havadurum

Asgari Ücretteki 2 Liranın Sırrı Nedir? Bakan Işıkhan Açıkladı

2024 yılında net asgari ücretin 17.002 TL olarak belirlenmesi, hem çalışanları hem de işverenleri ilgilendiren bir konu oldu. Ancak yeni asgari ücret rakamında dikkat çeken bir detay vardı: 2 lira. Peki, asgari ücretteki 2 lira neden var? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bu sorunun cevabını ilk kez verdi.

1172

2024 yılında net asgari ücretin 17.002 TL olarak belirlenmesi, özellikle sosyal medyada çok konuşuldu. Peki, asgari ücretteki 2 lira neden var? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bu sorunun cevabını ilk kez verdi.

“Tamamen teknik bir şey”

Bakan Işıkhan, asgari ücretin, Asgari Ücret Tespit Komisyonunca belirlendiğini hatırlatarak, “Asgari ücret belirlenirken, günlük ve brüt olarak belirlenmekte. Biz net olarak ifade ediyoruz ama brüt olarak belirleniyor. Saatlik ve aylık tutarlar da buna göre hesaplanıyor. Tamamen teknik bir şey. Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yaptığı bir düzenleme” dedi.

Işıkhan, 2024 yılı brüt asgari ücretin aylık tutarının 20 bin 2 lira 50 kuruş, saatlik tutarının da 88 lira 90 kuruş olarak belirlendiğini söyledi. Kesintilerin ardından da net asgari ücret tutarının 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak belirlendiğini ifade etti.

Asgari ücretin işverene maliyeti ve devlet desteği

Bakan Işıkhan, geçtiğimiz yılın son günlerinde açıklanan yeni rakam ile asgari ücretin işverene aylık maliyetinin 23 bin 502 lira 94 kuruş olduğunu belirtti. Devlet tarafından verilen destek ise 500 liradan 700 liraya yükseltildi.

Işıkhan, ücreti asgari ücretin üzerinde olan tüm çalışanların da asgari ücret düzeyine kadar olan gelirlerinin hem damga hem de gelir vergisinden muaf tutulduğunu da vurguladı.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş