havadurum

İstilacı Balon Balığı Avcılarına Destek

Tarım ve Orman Bakanlığı, istilacı balon balığı avcılarını desteklemek için yeni bir tebliğ yayımladı. Balıkçılara yapılacak destekleme ödemeleri ve avlanma usul ve esasları belirlendi.

1702

Tarım ve Orman Bakanlığı, istilacı balon balıklarının avlanmasını desteklemek amacıyla yeni bir tebliğ yayımladı. Bu tebliğ, istilacı balon balığı avcılarına yapılacak destekleme ödemelerinin detaylarını belirliyor. Yeni düzenlemeye göre, 1 Ocak 2024 ile 31 Aralık 2026 tarihleri arasında, Akdeniz ve Ege Denizi'ne kıyısı olan illerde faaliyet gösteren balıkçılara, Su Ürünleri Bilgi Sistemi'ne kayıtlı olan ve geçerli ruhsat tezkeresine sahip gemilerle istilacı balon balıklarının avlanması desteklenecek.

Balon balığı türlerinden lagocephalus sceleratus, lagocephalus spadiceus, lagocephalus suezensis, lagocephalus guentheri, tylerius spinosissimus, lagocephalus lagocephalus, sphoeroides pachygaster ve torquigener flavimaculosus, destekleme kapsamında yer alacak. Avcılığa izin verilen balon balıklarının avlanması, balıkçı gemilerinde insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde yapılacak. Bunun için, gemilerde koruyucu eldiven, sızdırmaz poşet gibi malzemeler de hazır bulundurulacak.

Balıkçılar, belirlenen noktalardan çıkarılan balıkları karnı yarılarak, Ege Denizi'nde en az 5 deniz mili uzaklıkta uluslararası sularda, Akdeniz'de ise en az 10 deniz mili uzaklıkta denize bırakacaklar. Ayrıca, 27 Haziran 2021 tarihli bir önceki tebliğin (Tebliğ No: 2021/20) yürürlükten kaldırıldığı belirtildi.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş