havadurum

Bayramiç Barajı’nda su seviyesi yükseldi

Çanakkale’de Kaz Dağları’ndan beslenen Bayramiç Barajı, son yağışlar sayesinde tam dolacak seviyeye geldi. Kuraklık yüzünden 3 ay önce sadece yüzde 8 dolulukta olan ve yağmur yağmazsa tarımsal sulama için kapatılması planlanan barajdaki su miktarı, yüzde 90’a yükseldi. 3 ay önce 7.8 milyon metreküp suyu kalan baraj, şimdi 87 milyon metreküp suya sahip. Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, yağışların çiftçi ve üretici için sevindirici olduğunu ifade etti.

1728

Türkiye’de yaz mevsiminde kuraklık nedeniyle barajlardaki su oranları çok düştü. Çanakkale’deki barajlar da kuraklıktan etkilendi ve 2023 yılında yeterince yağmur alamadı. Ancak yaklaşık bir aydır süren yağışlar, barajlardaki su seviyelerini artırdı. Kaz Dağları’nın altındaki Bayramiç Barajı’nda da su miktarı çok azalmıştı. Kuraklık sebebiyle yüzde 8’e kadar inen ve yağmur yağmazsa tarımsal sulama için kullanılamayacak olan barajdaki su oranı, son yağışlarla birlikte yüzde 90’a çıktı. 3 ay önce 7.8 milyon metreküp suyu kalan baraj, şimdi 87 milyon metreküp suya sahip.

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, kurak bir yılın ardından yağışlı havaların geldiğini söyledi. “Kasım, Aralık ayında Türkiye’nin ve Çanakkale’nin en yağışlı yılını yaşadık. 2024 yılının ilk haftasında Çanakkale’mize kar yağdı. Yağan yağışlarla birlikte Bayramiç barajının doluluk oranı yüzde 90’a ulaştı. Barajımızda şu anda 87 milyon metreküp su var. Bu yağışlar çiftçi ve üretici için çok iyi oldu. Bu yıl böyle devam ederse önümüzdeki yaz çiftçinin yüzü güler. Biz çiftçi olarak çok memnunuz ve daha iyi günlerin bizi beklediğine inanıyoruz. Şu anki veriler, geçen yıla göre çok daha iyi” dedi.

(İHA)
Paylaş