havadurum

Borsa'da son 6 haftada 1 milyon 373 bin yatırımcı ayrıldı!

Borsa İstanbul, son haftalarda tarihi zirvelerine ulaşırken, pay senedi yatırımcı sayısında ise büyük bir düşüş yaşanıyor. Peki, borsada rekorlar kırılırken yatırımcılar neden çekiliyor? İşte borsadan kaçışın nedenleri ve sonuçları.

1466

Borsa İstanbul'da tarihi zirveler görülürken, pay senedi yatırımcı sayısında 9 haftadır aralıksız düşüş yaşanıyor. Son 6 haftada borsadan çıkan kişi sayısı 1 milyon 373 bin 40 oldu. Peki, borsada rekorlar kırılırken yatırımcı sayısı neden azalıyor? İşte borsadan kaçışın nedenleri

Borsa rekor kırarken yatırımcı sayısı neden düşüyor?

Borsa İstanbul, 2024 yılının ilk iki ayında rekor üstüne rekor kırdı. BIST 100 endeksi, 11 Şubat'ta 10 bin puan seviyesini aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Ancak borsada rekorlar kırılırken, pay senedi yatırımcı sayısında düşüş devam ediyor.

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, pay senedi yatırımcı sayısı 9 Şubat itibarıyla 7 milyon 200 bin 436'ya indi. Yatırımcı sayısı önceki haftaya göre 42 bin 898 kişi azaldı. Pay senedi yatırımcı sayısı, 2023 Aralık ayında 8 milyon 573 bin 476 milyon ile rekor seviyeye yükselmişti. Böylece son 6 haftada borsadan çıkan kişi sayısı 1 milyon 373 bin 40 kişi oldu.

Peki, borsada rekorlar kırılırken yatırımcı sayısı neden azalıyor? Bu sorunun cevabı için borsadan kaçışın nedenlerine ve uzmanların yorumlarına bakalım.

Borsadan kaçışın nedenleri neler?

Borsadan kaçışın nedenleri arasında, yatırımcıların kar realizasyonu yapması, alternatif yatırım araçlarına yönelmesi, piyasa koşullarındaki belirsizlik ve risk algısının artması sayılabilir.

Kar realizasyonu

Borsa İstanbul, 2023 yılında yüzde 50'nin üzerinde değer kazanarak dünyanın en çok yükselen borsalarından biri oldu. Bu yükselişin ardından, yatırımcılar karlarını realize etmek için hisse senetlerini satmaya başladı. Özellikle küçük yatırımcılar, borsada rekor seviyeler görüldüğünde satışa geçti. Bu da yatırımcı sayısında düşüşe neden oldu.

Alternatif yatırım araçları

Borsadan çıkan yatırımcılar, alternatif yatırım araçlarına yöneldi. Bunlar arasında döviz, altın, kripto para, faiz ve emlak gibi seçenekler bulunuyor. Özellikle döviz ve altın, yatırımcıların güvenli liman olarak gördüğü yatırım araçları. Kripto para ise son dönemde popülerliği artan ve yüksek getiri vaat eden bir yatırım aracı. Faiz ve emlak ise uzun vadeli ve sabit getirili yatırım araçları olarak tercih ediliyor. Bu yatırım araçları, borsadan daha cazip hale geldikçe, yatırımcı sayısı azalıyor.

Piyasa koşullarındaki belirsizlik

Borsada rekor seviyeler görülmesine rağmen, piyasa koşullarındaki belirsizlik yatırımcıları tedirgin ediyor. Özellikle küresel piyasalarda yaşanan gelişmeler, borsayı etkiliyor. ABD'de yeni başkan Joe Biden'ın ekonomi politikaları, Çin ile ticaret savaşı, Avrupa Birliği ile ilişkiler, koronavirüs salgını ve aşı çalışmaları, borsanın seyrini belirleyen faktörler arasında. Bu faktörler, borsada dalgalanmaya ve volatiliteye neden oluyor. Bu da yatırımcıların risk algısını artırıyor ve borsadan uzaklaşmalarına yol açıyor.

Risk algısının artması

Borsa, yüksek getiri potansiyeli olan ancak aynı zamanda yüksek riskli bir yatırım aracı. Borsada yatırım yapmak, yatırımcıların risk toleransına ve beklentilerine bağlı. Bazı yatırımcılar, borsada rekor seviyeler görüldüğünde, daha fazla yükseliş bekleyerek yatırımlarını sürdürüyor. Bazı yatırımcılar ise, borsada düşüş yaşanabileceğini düşünerek, yatırımlarını çekiyor. Bu yatırımcılar, borsanın riskli bir yatırım aracı olduğunu ve her an kayıp yaşanabileceğini düşünüyor. Bu da yatırımcı sayısında azalmaya neden oluyor.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş