havadurum

Gökçeyazı için çağrı; “Köylüler haklarını aramaya devam edecek!”

Gökçeyazı köylüleri, tarlalarının yok edildiğini öne sürerek isyan etti.

1311

Balıkesir’in Gökçeyazı köyü yakınlarındaki vatandaşlar, haberleri olmadan tarlalarının yok edildiğini dile getirerek isyan taleplerini dile getirdi.

İlk izlenimlerini paylaştılar

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, yöre halkıyla birlikte, Balıkesir’in Gökçeyazı Köyü yakınlarındaki CVK Madencilik’e ait altın madeni proje alanına giderek incelemelerde bulundu. Gökçeyazı köylüleri ile birlikte Balıkesir’in İvrindi ve Altıeylül İlçelerinin başta Gökçeyazı, Sarıalan, Çamköy gibi çok sayıda köyü CVK Madencilik’e ait altın madeni proje alanındaki incelemelerine yer verdi.

“Gözyaşlarımızı tutamadık…”


Doğan, “Gördüğümüz durum hepimizin adeta kanını dondurdu. Köyün meralarının, tarlalarının olduğu alanda ağaçlar kesilmiş, yeşil bitki örtüsü sıyrılmış, tepeler tıraşlanmış, çukurlar açılmış, prefabrik şantiye binaları yapılmıştı. Kamyonlar, kepçeler, ağır iş makinaları harıl harıl çalışıyordu. Atık depolama alanı yapılmaya başlanmış, alanın tabanı için vadi düzlenmeye başlanmıştı. Birkaç ay önce bilirkişi keşif için geldiğimizde gördüğümüz ve hayran kaldığımız yemyeşil alan şimdi tanınmaz haldeydi. Gözyaşlarımızı tutamadık. Bölgede sahada tarlası olan köylüler tarlalarını bulamadılar” sözlerine yer verdi.

Köylüler isyan etti!

Köylülerin isyanlarını dile getiren Başkan Doğan “ Köylüler isyan ettiler. ‘Tarlam nerede? Tarlama ne oldu? Tarlamı bulamıyorum’ sözleri yankılandı vadide. Şirket, ruhsat alanında kalan, satışı yapılmayan özel mülkü gasp etmişti. Bizleri gören özel güvenlik bölgeye gelmekte ve jandarmaya haber vermekte gecikmedi. Özel güvenlik araçları ile yolu kapattı ve geçişimizi engelledi. Köylülerin yukarıdaki tarlalarını görme istekleri Kolluk tarafından güvenlik nedeniyle kabul edilmedi. Köylülerin tarlalarını görmelerinin engellendiğine dair tutanak tutulması talebi de kolluk tarafından geri çevrildi. Karakola gidip ifade verme istekleri de uygun bulunmayarak Kaymakam’a dilekçe vermeleri istendi. Alanda bir açıklama yapılıp sloganlarla tepki gösterilerek Gökçeyazı’ya dönüldü. Şirketin özel mülkiyet gaspına karşı köylüler haklarını aramaya devam edecek” dedi.

(ESRA GÜLLER)
Paylaş