havadurum

Çanakkale’de ev almak hayal mi?

Konut fiyatlarının aşırı pahalılığı, tüm Türkiye’yi esir aldı. Artan zamlar, yükselen enflasyon, hayat pahalılığı, her alanda gösteriyor. Çanakkale’de bu sorunun temelinde ise, imar alanlarının yetersizliği olarak görülüyor. Çanakkale ve Florida’daki ev fiyatlarını karşılaştırdığımızda, iki konum arasındaki fark dikkat çekici.

1333

Türkiye’de uzun süredir devam eden yüksek enflasyon, konut fiyatlarında da etkisini gösteriyor. Zaman zaman sosyal medyada karşımıza çıkan Türkiye ve yabancı bir ülkeyle fiyat karşılaştırılması ise aradaki farkı gözler önüne seriyor. Çanakkale’de ise yüksek enflasyon oranlarının yanı sıra imar sorunu nedeniyle konut sorunu, kent gündemindeki yerini koruyor. Florida ve Çanakkale Güzelyalı’daki ev ilanlarını emlak satış sitelerini fiyat bazında karşılaştırdığımızda Florida’da iki ev fiyatına Çanakkale Güzelyalı’da 1 ev alınabiliyor.

Güzelyalı’da bir yazlık fiyatına Florida’dan 2 yazlık satın alınabiliyor…

Yabancı gayrimenkul sitelerine baktığımız ilandan bir tanesinde, 164 metre kare, deniz manzaralı ve 2 oda 2 banyoya sahip bir yazlık 779 bin dolardan fiyata satılıyor. Yazlık evin imkanlarına baktığımızda, deniz kıyısına yakınlığı göze çarpıyor. Aynı şekilde, 400 bin dolara 1 oda ve 1 banyodan oluşan yazlık satın alınabiliyor.

Fiyat, denize yakın olmasından daha çok dikkat çekiyor

Öte yandan Güzelyalı’da bulunan 220 metre kare, deniz manzaralı, 3+1 bir yazlık 9 milyon 200 bin TL’den satışa sunulduğunu görüyoruz. Güzelyalı’da bulunan bu yazlık, denize yakınlığı ve konumu ile tercih edilebilir olsa da fiyat pahalılığı en çok dikkat çeken etkenlerden biri. Aynı şekilde Güzelyalı’da 4+1 yazlık almak isteyen birisi ise 16 milyon 500 bin TL’yi cebinden çıkartmak zorunda kalıyor.

Vatandaşların karşısındaki en büyük sorun; fiyat!

Büyük şehirlerde ise ‘fiyat’ daha büyük bir sorun olarak ilerlemeye devam ediyor. Konut sahibi olmak isteyen vatandaşlar, geçtiğimiz yıllara nazaran her geçen gün daha çok zorluk çekmeye devam ediyor. Konut fiyatlarının farkı, yalnızca yazlık ev fiyatlarında geçerli değil. Gelecek kurmak adına ev satın almak için harekete geçmek isteyen yurttaşlar, ‘pahalılık’ sorunuyla karşı karşıya kalıyor. Günümüzde, geçmişe oranla bu sorun her geçen gün atarken vatandaş ev satın almayı ‘hayal’ olarak görüyorlar.

1 milyon liranın aşağısında ev yok…

Çanakkale’deki ev fiyatlarına baktığımızda, en düşük evin 1 milyon 175 bin TL’den başladığını görüyoruz. Evin konumuna, oda sayısına, sahip olduğu imkanlara göre fiyat değişiklik gösterse de geçen senelere fiyatların yüksekliği ev sahibi olmanın zorluğunu bir kez daha ortaya koyuyor. En ucuz evler ise, 1+0 olarak tabir edilen stüdyo dairelerden oluşuyor. Stüdyo daire tercih etmek istemeyen vatandaşlar ise, 55 metre kare 1+1 bir ev için 1 milyon 240 bin TL’yi gözden çıkarmak zorunda kalıyor.

Sorun yalnızca yazlık evlerde değil…

Çanakkale’deki ev fiyatlarını Berlin/Almanya ile karşılaştırdığımızda yazlık dairelerde olduğu gibi fiyat farkı görülüyor. Berlin’de bir daire satın almak isteyen birisi, 329 bin Euro gibi bir ücretle bunu sağlayabiliyor. Emlak sitelerinde birkaç dakika gezinmek bile, iki ülke arasındaki konut fiyatı farkını gözler önüne seriyor. Sitelerdeki birçok ev, Türk Lirası’na çevrildiğinde bile daha ucuza mal edilebiliyor. Yalnızca fiyat sorunu bile ele alındığında, insanların aklında ‘Gelecekte ev alabilecek miyim?’ sorusu büyük bir soru işaretiyle yer alıyor. Bunun yanında; evlerin konumu, sağladıkları imkanlar, oda sayısı gibi seçenekler de düşünüldüğünde, Türkiye’de ev almak her geçen gün daha çok zorlaşıyor.

(ESRA GÜLLER)
Paylaş