havadurum
Turgut Çamer

turgutcamer@hotmail.com

“Kırlangıçları Çok Sevdim!..”

2800
DEĞERLİ okurlarım, kırlangıçları hep severim. Kırlangıçlar, kutuplar hariç dünyanın her yerinde yaşayabilen, genellikle sinek avlayarak geçinen, küçük ötücü kuşlardır. Boyları 10-12 cm arasındadır. Çoğunun karnı beyaz; baş, kuyruk ve kanatları siyah; alın ve gerdanı kahverengi parlak tüylüdür. Ayakları kısa, tırnakları sivri olduğundan düz, yassı zeminlere rahatça tutunurlar. Gagaları üçgen şeklinde ve geniş yırtmaçlı olup, ağızları açık uçarken sinek, sivrisinek gibi küçük böcekleri avlarlar. Kuyrukları çatallı, kanatları ise uzun ve sivridir. Kışı Afrika’da geçirirler, İlkbahar da geri dönerler.
 
***
 
Kepez’deki yazlığımdayım. Rahmetli Babam Sait Usta’nın 47 yıl önce yaptığı; yarısı ahşap evin çatısının altında bir Kırlangıç yuvası var; üç yavru, kafaları dışarıda, gagalar açık!..
Anne, baba ve yavru Kırlangıçların davranışlarını gözlemliyorum. Onlar, davranışlarıyla sanki bir şeyleri anlatmaya, kanıtlamaya çalışıyorlar. Ben de o tutum ve davranışlara anlam yüklemek istiyorum.
- Anne ve baba telaş içinde, gidip gelip yiyecek getiriyorlar. Ancak, ayrı zamanlarda geldikleri için birbirlerini görmüyorlar: “AİLE BAĞLARI”
- Anne birinci yavruya yem veriyor, birazdan baba gelip ikinciye, anne tekrar geldiğinde üçüncüye, baba gelip birinciye!..
İnanılır gibi değil, sırayı hiç şaşırmadılar: “ADALET”
- Akşama doğru duştan çıktım, baktım yuvaya siyah-beyaz renkli bir kedi yaklaşmış. O ufacık ana-baba canhıraş bir şekilde pike yapıp, kediyi kovabilecekleri en uzağa kadar kovaladılar: “CESARET”
- Çatıya yakın yerdeki Asmanın yapraklarını seyreltiyordum; benden rahatsızlıklarını, çatının o kısmına dalıp çıkarak belirttiler! Meğer oraya yuva yapacaklarmış: “AKIL”
- Yuvalarını öyle sağlam yaparlar ki yıllarca dayanır: “KALİTE”
- Kırlangıçların yaptığı yuva, diğer kuşların saman çöplerini üst üste koyarak yaptığı derme-çatma yuvalara hiç benzemez.
Benzer bir yuva yapabilen başka bir kuş yoktur: “FARKLILIK”
- Sabahları su içmek için fıskiyenin üzerinde dolaşıp çığlık atıyorlardı, ta ki fıskiye açılana kadar: “İLETİŞİM”
- Siz hiç Kırlangıçları herhangi bir yerde pineklerken anımsıyor musunuz? Sürekli uçarlar: “ÇALIŞKANLIK” 
- İnanılmaz hızlıdırlar, su zerresini havada yakalarlar: “HIZ”
- Dünyanın öbür ucundan hep ayni yuvaya dönerler. Ömürlerinin sonuna kadar yuvalarına bağlıdırlar: “YURT SEVGİSİ” 
* Gözlemim, ancak 2 hafta sürebildi. Yavrular, büyüdü ve yuvayı terk ettiler!
 
***
 
Sevgili Çanakkale OLAY okurları, ben Kırlangıçları çok sevdim. Kırlangıçların davranışlarından etkilenerek, ülkemiz gençlerine yönelik bazı uyarılarda bulunma gereksinimi içindeyim.
· Uyuşuklaştırılmaya çalışılan yeni nesil gençlerimize,
· Zekası yeterince var, ama; “kafaları test – karınları tost!..” ile doldurulan, Playstation oyunlarla dünyaları-ufukları basitleştirilmeye ve daraltılmaya çalışılan,
· Her yerde cep telefonu ile konuşma ve “İpod” ile müzik dinlemeye yöneltilerek kulaklıkla dolaşıp, yerde yatan kaza yapmış bir yaralıya bile bakmadan geçebilecek duyarsızlığa kanalize edilen,
· Surwivor- kutu kutu şaklabanlıklarını kaçırmayan, ama – gerçek – haberleri izlemeyen,
· Babası çalıştığı fabrika kapandığı için işsiz olduğu halde; alış-veriş merkezlerinde her şeyi ithal kullanmaya alıştırılmak istenilen,
· Bu güzel ülkemin geleceği; ulusalcı, bağımsızlıkçı, Atatürkçü, yurtsever, aydın gençliğimize bir sinyal-uyarı, bir başlangıç olsun..
Sevgi, sağlık ve dostlukla kalın…