havadurum

Doğanlar Holding'ten temiz enerjide Biotrend dönemi!

Doğanlar Holding, Ezine Gıda İhtisas OSB’nde yer alan kurulu gücü 18,8 megavat olan, biyokütle yakma santrali Biotrend Tesisi'ni basına tanıttı. Yılda 50 bin ton karbondioksit salınımının engellenmesine katkı sağlayan Biotrend hakkında şirket yöneticileri tarafından detaylı bilgi verildi.

1291

Doğanlar Holding, 2023'te belirledikleri hedeflere ulaşmanın gururunu yaşarken, 2024'te daha büyük atılımlara hazırlanıyor. Geçtiğimiz günlerde Çanakkale'nin Ezine ilçesindeki biyokütle yakma santrali Biotrend Tesisi'ni tanıtan Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, holdingin geniş kapsamlı enerji ve çevre projeleri hakkında bilgi verdi.

10 milyar liralık yeni bir proje için hazırlıklar başladı

Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, şirketin bugüne kadar gerçekleştirdiği enerji yatırımlarının 300 milyon dolar civarında olduğunu vurguladı. Doğan, önümüzdeki dönemde 10 milyar liralık yeni bir projeye başlayacaklarını duyurdu. Yeni projenin, Türkiye'nin plastik hammaddesi ithalatını azaltarak yerli üretimi artırmayı hedeflediğini vurguladı. Böylece, enerjiye yapılan yatırım miktarının 600 milyon dolara yaklaşacağını ifade etti.

Plastik kirliliğe karşı Kimyasal ileri dönüşüm!

Biotrend; teknolojik, ekonomik ya da ekolojik nedenler ile mekanik olarak geri dönüştürülemeyen plastiklerin sürdürülebilir ham madde olarak döngüsel ekonomiye kazandırılması amacı ile az sayıda endüstriyel uygulamada yenilikçi plastik kirliliği çözümü olan “Kimyasal İleri Dönüşüm” yatırımına başlayacağını vurguladı. Bu yatırım ile İzmir'de yer alacak tesise 9 Milyar liralık nafta ikamesi geri dönüşüm tesisi yatırımına devlet desteği alındığı ve Honeywell ortaklığında gerçekleşecek olan yatırımın tamamlanması ile birlikte tesiste yıllık 55 bin ton piroliz yağı üretilmesi planlandığı da basın gezisi sırasında detaylarıyla paylaşıldı.

Topraksız tarımın ilk hasadı yapıldı

Doğanlar Holding'in sürdürülebilir tarım alanındaki faaliyetlerine de vurgu yapıldı. Sivas'ta kurulan 54 bin metrekarelik alana kurulan cam serada yetiştirilen domateslerin ilk hasadının başarıyla gerçekleştirildiği belirtildi. İlk hasatta topraksız cam serada yetişen 40 ton domatesin 11 tonu yerli pazara, 10 tonu paydaşlara gönderildi. Geriye kalan 19 ton ile ilk ihracat Hollanda’ya gerçekleştirildi. Bu projeyle, Doğanlar Holding'in sürdürülebilir tarım yatırımlarına olan bağlılığı da gözler önüne serildi.

Enerji üretimi ve entegre atık yönetimi faaliyetleri dışında karbon ticareti alanında da faaliyetleri bulunan Biotrend, bugüne kadar 7,3 milyon USD karbon satışı geliri elde ettiklerini belirtildi.

(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş