havadurum

Ceylan, uçuş astsubaylarının özlük haklarını Ankara’ya taşıdı

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, uçuş astsubaylarının özlük haklarını TBMM’ne taşıdı

533

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, TSK’daki hava teknisyen astsubaylarının farklı kuvvetlerde farklı ücretler almasının Ondusmanlık Kurumu tarafından düzenleme yapılmasını tavsiye etmesine karşın herhangi bir düzenleme yapılmamasını Meclis Gündemine taşıdı. Ceylan Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler’in cevaplaması için Meclis Başkanlığı’na verdiği önergede, “Kuvvetlerdeki teknisyen astsubayların Jandarma Genel Komutanlığındaki emsallerine eşit hale getirilmesi için bakanlığınızca yürütülen bir çalışma bulunmakta mıdır? Varsa ne aşamadadır? Yoksa bu yönde bir çalışma yapılacak mıdır?” diye sordu.

Ceylan yazılı önergesinde, muhtelif hava araçlarında uçuş ekibinin parçası olan teknisyen personelin almış olduğu risklerin karşılığı olarak, aldığı özlük haklarının düzenlendiği 2629 sayılı Kanun ve Yan Ödeme Kararnamesindeki uygulama farklılıkların, mağduriyetlere sebep olduğunu kaydederken, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığı’ndaki aynı tip helikopterin mürettebatı benzer görevleri icra eden aynı rütbelerdeki astsubayların birbirinden farklı ödemeler aldıklarını ifade etti. Ceylan önergede, ödeme farklılıkları konusunda mağdur olan personel tarafından Kamu Denetçiliği Kurumu’na (Ombudsmanlık) başvurulduğunu, kurum tarafından 05/03/2018 tarihli karar ile MSB ve Kara Kuvvetleri Komutanlığına uygulama farklılığının giderilmesi tavsiye edildiğini hatırlattı. Ancak bugüne kadar herhangi bir düzeltme yapılmadığını belirten CHP’li Ceylan önergesinde, “Skorsky, UH-1 gibi hava araçlarında pilotlarla beraber fiilen uçan teknisyen astsubaylar da zorlu hava ve arazi görev şartlarına, uçuş saatlerine ve görev riskine sahiptir. Hava aracının uçuşa hazır hale getirilmesinde, uçuşun sorunsuz devamında pilotlara teknik katkı sunan, uçuş sonrasında da hava aracının bakım ve onarımını yapan kişilerdir” şeklinde ifade etti.

“Bu yönde bir çalışma yapılacak mı?”

Ceylan önergede, eğitim öğretim aşamasından başlamak üzere, devletin yüksek maliyetlere katlanarak üniforma verdiği tecrübeli, kalifiye, fedakar ve kahramanca görev yapan; uçuş ekibinin olmazsa olmazı teknisyen astsubayların talep ettiği düzenlemelerin bir an evvel yapılması gerektiğini ifade ederken, “Özlük haklarının Jandarma Genel Komutanlığındaki emsallerine eşit hale getirilmesi için Bakanlığınızca yürütülen bir çalışma var mıdır? Varsa ne aşamadadır? Yoksa bu yönde bir çalışma yapılacak mıdır?” diye sordu.

“Aynı iş, aynı risk, farklı ödeme”

CHP’li Özgür Ceylan Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığı’ndaki aynı tip helikopterin mürettebatının benzer görevleri icra eden aynı rütbelerdeki astsubayların birbirinden farklı ödemeler almalarının, zor şartlarda hayatını ortaya koyarak vatan savunmasına katkı sağlayan personelin moral ve motivasyonunu olumsuz yönde etkileyip etkilemediği hakkında bilgi isterken, “Personel arasındaki eşitsizliğin giderilmesi, çalışma barışının sağlanması, moral ve motivasyonun en üst seviyeye çıkartılması için bir gereklilik değil midir?” diye sordu.

(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş