havadurum

Ziraat Mühendisleri Günü Çanakkale'de Buruk Bir Şekilde Kutlandı

10 Ocak 2024 tarihi, Zirai eğitimin 178. yıl dönümüydü. Ancak, Çanakkale'de planlanan etkinlikler, yoğun kar yağışı sebebiyle ertelendi. Bu durum, Ziraat Mühendisleri Günü'nü buruk bir şekilde geçirmelerine neden oldu.

1700

Ziraat Mühendisleri Günü, 10 Ocak 2024 tarihinde, zirai eğitimin başlangıcının 178. yıl dönümü olarak kutlandı. Ancak, Çanakkale'deki etkinlikler planlanan gibi gerçekleşmedi. Şehit haberleri ve yoğun kar yağışı nedeniyle düzenlenmesi planlanan etkinlikler ertelendi. Çanakkale Şubesi, şiddet ve terörü kınayarak, sosyal sorumluluk bilinciyle çeşitli etkinlikler düzenledi.

Şehitler Anısına Yemek ve Etkinlikler

Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası, TMMOB İKK Çanakkale Sekreterliği ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğü işbirliğiyle düzenlenen etkinlikler kapsamında, 250'den fazla öğrenciye yemek sunumu gerçekleştirildi. Şehitlerin anısını yaşatma adına düzenlenen etkinlikler, Başak Gecesi programının ileri bir tarihe ertelenmesiyle devam etti. Ayrıca, ÇOMÜ merkez kütüphanesi önünde 400 öğrenciye simit, peynir ve portakal ikramı yapılarak Ziraat Mühendisleri günü sosyal sorumluluk bilinciyle kutlandı.

Mühendisler Günü Kutlandı

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi “Ziraat Mühendisliği mesleğinin gün geçmeden gereken önem ve ilgiye sahip olmasını canı gönülden arzu ederiz. Tüm meslektaşlarımızın mühendisler gününü kutlarız” ifadelerini kullandı.

Eğitimde Temel Bilimlerin Önemi

Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi, 178 yıl önce Ayamama Çiftliği'nde başlayan zirai eğitimin, tarım liseleri ve Ziraat Fakülteleri'nde devam ettiğini belirtti. Ancak, eksi biyoloji, kimya ve fizik netleriyle öğrencilerin Ziraat Fakülteleri'ne yerleştirilmesi eleştirildi. Temel bilim eğitiminin önemi vurgulanarak, donanımlı öğrencilerin Ziraat Fakülteleri'ne yerleştirilmesi gerekliliği üzerinde duruldu.

Ekili Tarım Alanlarının Azalması ve Çiftçi Protestoları

Dövizle işleyen girdi fiyatları ve çiftçi desteklerinin yetersizliği nedeniyle ekili tarım alanlarının azaldığı belirtildi. Almanya'da geçtiğimiz hafta başlayan çiftçi protestolarının, bu sıkıntının küresel bir sorun olduğunu gösterdiği vurgulandı.

Çanakkale'de Tarım ve Ürün Çeşitliliği

Çanakkale, tarımsal üretim deseni ve ürün çeşitliliği bakımından özel bir konuma sahip. Gökçeada ve Bozcaada'nın tarımsal üretim deseni genel kalıplara uymazken, coğrafi işaretli ürünlerin üretimine yönelik kısıtlamalar eleştirildi. Tarımın Çanakkale'de geniş bir yelpazeye yayıldığı ve bu çeşitliliğin korunması gerektiği vurgulandı.

Küresel İklim Değişikliği ve Tarımın Geleceği

Küresel iklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkileri ele alındı. Değişen iklim şartlarına uyum sağlamak için ziraat mühendisliği mesleğinin önemi vurgulanarak, tarımsal sulama kaynaklarının etkin kullanımı ve çevresel faktörlerin gözetilmesi gerekliliği vurgulandı.

(ESRA GÜLLER)
Paylaş