havadurum
Diyetisyen Elif Kavak

dyt.elifkavak@gmail.com

YILBAŞI SOFRALARI

2718

Yılın son gününü çoğumuz ailemiz, eşimiz, dostumuz ve sevdiklerimiz ile birlikte güzel sofralar eşliğinde yeni yıla girişimizi kutlamaktayız. 31 Aralık akşamı hazırladığımız sofra ve yemekler diğer akşamlarda hazırlananlardan çok daha özenli ve menü açısından oldukça zengindir. Bende size bu özel akşam için birkaç tavsiyede bulunmak istiyorum.

· Akşam yiyeceğiniz menüyü önceden planlayarak ve oluşturduğunuz menünün 4 temel besin grubu açısından dengeli olmasına özen göstererek hazırlayın.

· Akşam zaten fazla yemek yiyeceğim o yüzden gün içinde bir şeyler tüketmeyeyim düşüncesinden kaçının. Başta kahvaltı olmak üzere öğünlerinizi atlamayın. Bunun yerine öğünlerinizi daha az ama daha sık şekilde daha düşük enerjili besinler olarak gün içine yayabilirsiniz.

· Yılbaşı yemeğinden 2-2.30 saat önce hafif bir ara öğün yapılabilir. Bu sayede açlık hissini ortadan kaldırarak akşam yemeğinde aşırı besin tüketiminin önüne geçebilirsiniz. Örnek vermem gerekirse, bitki çayının yanında 2-3 adet galeta tüketebilirsiniz.

· Yılbaşı yemeği normal akşam yemeklerimizden çok daha uzun saat dilimine yayılmaktadır. Bu yüzden yiyeceğimiz yemekleri tabağımızda toplayarak ve bunu yavaş yavaş yememiz hem porsiyon kontrolü sağlamamıza hem de aşırı besin tüketimimizin önüne geçmek adına doğru bir uygulama olacaktır.

· Hindi, tavuk gibi etlerin derilerini ve yağlı kısımları yenilmemelidir.

· Kızartılmış sebze mezelerine yerine haşlanmış veya közlenmiş sebzeleri yoğurtla karıştırarak yoğurtlu meze olarak tüketilebilir.

· Karbonhidrat kaynağı olan pilav, yaprak sarması, biber dolması gibi seçeneklerden birini tüketmeyi tercih edelim.

· Alkol tüketilecekse kan şekerimizin ani dalgalanmalarına engel olabilmek adına yemek ile birlikte tüketilmesi ve hızlı tüketmek yerine geceye yayarak yudum yudum tüketilmesi kan şekerimizin dengesi için önemlidir.

· Yemek sonrası tatlı tüketimi için meyve en iyi seçenektir. Ancak tatlısız olmaz diyorsanız şerbetli ağır tatlılar yerine meyve tatlıları ya da sütlü tatlıları tercih etmeniz daha doğru olacaktır.

· Kuruyemişler masum gibi gözükse de yağ içeriği bakımından oldukça zengin olup porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir. Badem, fındık, fıstık, kabak çekirdeği içeren küçük bir kase hazırlayabilirsiniz. Hatta isterseniz içerisine kuru meyveler ekleyebilirsiniz.

Yılbaşını restorantta geçirecekseniz;

· Gelecek olan ordövr tabağındaki 1 dilim peynir ve sebzeli mezeleri küçük bir dilim ekmek ile birlikte tüketebilirsiniz. Ara sıcak olarak gelen börek genelde yağda kızartma olduğundan dolayı es geçebilirsiniz ya da tatmak amacıyla yarısını yiyebilirsiniz.

· Yemek sonunda meyve ya da tatlı ikramlarında, meyveler tatlı ihtiyacınızı karşılayacaktır fakat tatlı yemek istiyorsanız meyveli tatlıları tercih edebilirsiniz. Kabak tatlısı da iyi bir tercih olabilir.

1 Ocak günü için öneriler:

· Uyandığınız gibi bir bardak su ile güne başlayın.

· Geç bile kalksanız kahvaltı öğününü atlamayın. Kahvaltıda tereyağı, sucuk gibi besinleri tüketmekten kaçının.

· Kahvaltı eğer geç bir saatte yapılıyorsa öğle yemeği atlanarak akşam yemeğine kadar 2 ara öğün yaparak ilerleyebilirsiniz.

· Ara öğünlerinizi kefir + meyve ya da bitki çayı (yeşil çay olabilir) + meyve şeklinde yapabilirsiniz.

· Akşam yemeğini çorba + haşlanmış sebze + yoğurt şeklinde mideyi fazla yormayacak besinler tüketebilirsiniz.

· En önemlisi gün boyunca sık aralıklarla bol bol su tüketmeyi unutmayınız.

!!! Son bir tavsiye vermem gerekirse yılbaşı akşamı yediğiniz hiçbir şey için ertesi gün pişmanlık duymayın ve kendinizi aç bırakmayın. Normal beslenme düzeninize devam edin.

Şimdiden sevdiklerinizle geçireceğiniz, sağlığınızın yerinde olduğu ve çok mutlu olduğunuz bir yıl geçirmenizi diliyorum.