havadurum
Esra Güller

esragullerx@gmail.com

Yapay zeka dost mu düşman mı?

Bilim kurgu filmleri sizce bir gün gerçek olacak mı? Yapay zeka zamanla bilinç kazanıp bize düşman mı olacak, yoksa can ciğer dostumuz mu?

3996

Son zamanlarda yapay zeka insanların hayatına yavaşça girmeye devam ediyor. Çoğu kişinin tutkunu olduğu bilim kurgu filmlerinde yavaşça kötü olmaya başlayan ve insanlardan nefret eden yapay zekalar günümüzde tartışma konularından biri… Kimileri bunun gelecekteki kıyamet senaryolarından birisi olduğunu söylese de bazıları da bunun mümkün olmayacağının özellikle altını çiziyor. Hayatımızda bu kadar etkili olan bir aracın gelecekte dost mu düşman mı olacağı merak uyandırıcı değil mi?

Yapay zeka hakkında birçok teori ortaya atıldı. Bazıları yapay zekanın geleceğinden korkarken bazıları da büyük fayda sağlayacağını düşünüyor. Günümüze baktığımızda hayatımıza bu kadar entegre olmuş bir şeyin bize neler sağlayacağını merak ediyoruz…

Arama motorlarına bakıldığında yapay zeka ile ilgili birçok şey bulabiliriz. Yapay zekalar artık hastalıklar için tavsiye verebiliyor, hukuki dilekçe yazabiliyor, yemek tarifi bile veriyor. Hatta eski sevgilinize bir mektup yazmak istediğinizde bile size yardımcı oluyor. İstediğiniz zaman sizinle sanki bir insan gibi dertleşebiliyor da. Hayatımızın her alanında başvurabileceğimiz bir dost gibi.

Ancak bir noktadan bakıldığında bu yavaşça korkutucu bir hal almaya da başlıyor. Her güzel olayın kötü sonuçlara yol açabilmesi gibi, bazı kişiler yapay zekayı dolandırıcılık yapmak için kullanmaya başladı bile. Burada yapay zekayı suçlayamayız, çünkü hala yapay zekanın sahipleri bizleriz. Yapay zeka dolandırıcı olmak istemiyor, insanlar onun bunu yapmasını istiyor. Ancak bu sistem geliştikçe yapay zeka daha kirli işlerde kullanılacak mı sorusuna kesin bir yanıt olarak evet diyebiliriz. Ama burada ‘Suçlu olan kim?’ sorusunun yanıtında ise yapay zeka yer almayacak…

Bir yandan da yapay zekanın hayatımıza bu kadar çok kolay adapte olabilmesi var. Bahsettiğimiz gibi yapay zekalar birçok şeyde bize yardımcı olabiliyor. Bu güzel bir şey gibi görünse de zamanla neye dönüşecek? Düşünün… İş hayatınızda sürekli size yardımcı olan bir arkadaşınız var. Sizin maillerinizi düzenliyor, yazacağınız şeylerde size yardımcı oluyor, size destek veriyor. Zamanla bu arkadaşın yaptıklarına o kadar çok alışırsınız ki, yaptığı işleri yapmayı unutmaya başlarsınız. Çünkü sizin yerinize bunları yapan birisi vardır. Ve o bir gün, işten ayrılmaya karar verdiğinde artık maillerinizi düzenlemek, sabahları kahve yapmak sizin için zorluk haline gelir. Çünkü size bu konuda yardımcı olan kişi yoktur ve siz, artık işlerin nasıl yapılacağını unutmuş haldesinizdir.

Bilim kurgu filmleri çekici ve gerçekçi gelse de filmlerde yer aldığı gibi, yapay zekaların isyan edip dünyaya ele geçireceklerini düşünmüyorum. Mantıklı düşünüldüğünde, onları çalıştırıp kapatma yetkisi bizde olduğu sürece bu çok mümkün olmayacak. Sonuçta bu cihazlar, bizim onlara öğrettiklerimizle ve öğrenmelerini istediğimiz şeylerle sınırlılar. Ancak her şeyde olduğu gibi, onların neye dönüşeceğini de biz belirlemiş olacağız. Modern dünyanın Frankestein’ları gibiyiz. Yarattığımız şey bir canavara dönüşebilir, önemli olan yaratıcıdır.

İnsanlar, dost ve düşmanını her zaman seçeceğini düşünür. Peki biz, kendimiz için dost mu yaratıyoruz yoksa düşman mı?