havadurum

Gri pasaport nedir? Gri pasaport nasıl alınır? İşte detaylar

Gri pasaport nedir? Gri pasaport nasıl alınır? Gri pasaportu kimler alabilir? Gri pasaport için gerekli evraklar nelerdir? Sorularının cevabı için detaylar haberimizde...

278

Gri pasaport olarak da bilinen hizmet pasaportu, yurt dışına çıkma amacı devlet görevi olan, resmî kurumlarca görevlendirilmiş kişilere ve ailelerine verilen pasaport türüdür. Hususi idareler ve belediyeler tarafından talep edildiğinde verilen gri pasaport, yeşil pasaportu olmayan ve yeşil pasaport için gerekli şartları oluşmayan memur, milli sporcular ve çeşitli kademelerde görev yapan devlet temsilcilerine verilmektedir.

Gri Pasaportu kimler alabilir?

  • 5682 Pasaport Kanunu gereğince sadece hizmet süresi boyunca verilen gri pasaport, yeşil pasaportu ve siyah pasaportu olmayan devlet çalışanları ve aileleri başta olmak üzere çeşitli devlet görevlilerine verilmektedir.
  • Belediyeler, hususi idareler ve hükümet tarafından yurt dışında çalışmak için görevlendirilmiş kişilere,
  • Türk Kızılay Cemiyeti'nin ve Türk Hava Kurumu'nun yurt dışında görevlendirdiği kişilere,
  • Türkiye Cumhuriyeti'nin üyesi olduğu milletler arası kuruluşlarda Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil edenlere ve bu kuruluşlarda memur statüsünde çalışanlara,
  • Hizmet Pasaportu alan kişilerin eşlerine,
  • Gri pasaportu olan kişinin 18 yaşını doldurmamış tüm çocuklarına,
  • 18 yaşını doldurmuş olsa da öğrenimine devam eden, evlenmemiş, çalışmayan ve 25 yaşını aşmamış çocuklarına,
  • 25 yaşından büyük olsa da bedensel veya ruhsal engeli bulunan, evlenmemiş ve çalışmayan çocuklarına gri pasaport verilmektedir.

Gri Pasaportun Süresi Ne Kadardır?

Gri pasaport bir hizmet pasaportu olduğu için yurt dışında görev yapılan süre boyunca geçerlidir. Genellikle 5 yıllık süreyle verilen gri pasaport, talep eden kurumun isteğine göre sürede değişiklikler görülebilir. Yurt dışında hizmetiniz bittiğinde ve Türkiye'ye dönüş yaptığınızda gri pasaportu sizi yurt dışında göreve gönderen idareye teslim etmeniz gerekir. İdareler ise gri pasaportu İl Nüfus Müdürlüklerine teslim edeceklerdir.

Gri Pasaport Başvurusunda Gerekli Belgeler Nelerdir?

Hizmet pasaportu başvurusunda bulunacak kişilerin aşağıda listesi bulunan belgeleri eksiksiz olarak tamamlamalıdır. Gerekli belgelerle hizmet pasaportu başvurusu yaptığınızda pasaportunuz hızlıca teslim edilecektir. Gri pasaport için gerekli belgeler;

  • Hizmet pasaportu talep formu (yetkili kişilerle imzalanmış 60 günlük süreyi aşmamış),
  • Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi,
  • Son 6 ay içerisinde çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğraf,
  • Pasaport defter bedeli dekontu (2023 yılı pasaport defter bedeli 501,00 TL'dir.),
  • Önceki pasaportlarınızın aslı,
  • Öğrenim gören çocuklar için e-devlet ya da okuldan alınmış öğrenci belgesi,

Reşit olmayan veya engelli olan çocuklar için kanuni temsilcilerinden alınmış muvafakatname gerekmektedir. Eğer ebeveynler evliyse her ikisinin de muvafakatnamesi gerekmektedir. Eğer ebeveynler ayrıysa velayet sahibinin muvafakatname vermesi gerekmektedir.

Bedensel, zihinsel veya ruhsal engeli bulunan bireyler için sağlık kuruluşlarından alınmış raporları, Gri pasaport başvurusu sırasında gerekli olan belgelerdir.

Hizmet Pasaportu ile Turistik Gezi Yapılabilir mi?

Hizmet pasaportu sadece hizmet süresini kapsadığı için turistik gezi amacıyla kullanılamaz. Hizmet süreniz sırasında turistik gezi amacıyla kullanılan gri pasaportlar geri alınabilir. Turistik gezi amacıyla yeşil pasaport kullanabilirsiniz.

Aile Üyesi Olması Sebebiyle Gri Pasaportu Kimler Alabilir?

Gri pasaport sahiplerinin eşleri, 18 yaşını aşmamış çocukları, 25 yaşını doldurmamış öğrenimine devam eden evlenmemiş çocukları, 25 yaşını geçse de engelli çocukları gri pasaport almaya hak kazanır.

Hizmet Pasaportu Kaç Günde Çıkar?

En hızlı çıkan pasaport türlerinden olan hizmet pasaportu 3 ila 5 iş günü arasında elinize ulaşmaktadır.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş