havadurum

Schengen Vize Ücretlerine Zam Yolda!

Avrupa Komisyonu, Schengen vize ücretlerinde artış talebini sunmuş durumda. Teklif yasalaşırsa, vize ücretlerine zam gelecek!

1031

Avrupa Komisyonu, Schengen vize ücretlerinde artış talebini sunmuş durumda. Eğer teklif yasalaşırsa, vize ücretlerine zam gelecek. Komisyonun 2024 yılında sunduğu teklife göre, Schengen vizesi temel ücreti artırılacak. Yetişkinler için %12'lik bir artışla 80 eurodan 90 euroya, çocuklar için ise 40 eurodan 45 euroya yükselecek.

Schengen Vizesi ve Gereklilikleri

Schengen vizesi, AB ve Schengen bölgesinin 90 günlük vize muafiyeti kuralından yararlanamayan AB üyesi olmayan ülkelerin vatandaşları için gerekiyor. Bu kapsamda Türkiye, Güney Afrika, Hindistan, Pakistan, Sri Lanka ve Çin gibi ülkelerin vatandaşları, turizm amaçlı veya aile ziyaretleri için 28 Avrupa ülkesinde 90 güne kadar kalmaya izin veren Schengen vizesine ihtiyaç duyuyor.

Ücret Artışı ve İşbirliği Göstermeyen Ülkeler

AB ayrıca üye ülkelerden sınır dışı edilen kişilerin "yeniden girişini kabul etme konusunda yetersiz işbirliği" gösteren ülkeler için ücreti daha da arttırmayı planlıyor. Bu durumda maliyet 120 eurodan 135 euroya ve 160 eurodan 180 euroya yükselecek. Ayrıca, Schengen vizesi işlemleri için hizmet veren harici sağlayıcıların ücretlerinin revizyona paralel olarak arttırılmasına izin verilecek.

Güncellemeler ve Süreç

Schengen vizesi ücreti her üç yılda bir gözden geçiriliyor. Komisyon, önerilen fiyat artışının AB'de artan enflasyon oranından kaynaklandığını vurguladı. Avrupa Komisyonu'nun sunduğu teklifin yasalaşması halinde fiyat artışının önümüzdeki birkaç ay içinde gerçekleşmesi bekleniyor. Girişim 1 Mart'a kadar geri bildirime açık olacak. Bu süre zarfında AB vatandaşları, konuyla ilgili görüşlerini ifade edebilir ve öneriyi destekleyip desteklemediklerini bildirebilirler. Sonrasında ise AB, Avrupa Birliği Resmi Gazetesinde yayınlanmasından 20 gün sonra yürürlüğe girecek olan değişiklikleri uygulayabilir.

Dijital Vize ve Gelecek Planlar

AB ayrıca, 2022 yılında tartışılan dijital Schengen vizesini uygulamaya sokmayı planladığını açıkladı. Yolcular ziyaret etmeyi planladıkları ülkeden bağımsız olarak online başvuru yapabilecek ve dijital versiyon, pasaportlardaki mevcut etiket sisteminin yerini alacak. Avrupa Komisyonu, dijital platformun 2028 yılına kadar uygulanmasını umuyor.

(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş