havadurum

"Bankalar çiftçilerden dosya parası almaya devam ediyor"

535

 Tüketici Konut ve Araç  Kredilerinden, kaç tüketicinin ne kadar para aldığı ile ilgili olarak ilgili Bakan`a verilen soru önergesi  sonucunda, Bakanlık tarafından bankalarda kullanılan kredilerden kesilen dosya masraflarını geri almak için 2016- 2017 yıllarında rekor sayıda başvuru geldiği açıklandı. Yapılan açıklamada aynı zamanda  403 bin 388 kişi tarafından  192.6 milyon lirasını almak için talepte bulunduğu belirtildi. Konu ile ilgili olarak TÜKODER Şube Başkanı Berkit, bu sayının Çanakkale merkezde 24 bin, ilçeler ile beraber ise 36 bin civarında olduğunu belirtti. 2014 yılında çıkan kanun ile beraber 24 bin kişinin paralarını aldığının altını çizen Berkit, dosya paraları için başvuruların devam ettiğini ifade etti. Köylerde ise çiftçilerin aldığı ticari kredilerden bankalar tarafından dosya masrafı kesilmeye  devam ettiğini vurgulayan Berkit;  "Aslında çiftçiler örgütlü olmadığı ve sesleri çıkmadığı için bankacılık sistemi böyle bir serbestliği devam ettiriyor. Bunlara çiftçi ve tarım kuruluşlarının sahip çıkması lazım diye düşünüyorum" dedi. 


2014 yılından beri il geneli başvuru sayısın 365 bin
Tüketici Konut ve Araç  Kredilerinden, kaç tüketicinin ne kadar para aldığı ile ilgili olarak ilgili Bakan`a bir soru önergesi verildiğini belirten Berkit; "Bakan diyor ki; `2016-2017 yılların içerisinde Türkiye`de 403 bin 388 kişi başvuruda bulundu ve 192 milyon 635 bin 429 lira aldılar.` Eski yıllardan kalanlar ile beraber sonuç daha değişik.  595 bin  429 kişi için karar verildiği ve bunlardan 552 bin 695 tüketicinin paralarını alabildiği açıklandı. Bunların içerisinde Çanakkale`de 2014 yılından beri müracaat ve sonuçlanma sayısı 24 bin civarında. Tüketici Konut ve Araç Kredilerinden paralarını alabilen kişi sayısı 24 bin civarında. 35-36 bin civarında da ilçelerin toplamı dosya parası alabilen kişiler var" dedi. 
 
"24 bin kişi dosya parasını geri aldı"
Çanakkale`de de Türkiye geneli gibi banka kredi dosyaları ile ilgili müracaat olduğunu ifade eden Berkit; "Mesela, ilk 6 ayda 265 tane tüketici lehine sonuçlanan dosya sayısı var. Dosya paralarının alınmaya başlanmasından beri Çanakkale`de 24 bin kişi  dosya parasını aldı. ancak müracaatlar hala devam ediyor. Sizinde bildiğiniz gibi 28 Mayıs 2014`te Hükümet, `bankacılık sistemi ile ilgili kullanılan kredilerin dosya parasından binde 5`i kadar bir para alabilir` şeklinde bir kanun çıkarttı ve ileriki aylarda yönetmeliği çıktı" dedi.  
 
"Çiftçi ve tarım kuruluşları sahip çıkmalı"
Bankaların tüketiciler için bunu uyguladığı ama köylerde, üreticiler için bu tüketici yasasını uygulanmadığının altını çizen Berkit son olarak;  "Gene özgür bir şekilde bu paraları alıyorlar. Hem ticari, hem de zirai kredilerde bu var. Aslında çiftçiler örgütlü olmadığı ve sesleri çıkmadığı için bankacılık sistemi böyle bir serbestliği devam ettiriyor. Bunlara çiftçi ve tarım kuruluşlarının sahip çıkması lazım diye düşünüyorum. Hala daha son 10 yıl içerisinde kullanılan Tüketici Konut Kredilerinde fahiş fiyatlarda kesilen dosya paralarını vatandaşlar, Tüketici Hakem Heyetlerine baş vurarak paralarını alabilirler. Başvuru işlemleri devam ediyor." dedi.
(Atilla Akın)
Paylaş