havadurum

E-Pasaport Çipli Pasaport Nedir? E-pasaport nasıl alınır?

Yurtdışına çıkmak için pasaporta ihtiyaç duyuluyor. Peki E pasaport nedir? Nasıl alınır? İşte detaylar...

551
Çipli pasaportlar Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde 2011 yılından bu yana kullanmaya başladığımız pasaportlardır. Çipli pasaportlar eski pasaportların aksine çok daha küçük boyutlarda daha az sayfaya sahiptir. Çipli kısmın yer aldığı arka kapak ise eski pasaportlara göre daha kalın olarak basılmaktadır. Yeni çipli pasaportlar sayesinde sınır kapılarında uzun kuyruklar beklemeden ülkelere giriş ve çıkış işlemleri hızlıca yapılabiliyor. Tüm kişisel bilgilerin çipte saklandığı pasaportlar, özel şifreleme yöntemleri ile korunuyor ve hiçbir teknoloji ile kopyalanması mümkün olmuyor. Sanılanın aksine e-pasaportlar internet üzerinden alınan pasaportlar değil, çiplerin içinde kişisel bilgilerin olduğu pasaportlardır.

E-pasaport Özellikleri Nelerdir?

Tüm kişisel bilgileriniz imza, fotoğraf, ad ve soyadı gibi her türlü bilgi özel şifreleme yöntemleri ile korunmaktadır. Bilgiler kopyalansa dahi ilk sınır çıkışında şifreleme yöntemi ile sahte pasaport anlaşılacak ve cezai işlemler uygulanacaktır.

Pasaport defter boyutları küçülerek taşınması daha kolay boyutlara ulaşmıştır.


Tüm Avrupa ülkelerinde sınır kapılarında beklemeden ülkelere hızlıca giriş çıkış işlemi yapılabilmektedir.

E-Pasaport için gerekli belgeler nelerdir?

Biyometrik pasaport olarak da bilinen e-pasaportlar 2015 yılından bu yana herkesin kullandığı pasaportlar haline gelmiştir. Yeni pasaport çıkarttırmak için başvuru yaptığınızda size gelecek olan pasaport çipli pasaport olacaktır. E-pasaport başvuru işlemleri internet üzerinden randevu oluşturarak yapılabiliyor. Nüfus müdürlüklerine ait olan web sitesinden istediğiniz pasaport türüne uygun randevu oluşturabilir, randevu tarihinde gerekli belgelerle nüfus müdürlüğüne giderek başvuru işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.
Umuma Mahsus (bordo) Pasaport için;
2 adet biyometrik fotoğraf
Nüfus cüzdanı
Varsa eski pasaport
Pasaport defter bedelinin yatırıldığına dair dekont

Pasaport harç bedelinin yatırıldığına dair dekont

*Pasaportunuz süresi var ancak çipli pasaporta geçiş yapmak istiyorsanız pasaport harç bedeli ödemenize gerek yoktur. Sadece pasaport defter bedelini ödeyerek diğer belgelerle birlikte başvuru yapabilirsiniz.

*Öğrenci Pasaportu almak isteyenler de başvuru sırasında bordo pasaport ile aynı belgeleri yetkililere sunmak durumundadır. Ancak öğrencilerin pasaport harç bedeli ödemesine gerek yoktur.
(Erhan Taylan)
Paylaş