havadurum

Türkiye'de perakende sektöründe devrim niteliğinde bir değişiklik “Tavsiye edilen fiyat” uygulaması

Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilmeye hazırlanan bu düzenlemeyle birlikte, ürün fiyatlarını artık üreticiler belirleyecek ve böylelikle tüketicilerin daha dengeli bir alışveriş yapması sağlanacak.

1093

Tüketici fiyatlarının belirlenmesinde yapılan yeni bir düzenlemeyle market raflarında önemli bir değişiklik yaşanabilir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, fahiş fiyatları engelleme amacıyla alınacak yeni adımlara yönelik sinyalleri, Türkiye'nin perakende sektöründe önemli bir değişimi beraberinde getirebilir. Bu yeni düzenleme, "tavsiye edilen fiyat" uygulamasıyla tüketici ve üretici arasındaki dengeyi yeniden şekillendirebilir.

Üretici gücüne odaklanıyor

Yapılacak düzenleme ile üretici, kendi ürünlerinin fiyatını belirleme konusunda daha fazla yetkiye sahip olacak. Bu da üreticilerin, kendi maliyetlerini ve kar marjlarını daha iyi koruyabilmelerine olanak tanıyacak.

Tüketici haklarına destek

Tavsiye edilen fiyat uygulamasıyla tüketiciler, ürünlerin fiyatlarını daha şeffaf bir şekilde görebilecekler. Bu da tüketicilerin, fiyat karşılaştırması yaparak daha bilinçli alışveriş yapmalarına yardımcı olacak.

Fahiş fiyatların önüne geçme

Yeni düzenleme, özellikle ambalajlı gıda ve temel tüketim maddelerinde fahiş fiyat uygulamalarının önüne geçmeyi hedefliyor. Bu sayede tüketicilerin, temel ihtiyaçlarını uygun fiyatlarla karşılayabilmesi sağlanacak.

Ürün Fiyatları Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenecek!

Ticaret Bakanlığı, belirlenen fiyatın üretim tarihiyle birlikte ambalaja basılacağını açıkladı. Bu adım, tüketicilerin fiyatlar konusunda daha şeffaf olmalarını sağlayacak. Üreticilerin belirlediği fiyatlar, Ticaret Bakanlığı ile paylaşılacak ve bu fiyatlar ürün ambalajlarına işlenecek. Bu sayede, tüketiciler ürün fiyatları hakkında daha net bilgi sahibi olacaklar.

Fiyat kıyası ve şikayet hakkı

Müşterilere, tavsiye fiyatı ile satış fiyatını kıyaslayabilme imkanı tanınacak. Bu adım, marketlerin fahiş fiyat uygulamasını önlemeyi amaçlıyor. Tüketicilere fiyat kıyası yapma olanağı verilmesiyle birlikte, marketlerin haksız fiyat artışlarına karşı müşteriler şikayet etme hakkına da sahip olacaklar. Bu durum, tüketicilerin fiyatlar konusunda daha bilinçli olmalarını ve haksız uygulamalara karşı korunmalarını sağlayacak.

Stokçuluğa son verecek yeni dönem

Önceden, marketler aldıkları ürünlere kâr ekleyerek satıyor ve ürün fiyatları değiştiğinde kalan stoklarına zam yapıyordu. Ancak, yeni tavsiye edilen fiyat uygulamasıyla bu durum değişecek. Artık, tavsiye edilen fiyat ile marketlerin elinde kalan ürünlerin fiyatları artmayacak, böylece stokçuluğun da önüne geçilmiş olacak.

Sektörün değerlendirmesi

TÜRKONFED Hukuk Komisyonu Üyesi Dr. Mücahit Saraçlı, tavsiye edilen fiyat uygulamasının detaylarını değerlendirerek, üreticilerin ve satıcıların bu sistemden nasıl etkileneceğini açıklıyor ve sözlerine ekliyor. Saraçlı “Tavsiye edilen fiyatı belirleyen üretici, ama üretici bu fiyatı belirlerken satıcının da kâr marjını üzerine koyarak “bu fiyattan satın” şeklinde öneriyor. Bunu alan satıcı da bu fiyattan satmayı kabul ederek alıyor zaten” dedi.

Tavsiye edilen fiyat uygulamasıyla birlikte, marketlerdeki fiyat belirleme sürecinde önemli bir değişiklik yaşanabilir. Bu düzenleme, tüketicilerin haklarını korurken, üreticilerin de adil bir rekabet ortamında faaliyet göstermesine olanak tanıyacak.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş