havadurum

Çanakkale'de enerji işçileri iş durdurdu! Maaşları asgari ücretin altında kaldı

Aralarında Çanakkale’nin de dâhil olduğu 4 şehirde, UEDAŞ bünyesinde çalışan enerji işçileri, maaşlarının asgari ücretin altında kalması sebebiyle iş durdurdu.

2130

Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. (UEDAŞ) bünyesinde çalışan yaklaşık bin 700 işçi, maaşlarının asgari ücret seviyesinin altında kaldığı gerekçesiyle, iş durdurma eyleme başladı. İşçiler, DİSK Enerji-Sen ile 1 Ocak 2023’te imzalanan toplu sözleşmenin güncellenmesini istiyor. Enerji-Sen Güney Marmara Şubesi gönüllü avukatı Uğur Güler, toplu sözleşmenin hakem heyetinden çıkan karar doğrultusunda şekillendiğini, ancak yüksek enflasyon nedeniyle maaşların asgari ücret altında kaldığını söyledi.

Dört şehirde iş durdurma eylemi

İşçiler, yeni yıl maaşlarına yapılacak zam oranlarında sona gelinmiş olmasına rağmen, henüz anlaşma sağlanamadığını belirtti. Yapılacak zamlarla ilgili uzlaşı çıkmaması üzerine Enerji-Sen üyesi işçiler, dört kentte iş durdurarak beklemeye başladı. Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova’da iş durduran işçiler, tatmin edici bir açıklama gelmemesi durumunda iş durdurmaya devam edeceklerini duyurdu. İşçiler, şirket yetkilileriyle görüşmek için UEDAŞ’ın Bursa’daki Bölge Müdürlüğü önünde buluşma kararı aldı.

Gerçekçi bir zam talebi

İşçiler, son dönemde belediye işçileriyle metal işçilerinin imzaladığı sözleşmeleri işaret ederek, maaşlarında zam talep etti. Avukat Güler, işçilerin asgari ücrete katlanamayacağını belirterek, şirketle yapılan görüşmede, hiçbir işçinin asgari ücrete çalışmayacağının söylendiğini aktardı. Güler, şirketin CEO’sunun avukatıyla görüşmeler yapıldığını, bu görüşmenin aslında ek protokol için olduğunu, bugün maaşla ilgili bir karar çıkması beklediğini ifade etti.

"Mevcut ücretler kabul edilemez"

İşveren ile Enerji-Sen arasında yapılan sözleşmeye göre üçüncü altı ay için işçilere yüzde 20 zam yapılması gerekiyor. Ancak bu oran, işçi ücretlerinin asgari ücretin altında kalması anlamına geliyor. Avukat Güler de kanunen ek protokolün zorunlu hale geldiğini belirterek, enerji sektöründe yapılan işin niteliği, kalifiye eleman yeterliliği ve iş kazaları riski göz önüne alındığında mevcut ücretlerin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

(SEVİ GÖZAY UĞURLU)
Paylaş