havadurum

Çanakkale Eczacı Odası’ndan önemli çağrı!

36.Bölge Çanakkale Eczacı Odası, diyabet hastalarının sorunlarını dile getirmek için bir araya geldi.

969

36.Bölge Çanakkale Eczacı Odası, diyabet hastalarını ilgilendiren önemli bir soruna dikkat çekmek için basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklamasında, diyabet hastalarının kullanması gereken hastaların şeker ölçüm stripleri ve insülin iğne uçlarının ücretinin fazlalığı dile getirilirken Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından arttırılması talebinde bulunuldu.

İnsülin ilaçlarının fiyat pahalılığına değinildi

36.Bölge Çanakkale Eczacı Odasından yapılan açıklamada “Bazı diyabet hastaları kullanmak zorunda olduğu şeker ölçüm stripleri ve insülin iğne uçlarını eczanelerimizden tedarik ederken markasına bağlı olarak çeşitli tutarlarda ücret ödemektedirler. Sosyal güvenlik kurumu bu ürünlere belirli bir tutarda ödeme yapmasına rağmen bu tutar ürünlerin satış fiyatının oldukça altındadır. Örnek vermek gerekirse piyasada bilinen ünlü markalardan bir iğne ucunun güncel fiyatı 511 lirayken, bu iğne ucuna devletin ödediği tutar 38 lira 82 kuruştur. Yani vatandaşımız bu üründen bir kutu reçeteyle almak isterse, raporu olsa dahil yaklaşık 47O lira kutu başı fiyat farkı ödemek durumundadır. Aynı şekilde bilinen bir şeker ölçüm stripinin perakende fiyatı 223,5 lira iken devletin ödediği tutar 40,70'dir. Bu strip için hastamızın kutu başı vermesi gereken ücret yaklaşık 183 liradır. Fiyat farklarının bu denli yüksek olmasının sebebi ürünlerin fiyatı günden güne yükselirken kamunun ödediği tutarın buna paralel yükselmemesidir. Örneğin bahsettiğimiz insülin iğne ucunun fiyatı Şubat 2022'de 89tl iken güncel fiyatı 511 olmuştur. Fiyat artısı yaklaşık yüzde 574 olmuştur. Ancak aynı yıl kamunun iğne ucuna ödediği tutar 28,12 TL iken günümüzde 38,82 liradır. Fiyat artısı yaklaşık yüzde 38'dir. Artış oranları arasındaki farkı kamuoyunu takdirine bırakıyoruz” ifadelerine yer verildi.

“İlgili makamları gereken düzenlemeyi yapmaya davet ediyoruz”

Hastaların insülin iğne uçları ve striplere erişiminin öneminden bahsedilirken, bu ilaçların her gün kullanıldığının da altı çizildi. Yapılan açıklamada “Diyabet hastalarımızın insülin iğne uçları ve striplere erişimi çok önemlidir. İnsülin kullanan diyabet hastaları insülini her gün kullanmaktadırlar. İnsülin iğne ucu olmazsa hastanın eczaneden aldığı insülinin hiçbir önemi yoktur. Çünkü bu uçlar sayesinde insülini vücuda enjekte edebilirler. Stripler sayesinde de kan şekeri ölçümü yaparak ilaçlarının dozlarının planlaması yapılmaktadır. Eczacılar olarak diyabet hastalarının iğne ucu ve striplere erişiminin kolaylaştırılması tarafındayız. Kamu tarafından bu ürünlere ödenen bedelin günümüz rakamlarına yükseltilmesiyle hastaların mağduriyetinin giderilmesi konusunda ilgili makamları gerekli düzenlemeleri yapmaya davet ediyoruz” cümleleri kullanıldı.

(ESRA GÜLLER)
Paylaş