havadurum

Emek Partisi’nden 1 Mayıs çağrısı, “Hayat pahalılığına son”

Emek Partisi Çanakkale İl Başkanı Muzaffer Dağtekin, 1 Mayıs mitingine çağrıda bulunarak, “Zincirlerimizden başka kaybedecek şeyimiz yok! Kazanacağımızsa koca bir dünya var. Tüm Çanakkale halkını 1 Mayıs günü saat 11.30 da eski Salı pazarında toplanmaya çağırıyoruz” dedi.  

1195

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı’nda sayılı günler kala hazırlıklar son sürat devam ediyor. Çanakkale Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından tertip edilen İşçi Bayramı kutlamaları 1 Mayıs (çarşamba) günü saat 11.30 da eski Salı pazarında başlayacak. Emek Partisi (EMEP) Çanakkale İl Başkanı Muzaffer Dağtekin, işçi ve emekçileri 1 Mayıs’a davet ederek, “Dünyanın her yerinde 1 Mayıs’ın işçi sınıfı ve emekçilerin Birlik Dayanışma ve mücadele günü olarak alanlara çıkmaktadır. Yaşadığımız kapitalist sömürü düzeni içinde işçi sınıfı ürettikçe, yeni değerler yarattıkça daha fazla yoksullaşırken Sömürücü Emperyalist kapitalistler servetlerine servet katmaya devam ediyorlar. 2004 1 Mayısı’na bir kez daha ağırlaşmış iş ve yaşam koşulları içinde gidiyoruz. Milyonlarca emekçi açlık sınırının altında, milyonlarcası da yoksulluk sınırının yarısı kadar ücretlerle yaşamını sürdürmeye çalışırken. Emeklilerin açlık sınırının yarısı kadar bir ücretle yaşama tutunmaya çalışmaktadır” dedi.

“Sermaye doymak bilmiyor”

Dağtekin milyonlarca işsiz yurttaşın kendi kaderine terk edildiğine dikkat çekerek, “Sermaye doymak bilmiyor. Yağma, kâr ve rant düzenini rahatlıkla sürdürebilmek için sürekli yeni saldırı politikaları hazırlıyor. 2024 Bütçesi işçi sınıfı ve emekçi halkımız için yine yoksulluk yine işsizlik ve ağır sömürü getiriyor. Halkın cebinden hortumladığı her kuruşu büyük sermayeye aktaran siyasi iktidar emeklilere ve emekçilere gelince ‘kasada para yok’, ‘sabredin’, ‘enflasyon gerileyince size sıra gelecek’ ‘ne verirsek verelim zaten eriyor’ demeye devam ediyorlar” sözlerine yer verdi.

“Yoksulluk sermaye yanlısı politikaların kaçınılmaz sonucudur”

“Birbirleriyle dalaşan emperyalistlerin faturasını yoksul emekçi halklar çekiyor” sözlerine dikkat çeken EMEP Başkanı Dağtekin, “Hakları daraltan, örgütlenme hakkını zorlaştıran, kıdem tazminatına göz koyan, grev ve Toplu İş Sözleşmesinde patronların yararına değişiklikler yapmakta olan iktidar emeğinin ve alın terinin karşılığını isteyen emekçilere saldırmaktan yasaklar getirmekten çekinmediğini görüyoruz. Yüksek zamlar, enflasyon, geçinemeyecek kadar düşük ücretler bir kader değildir. Yoksulluk sermaye yanlısı politikaların kaçınılmaz sonucudur. Sorumlusu da iktidar ve yönettiği kapitalist sistemdir. Bölgemiz ve dünyada ülkelerin yeraltı ve yer üstü zenginliklerini paylaşmak için birbirleriyle dalaşan emperyalistlerin faturasını yoksul emekçi halklar çekiyor. Milyonlarca insan savaşlar, açlık ve yoksulluk nedeniyle göç yollarındadır” diye konuştu.

“Savaşa ve sömürüye karşı birleşelim”

Dağtekin sözlerini şu şekilde sürdürdü, “İsrail’in on binlerce Filistinliyi öldürdüğü Gazze’de bu katliam karşısında timsah gözyaşları dökenler, Siyonist İsrail’e silah, mühimmat, yiyecek taşıyan gemilerle ticaretini sürdürmeye devam ediyor. Halkı İsrail markalı içecekleri boykot etmeye çağıranlar, katliam başka ticaret başka diyecek kadar ikiyüzlü politika izlemektedir. İşçiler ve emekçiler bu sömürü ve ikiyüzlülük düzenine karşı da mücadele etmektedir.”

“Mücadele etmekten başka seçeneğimiz yok”

31 Mart Yerel seçimlerine değinen Dağtekin, “Yerel seçimlerde iktidarın aldığı hezimet bu baskılara, yoksullaştırma siyasetine, adaletsizliğe, şiddete karşı taleplerini seslendiren halkın birikmiş tepkisinin ürünüdür. 1 Mayıs’a yerel seçimlerde de açığa çıkan bu enerji ve değişim isteğiyle gidiyoruz. Sömürüye ve baskıya karşı sesimizi yükseltmek; birleşe birleşe kazanmak, yolumuzu mücadele ile açmak için, gücümüzü ve kararlılığımızı göstermek için işçi ve emekçiler olarak birleşmekten başka çaremiz dayanışma ve mücadele etmekten başka seçeneğimiz yok” diye belirtti.

“Zincirlerimizden başka kaybedecek şeyimiz yok!”

Dağtekin 1 Mayıs alanlarının işçi ve emekçilerin taleplerini tek bir ağızdan dile getirme konusunda evrensel bir önem taşıdığına dikkat çekerek, “Hayat pahalılığına, sömürüye, yoksulluğa, baskılara ve saldırılara son vermek için, insanca çalışıp insanca yaşamak için, sendikal ve siyasal özgürlükler için, eşit işe eşit ve insanca yaşamaya yetecek ücret; gelirde ve vergide adalet için, halklara dayatılan savaşa karşı barış için, 1 Mayıs’ta alanlardayız. Yaşasın özgürlük, yaşasın sosyalizm. Zincirlerimizden başka kaybedecek şeyimiz yok! Kazanacağımızsa koca bir dünya var. Tüm Çanakkale halkını 1 Mayıs günü saat 11.30 da eski Salı pazarında toplanmaya çağırıyoruz” dedi.

(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş