havadurum

Bernard Arnault Kimdir? Dünyanın En Zengin Adamı Kim Oldu?

Dünyanın en zengin insanı kim? LVMH grubunun başkanı Fransız iş insanı Bernard Arnault, geçen hafta servetinde yaşadığı olağanüstü artışla ABD’li iş insanı Elon Musk’ı sollayarak dünyanın en zengin insanı unvanını aldı. Peki Arnault kimdir, servetini nasıl kazandı ve Musk ile arasındaki rekabet ne anlama geliyor?

1657

Dünyanın en zengin insanı unvanı, son aylarda Tesla ve SpaceX’in kurucusu Elon Musk ile Louis Vuitton, Christian Dior gibi lüks markaların sahibi LVMH’nin CEO’su Bernard Arnault arasında gidip geliyor. Peki, bu iki milyarder arasındaki rekabet nasıl başladı ve kim daha zengin? İşte merak edilen soruların yanıtları…

Bernard Arnault Kimdir?

Bernard Arnault, 5 Mart 1949’da Fransa’nın Roubaix kentinde doğdu. Babasının inşaat şirketinde çalıştıktan sonra, 1984 yılında tekstil grubu Boussac’ı satın alarak moda sektörüne girdi. Boussac’ın bünyesindeki Christian Dior markasını yeniden canlandıran Arnault, 1987 yılında da LVMH grubuna ortak oldu. 1989 yılında grubun kontrolünü ele geçiren Arnault, LVMH’yi dünyanın en büyük lüks tüketim ürünleri grubu haline getirdi. LVMH, Louis Vuitton, Christian Dior, Fendi, Givenchy, Bulgari, Tiffany & Co. gibi ünlü markaları bünyesinde barındırıyor. Arnault, aynı zamanda Fransa’nın en büyük medya grubu olan Les Echos-Le Parisien’in de sahibi.

Servetini Nasıl Kazandı?

Bernard Arnault, servetinin büyük bir kısmını LVMH grubunun hisselerinden elde etti. LVMH, 2020 yılında koronavirüs salgınına rağmen 86,2 milyar euroya ulaşan bir gelir artışına tanık oldu. Grubun hisseleri de yüzde 86 oranında değer kazandı. Arnault, LVMH’nin yüzde 47,5’ine sahip. Ayrıca, Arnault’nun Christian Dior’un yüzde 97,5’ine, Hermes’in yüzde 8,5’ine ve Carrefour’un yüzde 5,7’sine sahip olduğu biliniyor. Arnault, aynı zamanda özel sermaye fonu Colony Capital, Netflix, Spotify, Airbnb gibi şirketlere de yatırım yaptı.

Musk ile Arasındaki Rekabet Ne Anlama Geliyor?

Bernard Arnault ve Elon Musk, dünyanın en zengin insanı unvanı için bir süredir kıyasıya bir rekabet içinde. 2020 yılında, Musk, Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’u geride bırakarak dünyanın en zengin insanı olmuştu. Ancak, 2021 yılında, Tesla’nın hisselerinde yaşanan düşüş ve Musk’ın kripto para piyasasına yaptığı müdahaleler nedeniyle servetinde büyük kayıplar yaşadı. Arnault ise, LVMH’nin hisselerindeki artışla servetini katladı. 26 Ocak 2021’de, Arnault’nun serveti sadece bir günde 22,7 milyar dolar artarak yüzde 12,3’lük bir sıçrama kaydetti. Böylece, Arnault, Musk’ı geride bırakarak dünyanın en zengin insanı oldu.

(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş