havadurum

Hastane var... Personel yok!

1891
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Nisan ayı belediye meclis toplantısında Çanakkale`deki yatırımcılara seslenerek "Çanakkale`ye güzel bir hastane kazandıralım" çağrısında bulunmuş, yaptığı açıklamada; "Yatırım sizden, arsa bizden" demişti. Başkan Gökhan yatırımcılara TÜVTÜK karşısında bulunan belediyenin 10 bin metrekarelik hal arazisini işaret etmişti. Bu açıklamanın ardından, gözler Çanakkale`de bulunan atıl halde duran veya kapasitesinin çok altında hizmet veren kamu hastanelerine çevrildi. Çanakkale kent merkezinde bulunan eski Devlet Hastanesi, SSK Hastanesi ve Askeri Hastane`nin binaları ve alanları değerlendirilmeyi bekliyor. Öte yandan konuyla ilgili gazetemize konuşan Çanakkale Tabipler Odası Başkanı Güleda Erensoy, önceliğin mekan değil sağlık personeli olması gerektiğini söyledi. Sağlık çalışanlarının zor bir süreçten geçtiğini ve yorulduklarını belirten Erensoy, hastanelere sağlık çalışanı ataması yapılması gerektiğini söyledi. İl Sağlık Müdürlüğü`nden edinilen bilgiye göre Çanakkale`de özel, kamu ve üniversite hastanelerinde çalışan 7 binin üzerinde sağlık personeli bulunuyor. 
Eski Devlet Hastanesi
Çanakkale`nin göbeğinde bulunan eski Devlet Hastanesi, gün geçtikçe artan hasta ve servis ihtiyaçlarını karşılayamadığı gerekçesiyle büyük bölümü hizmete kapatılmıştı. Hastanenin büyük kısmı, Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi hizmete girmesinin ardından yeni hastaneye taşınmıştı. Eski Devlet Hastanesi şu anda düşük kapasiteyle hizmet vermeye devam ediyor. Eski Devlet Hastanesi`nde göz, cildiye, psikiyatri ve fizik tedavi rehabilitasyon bölümleri 126 yatak ile hizmet vermeyi sürdürüyor. 

SSK Hastanesi
Demircioğlu ailesinden Bahattin Demircioğlu ve eşi Huriye Demircioğlu sahip oldukları 40 dönümlük araziyi SSK Hastanesi yapılması koşulu ile bağışlamasının ardından 1989 yılı sonbaharında açılan ve 85 ruhsatlı yatakla sağlık hizmeti vermeye başlayan Çanakkale SSK Hastanesi, 2002 yılında SSK hastanelerinin kapatılmasının ardından devlet hastanesinin ek binası olarak kullanılıyordu. Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi`nin açılmasının ardından ek bina işlevi sona eren SSK Hastanesi, günümüzde İl Ambulans Servisi Başhekimliği olarak kullanılıyor.

Askeri Hastane
1983 yılında yeni binasına taşınan ve 100 yataklı Deniz Hastanesi olarak hizmet vermeye devam eden Askeri Hastane, 17 Ekim 2005 tarihinde TSK Sağlık Komutanlığına, 08 Eylül 2008 tarihinden itibaren ise İstanbul Sağlık Hizmetleri Bölge Komutanlığına bağlandı. 2016 yılında çıkan Kanun Hükmünde Kararname`nin Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından askeri hastanelerin bütün hak ve yükümlülükleri, alacak ve borçları, sözleşme ve taahhütleri, taşınırları ve taşıtlarıyla birlikte Sağlık Bakanlığına devredildi. Çanakkale Askeri Hastanesi şu an atıl durumda bulunuyor. 

Erensoy: "Sağlık çalışanına ihtiyaç var"
Konuyla ilgili gazetemize konuşan Çanakkale Tabipler Odası Başkanı Güleda Erensoy, önceliğin mekan değil sağlık personeli olması gerektiğini söyledi. Erensoy yaptığı konuşmada; "Servis, yoğun bakım, solunum cihazından daha fazla personel sorunumuz var. Türkiye`de Sağlık Bakanlığı yeni sağlık çalışanı ataması yapmıyor. Hemşire, hasta bakıcı, temizlik personeli gibi alanlarda çok ciddi açık var. Mekan üzerinde durmak doğru değil, şu an için ihtiyaç sağlık çalışanı. Sağlık çalışanları yoruldu çok zor durumdalar, sağlık çalışanına ihtiyaç var. İstediğiniz kadar ekstradan yoğun bakım açın, solunum cihazını koyun ama oradaki hastaya bakacak ve makinaları çalıştıracak sağlık personeli lazım. ÇOMÜ`de benim bildiğim şu an açılabilecek üç tane yoğun bakım mekanı var ama onların başına konulabilecek hemşire yok. İhtiyacımız olan hastane değil; COVID döneminde ihtiyacımız olan daha çok sağlık çalışanı. Bir de ihtiyacımız olan gerçekten ciddi kapanma ama ekonomik destekli ciddi kapanma... COVID vakalarının artışı devam ettiği sürece şurayı burayı açalım demek çare olmayacak. Zaten ramazan bayramı için planlanan bir kapanma var ama o zamana kadar ne olacak onu bilmiyoruz. İhtiyacımız ekonomik destekli kapanma ve sağlık çalışanı. Sağlık müdürlüğünün şu anda sağlık çalışanı döngüsünü sağlayacak sayısı yok. Sonraki süreçte tabi ki diğer mekanlar kullanılabilir, ulaşımları daha kolay en azından" dedi.
(Atakan Alkış)
Paylaş