamlarda, altın gibi argümanlar TL’nin erimesi karşısında kendisini koruduğu için her daim güvenli bir liman olarak devam etmiştir. Cuma gününe kadar ise altın fiyatlarını dengeleyecek veya yükseltecek bir sebep görünmüyor” dedi.

29 Nisan tarihinde altın fiyatları ne kadar?

Gram 2 bin 400 TL

Çeyrek 4 bin 150 TL

Cumhuriyet altını 16 bin 750 TL

(ESRA GÜLLER)
Paylaş