havadurum

'Milli Ağaçlandırma Günü'nde 205 bin fidan toprakla buluştu

645

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından alınan kararla“Milli Ağaçlandırma Günü “olarak ilan edilen 11 Kasım tarihinde “Daha yeşil bir Türkiye” için Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Türkiye`nin 81 ilinde 11.11.2019 tarihinde saat 11:11’de eş zamanlı olarak gerçekleştirilen `Geleceğe Nefes` kampanyası kapsamında Çanakkale’de 41 farklı noktada 17 bin 725 vatandaşın katılımıyla 205 bin fidan toprakla buluştu. Ülkede ağaç ve orman sevgisini geliştirmek, toplumun bütün kesimlerinin çevreye olan duyarlılıklarına katkı sağlamak, çıkan orman yangınları neticesinde zarar gören alanları yeniden ağaçlandırmak ve toplumun çevre konusundaki farkındalığını artırmak amacıyla düzenlenen etkinlikte, Kemel Köyü’nde 8 bin kızılçam, 2 bin servi fidanı olmak üzere toplam 10 bin fidan dikimi yapıldı. Fidan dikimi etkinliği, Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Fidan dikimi etkinliğine; Vali Orhan Tavlı, AKP Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Levent Kerim Uça, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Karişit, Adalet Komisyonu Başkanı Yemliha Karakoç, İl Jandarma Komutanı J. Albay Emrullah Büyük, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanı Gültekin Yıldız, Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Ali Tuğrul Yıldırım, Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen, kurum müdürleri, kamu kurum ve kuruluş personelleri, emniyet ve jandarma personelleri, STK temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Etkinlikte, Vali Orhan Tavlı , AKP  Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu ve Orman Bölge Müdürü Enver Demirci günün anlam ve önemine ilişkin birer konuşma yaptılar.

 
“Orman sevgisini aşılamak hepimizin görevi ve sorumluluğudur"
Vali Orhan Tavlı fidan dikimi etkinliğinde yaptığı konuşmasında, "Ormanlarımız bir ülkenin akciğerleri, en büyük zenginlik kaynaklarıdır. Ormanlarımız yaşam kaynağımızı oluşturan ve bize her şeyi sağlayan toprağın bekçileridir. Diğer taraftan yaşamımızı değerli kılan, yaban hayatının da yegane koruyucusudur. Ormanlarımız yurdumuzun süsü, güzelliği ve bereketidir. Bizim için orman hava, su, ekmek gibi ihtiyaç duyduğumuz doğal kaynakların en başında gelmektedir. Dünya yaşamı için vazgeçilmez, canlılar için hayati öneme sahip ormanlarımız, bizim en önemli doğal zenginlik kaynağımızdır. Gelecek nesillere doğal miras olarak bırakacağımız, doğamıza, ekonomimize, bizlere büyük katkıları olan ormanlarımızı korumak, geliştirmek, ağaç dikerek yeni orman alanları oluşturmak ve gelecek nesillere erken yaşlarda ağaç sevgisini, orman sevgisini aşılamak hepimizin görevi ve sorumluluğudur" dedi. 
 
“Orman, yurdun hem süsü hem gücüdür”
Milletvekili İskenderoğlu konuşmasında; “Kampanyada Çanakkale’mizde hedeflenen fidan sayısı: 205 bin idi. Sahiplenilen fidan sayısı bu gün itibari ile 229 bin 151’e ulaştı. Böylece hedeflenen sayıyı aşmış olmamız çok mutluluk verici. Kampanyaya katılan, gönüllü olan destek veren tüm hemşehrilerimize teşekkür ediyorum. “Orman, yurdun hem süsü hem gücüdür.” Bir ulusun uygarlık düzeyi, üzerinde yaşadığı toprakları ağaçlandırmasıyla ölçülür. Biz, ”kıyâmet koparken sizden birinizin elinde bir ağaç dalı bulunur da bunu kıyâmet kopmadan dikmeye gücü yeterse, muhakkak onu diksin, bırakmasın.” diye buyuran bir Peygamberin medeniyetinden, geleneğinden geliyoruz. Bir fidan diktiğinizde sadece doğayı güçlendirmeyi sağlamıyorsunuz. Bununla birlikte çok sayıda canlıya hayat alanı sağlıyorsunuz. O ağaçtan insanlar,  hayvanlar,  kuşlar adını sayamadığımız canlılar faydalanıyor. Fidanlar ağaçlara, ağaçlar canlılar için hayata, hayatlar medeniyetlere dönüşüyor” dedi.
(Haber Merkezi)
Paylaş